Amžini tėvų vargai dėl mažųjų nosyčių. Ką būtina žinoti?

Vaikai ausų, nosies ir gerklės ligomis serga dažniau nei suaugusieji. Tam esama įvairių priežasčių. Tai labai priklauso nuo vaiko amžiaus ypatumų, juos supančios aplinkos, imlumo įvairiems sukėlėjams. O privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja otorinolaringologė (LOR) Vigilija Kuprienė priduria, kad mažųjų slogos priežastimi gali būti ir nosyje įstrigęs svetimkūnis.

Vaiko otorinolaringologinių ligų dažnis skiriasi, atsižvelgiant į amžių.<br>123rf nuotr.
Vaiko otorinolaringologinių ligų dažnis skiriasi, atsižvelgiant į amžių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 12:39 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 11:58 PM

Vaikai serga ilgiau ir dažniau

Vaiko otorinolaringologinių ligų dažnis skiriasi, atsižvelgiant į amžių. Jaunesni vaikai dažniau serga sloga, gerklės, ausų uždegimais. Kartais slogos būna ilgos, jas sunkiau gydyti. Neretai galima įtarti ir alerginę slogą.

LOR gydytoja V. Kuprienė sako, kad vaikui sloga galima „leisti sirgti“ iki dviejų savaičių. „Jei vaiko būklė neblogėja, jis nepradeda karščiuoti, neatsiranda stipraus kosulio, vangumo, toks laikotarpis vaikui būtų normalus. Dabar vaikus dažniausiai jaunesnius išleidžia į kolektyvą.

Vaiko imuninei sistemai tai yra išbandymas, tad natūralu, kad organizmas reaguoja – prasideda ligos, bet taip formuojasi imunitetas. Anot amerikiečių specialistų, įprastai vaikai iki penkerių metų viršutinių kvėpavimo takų uždegimais per metus gali sirgti iki dvylikos kartų“, – teigia specialistė.

Nuolatinės slogos pasekmės

Tačiau negydoma sloga gali turėti rimtų pasekmių. Vaikas nuolat prasižiojęs, tad ilgainiui ima formuotis netaisyklingas sąkandis. Įprastai kvėpuojant liežuvis yra atsirėmęs į kietąjį gomurį. Vaikams jis ir dantys formuojasi aplink liežuvį. Jei mažylis nuolat kvėpuos išsižiojęs, liežuvis nebefiksuos gomurio ir dantukų padėties. Tuomet žandikaulis siaurės ir pasislinks į priekį.

„Vaikas taip pat gali knarkti. Jei kamuoja sloga, tėvai visuomet turėtų atkreipti dėmesį į tai, ar jų atžala gerai girdi. Nuolatinis vaiko perklausinėjimas „Ką?“ gali reikšti, kad vaikui yra užgultos ausys. Jei nieko neskauda, tai dar nereiškia, kad viskas yra gerai. Be to, ausų uždegimas sloguojant yra dažna komplikacija vaikų amžiuje“,– pastebi V.Kuprienė.

Priežastis gali būti adenoidai

Dažnai ilgalaikės slogos priežastimi gali būti adenoidai. Visi vaikai gimsta su jais. Šie patys didžiausi pasidaro trečiaisiais gyvenimo metais.

„Daugelis tėvų pastebi, kad vaiko slogos pasikeičia: tampa dažnesnės, ilgiau trunkančios, sunkiau gydomos. Tačiau tai – natūralus fiziologinis pokytis. Jei slogos nesikomplikuoja ausų uždegimais, vaikeliui nereikia gerti antibiotikų – chirurginė intervencija nėra būtina. Šeštais – aštuntais gyvenimo metais adenoidai ima mažėti ir viskas tuo ir pasibaigia. Kitaip tariant – „išauga ligą“.

Tačiau esant komplikacijoms, kai vaikas knarkia nesloguodamas, dažnai serga ausų uždegimais, kitomis peršalimo ligomis, reikia ieškoti jų priežasčių ir dažnai tai būna adenoidų padidėjimas“, – sako ausų, nosies ir gerklės ligų specialistė V.Kuprienė. Be to, esant alerginiam fonui, adenoidai taip pat būna didesni.

Randa ir svetimkūnių

Tiesa, nosyje taip pat pasitaiko ir svetimkūnių, kurie tampa slogos priežastimi. „Nuo mažų dienų iki paauglystės vaikų nosyje pasitaiko visko: mažų plokščių baterijų, vyšnių kauliukų, alksnio kačiukų, žaislų detalių. Dar tais laikais, kai neturėjome endoskopų, turėjau aštuonerių metų pacientę, kuriai įtartas nosies auglys. O operuojant radome sudygusią pupelę“, – prisimena V.Kuprienė.

Gydytoja taip pat pastebi, kad dabar, kai vaikus gydo šeimos gydytojai, tie, kurie nėra buvę pediatrai, pasitaiko, pamiršta apie svetimkūnio nosyje galimybę. „Gydo nuo sinusito, galiausiai atsiunčia pas mus. Paaiškėja, kad į nosį visgi kažkas įkišta“, – sako otorinolaringologė. Ir pataria tėvams atkreipti dėmesį, kuomet sloga būna tik vienpusė, pasirodo pūliai, atsiranda nemalonus kvapas, nosį būna sunku išpūsti. „Vaikai labai nenori pasisakyti, kad kažką į nosį įsikišo. Dažniausiai dėl baimės, kad tėveliai bars“,– mano specialistė.

Svarbiausia – imuniteto stiprinimas

O bendrai kalbant apie apsisaugojimą nuo otorinolaringologinių ligų, gydytoja užtikrintai sako, kad svarbiausia ligų prevencijos dalis – poilsis ir grūdinimas.

„Vaikas kasdien turi išeiti į lauką, tinkamai ir pakankamai ilsėtis. Kitaip tariant – gyventi normalų vaiko gyvenimą. Jaunos mamos mėgsta vaikus nuo ankstyvo amžiaus vesti į įvairius užsiėmimus, keliauti visur kartu, tad vaikai dėl intensyvaus ritmo pervargsta. Nuovargis, stresas – nuo to kyla dauguma susirgimų. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Grūdinimas kainuoja mažiausiai, reikalauja tik kantrybės ir laiko, bet yra veiksminga priemonė saugantis nuo peršalimo ligų“,– pataria „Kardiolitos“ LOR gydytoja V.Kuprienė. Ir priduria, kad reikia tik džiaugtis, kad ir Lietuvos vaikams į privalomų skiepų kalendorių jau yra įtraukta vakcina nuo pneumokokinės infekcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.