4 rimtų ligų simptomai, kurie dažnai nurašomi stresui

Raumenų ar galvos skausmą retkarčiais palaikome nereikšmingu simptomu arba manome, kad nemalonūs pojūčiai prasideda dėl streso. Tačiau tai gali perspėti apie rimtesnius sutrikimus.

Nepaaiškinamas svorio pasikeitimas gali reikšti hormonų balanso sutrikimus.<br>123rf nuotr.
Nepaaiškinamas svorio pasikeitimas gali reikšti hormonų balanso sutrikimus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 8, 2015, 7:03 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:48 AM

Šiame straipsnyje – 4 dažni simptomai, kurie gali kilti dėl rimtesnių ligų.

1. Nuolatinis nuovargis

Jis gali prasidėti dėl geležies trūkumo sukeltos mažakraujystės. Jei jūsų valgomame maiste mažai geležies arba organizmas negali jos įsisavinti, jaučiate energijos trūkumą. Geležis skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Jie iš plaučių į kitas organizmo dalis perneša deguonį. Jei kraujyje mažiau raudonųjų kraujo kūnelių, širdžiai sunkiau varinėti kraują. Nediagnozuotas geležies trūkumas gali sukelti aritmiją, širdies ūžesius ar padidėjimą.

2. Galvos skausmas

Tai gali būti padidėjusio kraujospūdžio ženklas. Paprastai nebūna jokių simptomų, bet jei pradedate jausti galvos skausmą, trūksta oro, iš nosies bėga kraujas ar kamuoja didžiulis nerimas, tai gali reikšti, kad kraujospūdis itin padidėjęs. Šie simptomai gali įspėti, kad kraujospūdis pavojingai pakilęs –didesnis, nei 180/110. Jei tai ignoruosite, gali padidėti insulto rizika bei tikimybė, jog sutriks inkstų veikla arba ištiks širdies smūgis.

3. Nepaaiškinamas svorio pasikeitimas

Jį gali sukelti hormonų balanso sutrikimai. Kakle esanti skydliaukė atsakinga už virškinimo bei kūno temperatūros reguliavimą. Skydliaukė dėl autoimuninių ligų gali pradėti gaminti per daug arba per mažai tam tikrų hormonų. Būtent dėl to padidėja arba sumažėja svoris. Kiti sutrikusio hormonų balanso simptomai – nuovargis ir nusilpę raumenys.

4. Viso kūno skausmas

Jis gali prasidėti dėl fibromialgijos – lėtinio skausmo sutrikimo. Jo priežastys nežinomos, tačiau liga moterims prasideda dažniau, nei vyrams. Fibromialgiją sunku diagnozuoti, nes jai būdingi simptomai – miego sutrikimai, galvos, raumenų skausmas, nuovargis, nesugebėjimas susikaupti – gali būti priskiriami daugybei ligų. Šis sutrikimas – antra pagal dažnumą vizitų pas reumatologą priežastis, tačiau paprastai prireikia daug laiko, kad jis būtų diagnozuotas.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.