Dantų rovimas ir burnos operacijos: ką reikia žinoti

Chirurginės burnos intervencijos – procedūros, su kuriomis turbūt susidūrė daugelis. Pati paprasčiausia jų – nuolatinių dantų rovimas, sudėtingesnės – žandikaulio rekonstrukcija ar dantis supančios gleivinės gydymas. Nors skamba sudėtingai, tačiau šiuolaikinių technologijų dėka visos procedūros atliekamos itin kokybiškai, pacientui nesukeliant jokių nemalonių potyrių, o ypatingai jautriems taikoma intraveninė sedacija.

Dantys raunami tik kraštutiniu atveju, siekiant pašalinti grėsmę burnos sveikatai ar garantuoti tolesnio gydymo sėkmę, kai kitais būdais pagydyti nebegalima.<br>123rf nuotr.
Dantys raunami tik kraštutiniu atveju, siekiant pašalinti grėsmę burnos sveikatai ar garantuoti tolesnio gydymo sėkmę, kai kitais būdais pagydyti nebegalima.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 21, 2015, 11:43 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:36 AM

Apie visa tai plačiau papasakoti ir išsklaidyti baimes sutiko odontologijos ir implantologijos klinikos „Dental P.R.O.“ specialistė Inga Urbšienė.

Burnos chirurgija – kai nėra kitos išeities

„Burnos chirurgija – tai specializuota odontologijos sritis, apimanti tokias procedūras kaip dantų rovimas, implantacija, žandikaulių kaulo korekcijos bei dantis supančios gleivinės operacijos. Tai neatsiejama kompleksinio gydymo dalis, implantuojant ir protezuojant dantis, taikant ortodontinį gydymą. Remiantis ilgamete darbo patirtimi, matome, kad dažniausiai chirurginiu būdu atliekamas dantų šalinimas. Aišku, procedūra taikoma tik kraštutiniu atveju, siekiant pašalinti grėsmę burnos sveikatai ar garantuoti tolesnio gydymo sėkmę, kai kitais būdais pagydyti nebegalima“, – teigia gydytoja odontologė-ortopedė I.Urbšienė.

Pasak odontologės, dažniausios dantų traukimo priežastys yra sutrikęs danties dygimas, ortodontinė korekcija, pūlingi procesai, lūžiai, netaisyklinga danties padėtis, išplitę periodonto ligos.

Be dantų rovimo, klinikos chirurgai sėkmingai atlieka ir kur kas sudėtingesnes intervencijas, tokias kaip žandikaulio rekonstrukcijos operacijos – sinusų pakėlimą, kaulo bloko persodinimą, kaulo regeneraciją, gydo dantenų defektus. Visos jos yra sudėtingos ir atliekamos tik itin aukštos kvalifikacijos specialistų, pažangių medicininių technologijų dėka yra gan greitos ir neskausmingos.

Procedūros be skausmo ir nemalonių pojūčių

I.Urbšienės teigimu, dantų šalinimo procedūra, kaip ir bet kokia kita chirurginė intervencija, nėra skausminga, juk taikomas nuskausminimas. Priklausomai nuo procedūros sudėtingumo, chirurginės operacijos yra atliekamos vietinėje nejautroje, o kai kuriose klinikose ir taikant intraveninę sedaciją. Pastarasis atliekamas tik turint specialią licenciją ir tik su šios srities specialisto gydytojo – anesteziologo priežiūra. Sedacijos metu pacientas atsipalaiduoja ar lengvai užmiega, nejaučia baimės ar streso.

„Patys intervencijos metodai taip pat tobulėja. Pavyzdžiui, mūsų klinikoje vietoj skalpelio dažnai naudojamas lazeris „Biolase“ – juo atliekami itin tikslūs pjūviai, sunaikinamos bakterijos, žaizda nekraujuoja, gyja daug greičiau ir lengviau, nesiformuoja randai, nereikia siūti. Norint išvengti vėlesnio diskomforto, svarbu laikytis gydytojo nurodymų po operacijos“,- pasakoja specialistė.

Po operacijos – griežtas režimas

Gydytojos I.Urbšienės teigimu, skausmingiausias yra gijimo procesas, kurį kiekvienas išgyvena individualiai. Specialisto pareiga informuoti pacientą, kaip maksimaliai sumažinti galimą diskomfortą.

Po kiekvienos chirurginės operacijos, kurį laiką būtina laikytis griežto režimo. Štai po danties rovimo patariama kurį laiką šaldyti žandą, kad neatsirastų tinimas. Priklausomai nuo atliktos procedūros sudėtingumo, trumpam laikui gali būti skiriami vaistai, tačiau paprastai jų neprireikia. Po operacijos geriau keletą valandų nevalgyti, vengti karštų gėrimų, rinktis minkštą maistą, atsargiai valyti dantis ir jokiu būdu negerti alkoholinių gėrimų bei nerūkyti mažiausiai 12 val. Dėl rūkymo sutrinka gleivinės kraujotaka ir žaizda blogai gyja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.