Kenčiantiems nuo skausmo efektyvi pagalba – gydymas šaldymu

Prieš kelias dienas kompanijos „Metrum CryoFlex“ direktorius Edmund Kielbasa lankėsi „Northway“ medicinos ir chirurgijos centre, kur kartu su invazinio skausmo gydymo specialistu gydytoju anesteziologu-reanimatologu Alfredu Vaitkumi atliko pirmąją mūsų šalyje krioanalgezijos procedūrą.

Kenčiantiems nuo skausmo efektyvi pagalba – gydymas šaldymu.<br>D.Umbraso nuotr.
Kenčiantiems nuo skausmo efektyvi pagalba – gydymas šaldymu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

2015-05-13 11:21, atnaujinta 2018-01-04 00:27

Tai vienas moderniausių, ypatingai efektyvus, daugelyje šaliu plačiai taikomas skausmo gydymo būdas, padedantis atsikratyti ne tik lėtinių, bet ir pooperacinių ar potrauminių skausmų. Plačiau apie krioanalgeziją kalbamės su Edmundu Kielbasa.

– Krioanalgezijos terminas Lietuvoje dar nėra gerai žinomas. Kas tai per procedūra?

– Krioanalgezija yra viena geriausiai žinomų procedūrų, kai kalbame apie skausmo gydymą. Pirmosios tokios procedūros atliktos dar praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Tiesa, tiek Lietuvoje, tiek šalia esančiose valstybėse šis skausmo šalinimo būdas kol kas dar neįsitvirtino.

Plačiausiai krioanalgezija taikoma Jungtinėse Amerikos valstijose, Didžiojoje Britanijoje. Lenkijoje krioanalgezijos procedūra yra labai populiari tiek ligoninėse, tiek ir poliklinikose. Be to, ją kompensuoja Nacionalinis sveikatos fondas, kuris yra jūsų ligonių kasų atitikmuo.

Už 90 procentų skausmo, jeigu kalbame apie raumenis ar sąnarius, atsakinga periferinė nervų sistema. Tai tokie audiniai, kuriuos saugo mielino apvalkalas. Jeigu pastarasis bus sunaikintas, nervai nebegalės teikti informacijos apie skausmą. Šis procesas gali būti grįžtamasis arba ne.

Jeigu nervai veikiami didelės temperatūros – 80 laipsnių karščio, jie yra visiškai sunaikinami. Nervai negali regeneruotis. Tokiu būdu sunaikinamas ne tik skausmas, bet ir sutrikdoma motorinė funkcija. Tuo tarpu, jei naudojamos žemos temperatūros – 30 ar 40 laipsnių šalčio, nervai nėra sunaikinami, jie gali atsistatyti. Būtent toks skausmo šalinimas ir vadinamas krioanalgezija.

- Esant kokioms indikacijoms siūloma taikyti krioanalgeziją?

– Aukštos ir žemos temperatūros procedūros taikomos pagal indikacijas. Jos nėra viena kitai prieštaraujančios. Pirmiausia atliekami tyrimai, įsitikinama, kad krioanalgezija bus veiksminga. Jeigu atsiradusių skausmų priežastis onkologiniai susirgimai, geriau sunaikinti nervus be galimybės atsistatyti.

Kita vertus yra kūno vietos, kuriose taikyti procedūras su aukštomis temperatūromis yra nesaugu. Tuomet siūloma pasirinkti krioanalgeziją. Pastaroji dažniausiai taikoma malšinti lėtinį skausmą.

- Nervų šaldymo procedūra gali būti taikoma kiekvienam pacientui neatsižvelgiant į jo amžių?

– Krioanalgezijos procedūrą yra saugu taikyti bet kokio amžiaus žmogui. Ji taip pat gali būti naudojama ir tada, kai aukštos temperatūros procedūros netinka. Vyresnio amžiaus pacientai neretai turi širdies stimuliatorius, todėl taikyti aukštos temperatūros procedūras tampa neįmanoma.

Krioanalgezija tampa vienintele išeitimi, galinčia numalšinti jo skausmą. Nors vaikams taikyti šią procedūrą taip pat leidžiama, tačiau įprastai lėtinį skausmą kenčia vyresnio amžiaus žmonės arba tie, kuriems buvo atliktos vienokios ar kitokios operacijos.

Kartais dėl turimų gretutinių ligų pacientams taip pat negali būti atliekamos operacijos, todėl lėtinį skausmą geriausiai gydyti mažai invazinėmis procedūromis, pavyzdžiui krioanalgezija. Ji gali būti taikoma tiek siekiant „išjungti“ galvos, tiek stuburo ar kitus skausmus.

- Kuriam laikui gali būti „išjungiamas“ skausmas taikant šaldymo procedūrą?

– Skausmas gali būti „išjungtas“ pusės metų ar net metų laikotarpiui. Tuo metu pacientams gali būti taikomas gydymas, kineziterapija. Po minėto laikotarpio nervų ląstelės atsistato ir jutiminės funkcijos sugrįžta. Pirmą kartą krioanalgeziją taikyta pacientui, kuriam atlikta širdies operacija atveriant krūtinės ląstą.

Ši procedūra atliekama perpjaunant tarpšonkaulinius nervus. Savaime suprantama, po tokios operacijos pacientas kentėjo didelius skausmus. Krioanalgezija leido skausmą „išjungti“ pusei metų. Per šį laikotarpį žmogui taikyta reabilitacija, jis greičiau sveiksta. Fizinė terapija niekada nebus sėkminga, jei žmogus kenčia skausmą. O kiekvienas mėnuo be skausmo jau yra didelis laimėjimas.

- Kiekviena procedūra įprastai siejama ir su tam tikromis nepageidaujamomis reakcijomis, kaip yra šiuo atveju?

– Be abejo, kiekviena procedūra turi šalutinį poveikį, krioanalgezija – ne išimtis. Tačiau ji neturi neigiamo poveikio bendrai paciento sveikatai. Dažniausiai pasireiškiantis šalutinis poveikis – odos nušalimas. Taip atsitinka tais atvejais, kai bandome „išjungti“ nervus esančius po oda. Tiesa, odos nušalimai nėra ilgalaikiai. Po trijų-keturių mėnesių oda atsinaujina.

- Ar ši procedūra yra skausminga, sukelia diskomfortą?

– Krioanalgezijos procedūra atliekama taikant vietinę nejautrą. Jos reikia tam, kad pacientas nejaustų diskomforto odos pradūrimo metu. Tačiau praėjus vos pusei minutės žmogus neturi jausti ne tik skausmo dėl atliekamos procedūros, bet ir anksčiau jį kankinusio lėtinio ar potrauminio skausmo.

- Krioanalgezijos procedūrą galima taikyti pakartotinai?

– Taip, tai didelis jos pranašumas. Krioanalgezija yra mažai invazyvi procedūra. Gydytojas, atliekantis procedūrą, negali visuomet garantuoti, kad skausmas bus tikrai „išjungtas“ pusei metų. Jis gali atsinaujinti ir anksčiau. Viskas priklauso nuo individualaus atvejo.

Laimei, nervų šaldymo procedūra gali būti pakartota bet kuriuo metu. Be abejo, gydytojas pirmiausia išsiaiškina, kodėl galimai procedūra nesuveikė taip, kaip buvo tikėtasi. Pasitaiko atvejų, kad krioanalgezijos dėka skausmas visai neatsinaujina.

- Kas atlieka šią procedūrą?

– Įprastai šią procedūrą atlieka gydytojai anesteziologai, taip pat neurochirurgai ir ortopedai. Svarbiausia užduotis gydytojui – tikslingai ir teisingai įvesti adatą, kurios smaigalyje yra šaldantis preparatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.