Daugiau nei 200 galvos skausmo rūšių! Kaip atskirti savąjį?

Galvą suskausta visiems bent kartą per gyvenimą. Tačiau ne visų galvos skausmas yra vienodas. Pasirodo, galvą skaudėti gali net 220 skirtingų būdų!

Medikai visus galvos skausmus yra suklasifikavę tarptautinėje galvos skausmų klasifikacijoje.<br>123rf nuotr.
Medikai visus galvos skausmus yra suklasifikavę tarptautinėje galvos skausmų klasifikacijoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2015, 2:46 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:45 PM

Dažnas nusiskundimas

Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro vadovė gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė sako, kad galvos skausmas yra labai dažnas nusiskundimas.

„Yra paskaičiuota, kad 60-75 procentai suaugusiųjų patiria galvos skausmą bent kartą per metus ir iš jų nuo penkių iki dešimties procentų ieško gydytojo pagalbos. Todėl tik iki penkių procentų visų apsilankančiųjų ligoninių priėmimo skyriuose pacientų kreipiasi dėl galvos skausmų. Įdomu tai, kad tik mažiau nei dešimt procentų iš jų turi grėsmingą skausmo priežastį...“ – teigė specialistė.

Skausmų skirstymas

Anot neuorologės, galvos skausmai kyla dėl labai įvairių priežasčių. Medikai visus galvos skausmus yra suklasifikavę tarptautinėje galvos skausmų klasifikacijoje.

„Joje yra keturiolika galvos skausmo skyrių ir net 220 galvos skausmo rūšių! Yra skiriamos dvi pagrindinės galvos skausmų grupės: pirminiai – pavyzdžiui, įtampos galvos skausmai, migrena, klasteriniai galvos skausmai ir kiti, bei antriniai galvos skausmai, tokie kaip pagirios, karščiavimas, metabolinis sindromas, nosies ir sinusų ligos, galvos traumos, augliai, galvos smegenų ar dangalų uždegiminės ligos, ir panašiai.

Antroje galvos skausmų grupėje yra dėl kitų ligų ar sveikatos sutrikimų atsiradę galvos skausmai. Jie yra labai paplitę. Pavyzdžiui, antrinių skausmų grupei priklausančių pagirių galvos skausmų dažnis per gyvenimą yra 72 procentai, karščiavimo – 63 procentai. Kaip antai pirminių galvos skausmų grupei priskiriami įtampos galvos skausmų dažnis per gyvenimą siekia 69 procentus“, – statistiką vardijo gydytoja neurologė.

Pavojingiausi sveikatai

„Kardiolitos“ Galvos skausmo centro specialistė teigia, kad jeigu galvos skausmai yra reti, nėra sekinantys, varginantys, nesinori jų malšinti vaistais, pacientas yra jauno amžiaus, galima pradėti nuo savigydos. Tačiau kai kuriais atvejais, nors ir itin retais, galvos skausmai gali būti pavojingi sveikatai ar net gyvybei.

„Sunku būtų išvardinti visus simptomus, kurie yra pavojingi. Tačiau yra skausmai, dėl kurių reikia kreiptis neatidėliotinai – kviesti greitąją medicinos pagalbą arba patiems kreiptis į ligoninės priėmimo skyrių. Yra ir skausmų, kai pacientas turėtų kreiptis bent jau šeimos gydytojo konsultacijai“, – patarė N.Budrikienė.

Neretai stiprūs ir itin varginantys galvos skausmai gali pranešti apie rimtas ligas, todėl į juos numoti ranka tikrai nederėtų. Gydytoja neurologė perspėjo, jei skausmai staiga prasidėjo, yra labai išreikšti, reikia nedelsiant kreiptis skubios pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu