11 klaidinančių skrandžio refliukso simptomų

Gastroezofaginis refliuksas, paprastai vadinamas tiesiog rėmens graužimu – tokia dažna problema, kad, regis jo sunku nepastebėti ar supainioti su kuo nors kitu. Vis dėlto yra kitaip: kartais šios ligos simptomai būna visai neįprasti ir lengvai gali būti palaikyti kitos ligos požymiais.

Skrandžio rūgštys, kurioms privalu būti skrandyje, dažniau iš jo pasiekia stemplę, kai jūs atsigulate arba pasilenkiate, tada ima deginti rėmuo.<br>Pixabay nuotr.
Skrandžio rūgštys, kurioms privalu būti skrandyje, dažniau iš jo pasiekia stemplę, kai jūs atsigulate arba pasilenkiate, tada ima deginti rėmuo.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2015, 8:14 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:43 AM

Neatpažinus ligos, ji liks negydyta. Blogiausia, kas gali nutikti, negydant skrandžio refliukso – atsirasti stemplės apatinės dalies pakitimai, vadinamoji Bareto stemplė, priešvėžinė būklė, kuri gali baigtis stemplės vėžiu.

Health.com pateikė 11 simptomų, tiek įprastų, tiek nelabai, galinčių reikšti, jog jums – skrandžio refliuksas.

1. Krūtinės skausmas

Skausmas krūtinėje, atsirandantis dėl to, kad skrandžio rūgštys pakyla į stemplę, yra klasikinis skrandžio refliukso simptomas. Bet krūtinės skausmas gali tęstis ilgiau ir būti stipresnis, nei tikimės. Dalis žmonių rėmenį supainioja su širdies priepuoliu. Bet kuriuo atveju, į krūtinės skausmą nevalia nekreipti dėmesio, ypač, jei jis sustiprėja esant fiziniam krūviui ar įtampai.

2. Skausmas sustiprėja ilsintis

Skrandžio rūgštys, kurioms privalu būti skrandyje, dažniau iš jo pasiekia stemplę, kai jūs atsigulate arba pasilenkiate, tada ima deginti rėmuo. Kai sėdime tiesiai, sunkio jėga maistą laiko skrandyje. Padėčiai pasikeitus, padidėja refliukso tikimybė. Dėl to žmonės, kenčiantys nuo chroniško refliukso, miega aukščiau pakėlę galvūgalį. Taip pat tai priežastis, dėl ko negalima prieš miegą sočiai prisivalgyti.

3. Skausmas po valgio

Skausmas, atsirandantis iškart po valgio (ypač, jeigu valgio buvo daug), dažnai reiškia, jog skrandis perkrautas, ir jo turiniui nėra kur slinktis, tiktai į viršų. Tačiau šio nemalonaus reiškinio galima išvengti ir be vaistų – tereikia per daug ir per riebiai neprisivalgyti. Taip pat po sočių pietų verčiau nebandyti prigulti.

4. Kartumas burnoje

Kartais iš skrandžio pakilusios rūgštys gali pasiekti ir gerklę – tada burnoje atsiranda nemalonus, kartus skonis. Ypač retais atvejais žmogus gali net imti dusti. Tai – labai pavojinga, ypač, jeigu užspringstate naktį. Tokiu atveju būtina kreiptis į gydytoją – bus skirti skrandžio rūgštis sulaikantys vaistai.

5. Užkimimas

Kai balsas ima kimti, jūs galite galvoti, kad tai – ankstyva peršalimo stadija, tačiau tai gali būti ir skrandžio refliukso simptomas. Į stemplę patekusios skrandžio rūgštys gali dirginti balso stygas. Atkreipkite dėmesį, kada jūsų balsas būna kimesnis. Jeigu po valgio – tuomet jums gali būti refliuksas.

6. Gerklės skausmas

Gerklės skausmas yra dar vienas klasikinis peršalimo ar gripo simptomas, tačiau jį gali sukelti ir virškinimo sistemos bėdos. Jeigu gerklę ima skaudėti tik po valgio, tai gali būti skrandžio refliuksas. Kitaip nei peršalus ar sergant gripu, toks gerklės skausmas gali būti ir chroniškas. Jeigu neatsiranda kitų peršalimo simptomų – slogos ir čiaudulio, – susimąstykite apie refliuksą.

7. Kosulys

Daug su kvėpavimu susijusių simptomų, tokių, kaip kosulys ar švokštimas, gali sukelti refliuksas, jeigu skrandžio rūgštys pasiekia plaučius. Rėmenį galima įtarti, jeigu kvėpavimo sunkumai atsiranda iškart po valgio. Tokiu atveju reikia kreiptis į gydytoją ir atlikti rūgštingumo tyrimus.

8. Astma

Rėmens sukeltas kosulys ir švokštimas kartais gali net išprovokuoti astmą. Nėra duomenų, kaip dažnai būtent rėmuo tampa astmos atsiradimo priežastimi. Tačiau daug žmonių, kurie skundžiasi rėmeniu, serga ir astma, ir atvirkščiai. Šio sąryšio priežastys nėra iki galo aiškios. Ekspertai spėja, kad skrandžio rūgštys gali dirginti krūtinės nervų galūnes ir susiaurinti kvėpavimo takus, kad rūgštys nepatektų į juos.

9. Pykinimas

Pykinimas yra toks dažnas pačių įvairiausių ligų simptomas, kad gali būti sudėtinga jį susieti su refliuksu. Tačiau kai kuriems žmonėms būtent pykinimas yra vienintelis simptomas, kad jie turi refliuksą. Jeigu jus pykina, ir sunku suprasti, dėl ko – galima įtarti, jog kaltas refliuksas. Dar aiškesnis to įrodymas – jeigu pykinimas atsiranda po valgio.

10. Daug seilių

Jeigu jūsų burna staiga nei iš šio, nei iš to ima gaminti daug seilių, tai gali būti rimtas refliukso ženklas. Tame dalyvauja tie patys nervai ir refleksai, kurie dalyvauja vemiant. Tai reiškia, kad organizmas stengiasi išplauti sudirgintą stemplę.

11. Sunkumas ryjant

Dėl nuolat besikartojančio rėmens ilgainiui stemplėje gali atsirasti opų ir randų. Žemutiniai stemplės audiniai dėl randų sustorėja, dėl to stemplė susiaurėja ir atsiranda sunkumas ryjant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.