Kodėl man svaigsta galva? Sužinokite apie vestibulinę migreną

Galvos svaigimas taip pat dažnai pasitaikanti sveikatos problema. Dažnai galvos svaigimas net nelaikomas sveikatos sutrikimu. Tačiau iš tiesų tai gali būti ir rimtos ligos požymis, ir nepavojingo, bet labai apsunkinančio gyvenimą susirgimo simptomas. Vienas pastarųjų – vestibulinė migrena.

Vestibulinės kaip ir įprastos migrenos priežastys ne visuomet žinomos.<br>123rf nuotr.
Vestibulinės kaip ir įprastos migrenos priežastys ne visuomet žinomos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:02 PM

Migrena su galvos svaigimu

Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro vadovė gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė aiškino, kad vestibulinė migrena tai yra galvos svaigimo epizodai, kurie yra priepuolinio pobūdžio. Tai yra, kartojasi prieš galvos skausmo epizodą ar jaučiami jo metu. Galva gali svaigti minutės dalis, valandas“, – sakė specialistė. Tačiau kai kuriems pacientams galva svaigsta kelias paras ar net savaites, net ir pasibaigus migrenos priepuoliui.

Anot gydytojos neurologės, kartais pasitaiko pacientų, kurie labai silpną galvos svaigimą jaučia nuolatos. „Kaip ir minėjau galvos svaigimo ryšį su migrena galime tvirtinti tik tada, kai jis yra panašaus intensyvumo visų priepuolių metu, susijęs su galvos skausmo – migrenos priepuoliais, praeina ar sumažėja, gydant nuo migrenos. Kartais menopauzės laikotarpiu moterims prasideda migrenos priepuoliai, kurių metu nėra skausmo, kartojasi tik galvos svaigimas“, – teigė N. Budrikienė.

Kartais svaigimu klaidingai įvardijamas bendras silpnumas, dėmesio koncentracijos sutrikimas, pervargimas, neišsimiegojimas ar reguliaraus fizinio aktyvumo trūkumas.

Vestibulinės kaip ir įprastos migrenos priežastys ne visuomet žinomos. Manoma, kad apskritai migrenai atsirasti reikšmės turi paveldimumas ir nuolatinis stresas, nuovargis, miego-būdravimo režimo nesilaikymas, alkoholis, nereguliari ir nevisavertė mityba.

Ligos gydymas ir profilaktika

Migreninio pobūdžio galvos svaigimui skiriamas priešmigreninis gydymas migrenos dažnį retinančiais vaistais. Tačiau specialistė N.Budrikienė pastebi, kad geriausią gydymo būdą turi rekomenduoti medikas. Kadangi šiuo laiku migrenos gydymas labai individualus, tai kas tinka vienam pacientui, nebūtinai tiks ir kitam. O dėl netinkamo gydymo ar savigydos gali pasikeisti migrenos dažnis – vis dažniau varginti priepuoliai.

Kalbant apie profilaktikos priemones, šios skiriamos tik esant per dažniems priepuoliams. „Dažniausias migrenos gydymas – priepuolių kupiravimas. Kada reikalingas profilaktinis gydymas, sprendžia gydytojas“, – sakė privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.