Anemija – tylioji epidemija, atimanti visas jėgas ir grožį

Tylioji epidemija. Anemija, arba mažakraujystė, taip skambiai vadinama ne be reikalo. Anksčiau sklandžiusi informacija, kad ja sergame dažniausiai pavasarį – paneigta. Tylioji epidemija gali užklupti netikėtai ir atimti ne tik visas jėgas, bet ir grožį, o ir sergančiųjų ja netrūksta ištisus metus.

Mažakraujyste dažniau serga moterys.<br>123rf nuotr.
Mažakraujyste dažniau serga moterys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Apr 19, 2015, 12:14 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:53 AM

Netikėta diagnozė

Eleonora jau keletą mėnesių gydosi anemiją. Ši liga, kaip sako pati moteris, trenkė lyg perkūnas iš giedro dangaus, netikėta. „Nebuvo pirmųjų požymių, nealpau, nesumažėjo apetitas. Nesu vegetarė, tačiau prieš penkis mėnesius pradėjau jaustis blogai. Tikrai neįtariau, kad man gali būti mažakraujystė. Būdavo silpna, jaučiausi pavargusi, bet atrodė, kad tai įprasta studijuojant ir dirbant.

Apsilankiau pas šeimos gydytoją, ji paskyrė kraujo tyrimus, tačiau jie atitiko normas. Sunerimau, kai pradėjo gausiai slinkti plaukai. Tuomet dar kartą kreipiausi į gydytoją, ir tik tuomet man buvo atlikti išsamesni tyrimai – tirtas feritino kiekis kraujyje ir buvo nustatyta anemija“, – pasakojo moteris.

Pasak Vilniaus Centro poliklinikos šeimos gydytojos Dovylės Žiupsnienės, tai tipiška taip vadinamosios geležies stokos anemijos istorija. Reprodukcinio amžiaus moteris, dirbanti. Nors šioje situacijoje neatsispindi, dažnai liga yra lydima ir mitybos nepakankamumo, susijusi ir su dieta (mažas raudonosios mėsos kiekis maiste).

Atsiradęs nepaaiškinamas bendras silpnumas, greitas nuovargis gali būti įvardijami kaip darbo ir poilsio režimo nesilaikymas, patiriamas stresas darbe, todėl į minėtus skundus nekreipiama dėmesio. Tuo metu negydoma liga progresuoja.

Ypač atkreiptinas dėmesys į vaikų ir paauglių, jauno amžiaus moterų sergamumą, nes tai lemia vystymosi, augimo, mokymosi, nevaisingumo problemas. Ir gydymas, išsekus geležies atsargoms organizme, būna reikalingas ilgesnis.

Į medikus būna kreipiamasi vėlai, dažniausiai sunerimus, kai minėti skundai išlieka ir pailsėjus, atostogų metu. Kiti kreipiasi paskatinus pasitikrinti artimiesiems. Šioje situacijoje, pasak gydytojos, pagirtina tai, kad moteris pati laiku kreipėsi į medikus.

Ligos progresą išduoda blyški oda

Tikriausiai dabar turėtų sunerimti tos moterys, kurios jaučia silpnumą ar padidėjusį nuovargį? Pasirtikrinti profilaktiškai niekada nepakenks. Gydytoja sako, kad pirmieji anemijos požymiai labai neryškūs, neišskirtiniai, o ir jų gali nebūti.

„Sergantieji mažakraujyste dažniausiai skundžiasi bendru silpnumu, nuotaikų kaita, nuovargiu, depresija, išvaizdos pokyčiais (skilinėjantys plaukai, trapūs nagai), širdies perplakimu, dusuliu, tačiau pats ryškiausias šios ligos požymis yra akių junginių ir delnų raukšlių blyškumas, rodantis ligos progresavimą“, – pasakojo gydytoja.

Pasak D.Žiupsnienės, pirmiausia atliekamas bendrasis kraujo tyrimas, kuriame nustatoma hemoglobino koncentracija kraujyje ir hemotokritas. Jei hemoblogino koncentracija kraujyje moterims po menopauzės ir vyrams mažesnė nei 130 g/l., moterims reprodukciniame amžiuje – 120g/l, nėščiosioms 110 g/l (I ir III trimestre), 105 g/l (II trimestre), – įtariama mažakraujystė.

Tačiau dažnai bendrasis kraujo tyrimas nukrypimų nuo normos nerodo. Tuomet atliekami papildomi kraujo tyrimai – dažniausiai nustatomas serumo feritino kiekis, kuris rodo geležies atsargas organizme. Pastebimos tendencijos, kad visgi dažniau serga moterys. Atkreiptinas dėmesys, kad apie 30 proc. nėščiųjų bei paauglių mergaičių serga anemija. Tai gali nulemti ir pasikeitę mitybos įpročiai.

Ką valgyti, kad užkirstume kelią anemijai?

Ypač daug geležies raudonoje mėsoje (jautienoje, veršienoje), žuvyje, paukštienoje, burokėliuose, pupose, pupelėse, žaliuosiuose žirneliuose, raudongūžiuose kopūstuose, krienuose, petražolėse, dilgėlių, burokų lapuose, grybuose, kiaušinių tryniuose, avižiniuose dribsniuose, džiovintuose vaisiuose, riešutuose, slyvose, granatuose, žemuogėse, vynuogėse, morkose, pomidoruose, net bulvėse. Labai mažai geležies yra piene, jo produktuose, įvairiuose riebalų produktuose, daugumoje vaisių, šakniavaisių, aukščiausios rūšies miltuose.

Tačiau vien maistu atstatyti geležies atsargų neįmanoma. Pasak gydytojos, dažniausiai, atsižvelgiant į priežastis, skiriami geriamieji arba leidžiamieji vaistai – geležies preparatai, gydymas geriamaisiais preparatais kompensuojamas.

Reikėtų atkreipti dėmesį, jog geležies pasisavinimas geresnis, vartojant vitaminą C, ribojant kavos, arbatos kiekį. Gydymas ilgas – atsistačius geležies atsargoms tęsiamas du ar tris mėnesius.

Negydant anemijos, gali kilti komplikacijos, ypač sergantiems lėtinėmis, onkologinėmis ligomis. Ji itin pavojinga kūdikiams ir mažiems vaikams, kadangi liga sąlygoja vaiko aktyvumo ir reakcijos pablogėjimą, pažintinių funkcijų vystymąsi, elgesio ir mokymosi sutrikimus. Nėščiųjų anemija gali nulemti priešlaikinį gimdymą, mažą naujagimio svorį ar net vaisiaus žūtį.

Kad apsisaugotume nuo anemijos ir jos neigiamų pasekmių, gydytoja pataria kartą per metus pasitikrinti, nes dažniausiai požymiai nepasireiškia, ilgai nesuprantame, kad sergame tokia klastinga liga. Bendrasis kraujo tyrimas nemokamas, tereikia savo sveikatai skirti kelias minutes. Ypač tai aktualu jaunoms mergaitėms, reprodukcinio amžiaus moterims, vaikams, sergantiesiems lėtinėmis ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.