Galvos skausmas dėl įtampos: ką reikia žinoti?

Galvos skausmo priežasčių yra daug. Tačiau mokslininkai pastebi, kad net 90 procentų atvejų – tai įtampos galvos skausmai ir migrena.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2015, 11:07 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 2:34 PM

Ne dėl raumenų įtampos

Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro vadovė gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė sako, kad įtampos galvos skausmai yra dažniausiai pasitaikantys pirminių galvos skausmų grupei priskiriami galvos skausmai.

„Šie skausmai gali būti epizodiniai ir lėtiniai. Epizodiniai galvos skausmai dažnai nesukelia didelių rūpesčių nei pacientui, nei gydytojui juos atpažįstant ir gydant. Tačiau žymiai sudėtingesnis procesas yra lėtiniai įtampos galvos skausmai. Kokia yra įtampos galvos skausmo patogenezė, nėra aišku iki dabar.

Pastarųjų metų moksliniais tyrimais yra paneigtas anksčiau aiškintas priežastinis ryšys su raumenų įtempimu ar psichologine įtampa“, – teigė neurologė.

Kaip atskirti?

Anot N.Budrikienės, įtampos galvos skausmą atskirti galima iš jo pobūdžio.

„Tai yra galvos skausmo epizodai trunkantys nuo kelių minučių iki kelių dienų. Pacientas jaučia lengvą ar vidutinį spaudžiantį, veržiantį, dažniausiai abipusį galvos skausmą, kuris netrikdo kasdieninės veiklos, paprastai skausmo metu nepykina“,– sakė specialistė.

Dažnai įtampos skausmai būna susiję su nuovargiu, patirta įtampa darbe, stresinėmis situacijomis, bet kartais gali vykti ir be šių priežasčių.

Vaistai, masažas ir sveikas gyvenimo būdas

„Kardiolitos“ Galvos skausmo centro vadovė gydytoja neurologė N. Budrikienė mano, kad jeigu įtampos galvos skausmas yra pakeliamas, galima jo negydyti medikamentais, tačiau jeigu skausmas trukdo, vaistų reikia. „Jeigu vartojami vaistai numalšina skausmus, jie nebevargina, į gydytoją kreiptis nebūtina. Jeigu tenka vis dažniau gerti tabletę nuo galvos skausmo, nereikia delsti ir kuo skubiau apsilankyti pas galvos skausmo specialistą, nes gresia kitas pavojus – vaistų sukeltas galvos skausmas“, – perspėjo N.Budrikienė.

Ir pridūrė, kad rekomenduojami ne vien medikamentiniai gydymo būdai: tinka galvos, kaklo ir pečių masažas, ir kiti gydymo metodai.

Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ kineziterapeutė Svetlana Zaikova pataria, jei masažą atliekate artimam žmogui, jį pradėti reikėtų nuo rankų atpalaidavimo judesių. „Taip pat svarbu nepersistengti. Masažą atlikti švelniais sukamaisiais judesiais pirštų galiukais. Lygiai ta pati taisyklė galioja, jei masažą darote ir pats sau“, – sakė specialistė.

O neurologė N.Budrikienė akcentavo, kad nuo įtampos galvos skausmų gali apsaugoti ir tinkamas darbo bei poilsio režimas, nuolatinis fizinis aktyvumas, atsipalaidavimas. Taip pat nepataria rūkyti, nes tai dažnai provokuoja galvos skausmus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.