Kiek iš tiesų pavojinga supurtyti vaiką? Aiškina gydytojas

Neseniai Lietuvą apstulbino į Kauno klinikas skubiai atvežtos mergaitės atvejis – pasak medikų, trijų mėnesių kūdikis buvo per stipriai supurtytas, todėl patyrė sunkią galvos smegenų traumą su kraujo išsiliejimu. Ant kūdikio kūno taip pat matomos išorinės sumušimo žymės. Ar galima tikėti pasiteisinimais, kad toks dalykas įvyko netyčia? Ar lengva sužaloti kūdikį žaidžiant? Apie sukrėsto vaiko sindromą portalui lrytas.lt pasakojo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas neurochirurgas Ramūnas Raugalas.

Net senovės lietuviai turėjo terminą „sukliunkinimas“.<br>123rf nuotr.
Net senovės lietuviai turėjo terminą „sukliunkinimas“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

2015-05-15 17:00, atnaujinta 2018-01-03 15:46

– Ką reiškia sukrėsto vaiko sindromas?

– Sukrėsto vaiko sindromas – kompleksas pažeidimų, atsirandančių energingai purtant vaiką: įvairios kraujosrūvos galvos smegenyse ir akių tinklainėse bei gana nežymūs išoriniai sužalojimai, kurie gali būti arba jų gali ir nebūti.

– Kodėl šis terminas atsirado medicinoje? Ar dėl tokių atvejų dažnumo?

– Terminas medicinoje atsirado dėl pažeidimo mechanizmo: vaikas verkia, tėveliai nervinasi, stengiasi nuraminti ir labai energingai pakrato naujagimį arba kūdikį. Net senovės lietuviai turėjo terminą „sukliunkinimas“.

– Ar dažnai į ligoninę patenka tėvų sukrėsti vaikai?

– Būna keletas pacientų per metus. Statistikos niekas neveda, nes tarptautinėje ligų klasifikacijoje, kuria naudojasi medikai ir sveikatos apsaugos organizacijos, tokio termino nėra. Koduojami atskiri sužalojimai – subdurinė hematoma, tinklainių kraujosrūvos ir t.t. – t. y. atskiros sukrėsto vaiko sindromo dalys.

„Sukrėstas vaikas“ – tai ne tik medicininis, bet ir juridinis, o taip pat ir socialinis terminas.

– Kokiu būdu įmanoma supurtyti vaiką? Visiškai netyčia linksminant vaiką, jį kilnojant ar sukrėtus iš jėgos?

– Tai dažniausiai tyčinis sužalojimas, purtant paimtą už rankų ar krūtinės vaiką, stengiantis jį nuraminti. Vaiko kaklo raumenys silpni, galva palyginti sunki. Ji „baladojasi“ su didele jėga pirmyn-atgal (mediciniškai tai vadinama akceleracija-deceleracija), ir gležnos vaiko smegenys traumuojamos į kaukolės vidinius nelygumus.

Netyčinis sužalojimas taip pat galimas – dažniausiai nekvalifikuotai ir energingai bandant padėti užspringusiam vaikui (energingai jį purtant už kojų) arba nekvalifikuotai atliekant taip madingą „dinaminę“ kūdikių mankštą, kuomet vaikai „mėtomi“ didele amplitude.

– Tačiau dažniau pasitaiko tyčinių sužalojimų?

– Dažnesni tyčiniai sužalojimai, nors tėvai tai dažniausiai slepia. Tai visiškai nepriklauso nuo tėvų socialinio statuso – „inteligentai“, deja, irgi skriaudžia vaikus.

– Kaip atpažinti, kad vaiką per stipriai supurtei, užgavai? Kokie dažniausi simptomai?

– Dažniausiai vaikas tampa perdėm ramus, nepažadinamas, gali ištikti traukuliai. Dėl neaiškios kilmės sąmonės sutrikimo pacientas papuola į vaikų intensyvios terapijos skyrių. O ten jau paaiškėja tikroji priežastis.

– Kas po sužalojimų vyksta smegenyse?

– Galvos smegenyse būna įvairių kraujo išsiliejimo lokalizacijų. Kitas būdingas požymis – pakraujavimas į akių tinklaines.

– Kaip vyksta sukrėsto vaiko sindromo gydymo procesas?

– Gydymo procesas ilgas ir sunkus. Tai grėsminga gyvybei situacija, todėl visų pirma užtikrinamos gyvybinės funkcijos – kvėpavimas (pacientas intubuojamas), kraujotaka. Skiriamas galvos smegenų pažeidimą mažinantis medikamentinis gydymas.

Esant indikacijoms pacientas operuojamas: dažniausiai implantuojamas intrakranijinio slėgio daviklis (matuoja slėgį galvos viduje), leidžiantis tiksliai ir lanksčiai dozuoti medikamentinį gydymą, užtikrinti optimalias sąlygas galvos smegenims atsigauti.

– Kokios dažniausios ir sudėtingiausios galimos pasekmės?

– Lieka įvairaus lygio neurologiniai pažeidimai – cerebrinis paralyžius, atsilieka vaiko raida, galima epilepsija, regos sutrikimas. Svarbu tai, kad jei išties diagnozuojamas sukrėsto vaiko sindromas, tai šansų, kad vaikas po to liks visiškai sveikas, tikrai beveik nėra.

– Iki kokio amžiaus galima supurtyti vaiką? Ar šis sindromas pasireiškia tik kūdikiams ar ir didesniems vaikams?

– Supurtyto vaiko sindromas diagnozuojamas vaikams iki 2 metų amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.