Išsausėjusi makštis: kodėl taip nutinka ir ką daryti?

Yra su sveikata susijusių temų, apie kurias kalbant ima rausti skruostai, o kai kurių žodžių tiesiog nesinori ištarti garsiai. Kartais net ir pas medikus nueiti nejauku, gal kiek nedrąsu. Šį kartą – apie itin moterišką problemą, su kuria susiduria dažna iš mūsų – makšties sausumą. Su šia liga supažindino ir kaip reikėtų išgyti, patarė ginekologė Agnė Meškaitė.

Neretai moterys, pajutusios nemalonius pojūčius makštyje, pačios bando gydytis.<br>123rf nuotr.
Neretai moterys, pajutusios nemalonius pojūčius makštyje, pačios bando gydytis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

2015-05-17 08:48, atnaujinta 2017-11-28 09:23

Makšties sausumo priežastys

„Makšties sausumą dažniausiai sukelia moteriškų lytinių hormonų sumažėjimas po gimdymo, laktacijos periodu ar prasidėjus menopauzei. Taip pat šiuos nemalonius simptomus gali sukelti netinkama higiena ir ne tik jos trūkumas, bet ir per didelis įvairių priemonių (aerozolių, kremų, aromatizuotų įklotų, netinkamų prausiklių) naudojimas.

Neretai moterys, pajutusios nemalonius pojūčius makštyje, pačios bando gydytis įvairiomis ovulėmis ar tepalais, tačiau ne tik kad nesulaukia norimo rezultato, bet sukelia makšties išsausėjimą. Ši problema pasireiškia įvairaus amžiaus moterims“, – sakė pašnekovė ir pridūrė, kad įtakos turi ir netinkamai naudojami tamponai.

„Jei juos naudojate, turite dažnai keisti. Naudojami ilgą laiką, jie dirgina arba mechaniškai traumuoja jautrią makšties gleivinę, gali sukelti ir alerginę reakciją“, – sakė ji.

Problemos sprendimas

Susidūrus su šia delikačia, moteriška ir itin nemalonia problema, dažnai moterys nežino kaip ją spręsti. Anot medikės, yra keli sprendimo būdai, priklausantys nuo moters būklės ir amžiaus.

„Makšties sausumo gydymas turi būti priežastinis – veikiantis simptomą sukėlusias priežastis. Sumažėjus estrogenų kiekiui, menopauzės periodu skiriamos hormoninės žvakutės. Po gimdymo – vaginalinės žvakutės su hialuronu, vitaminu E bei įvairios probiotikų turinčios žvakutės. Pastarosios ypač svarbios baigus priešuždegiminį gydymą cheminiais preparatais“, – pasakojo gydytoja.

Tinkama intymi higiena

„Elementari higiena reikalauja praustis du kartus per dieną. Gerai, kai yra galimybė apsiprausti po kiekvieno tuštinimosi, tačiau tai nėra būtina. Be abejo, būtina praustis prieš ir po lytinių santykių. Tai ypač svarbu, jei norite išvengti šlapimo sistemos uždegimų“, – sakė ginekologė A.Meškaitė.

Gydytoja rekomenduoja rinktis prausiklius, kurių PH – natūralus, nes makšties terpė – rūgštinė. Būtent dėl šios priežasties, anot pašnekovės, muilas nėra tinkama priemonė. „Prausiantis muilu terpė ima keistis į šarminę. Tokiu atveju atsiranda galimybė kauptis bakterijoms, gali išsivystyti bakterinė vaginozė ar kitoks uždegimas“, – pabrėžė medikė.

Kiekvienai moteriai ypač svarbus laikas – menstruacijos. Tinkama intymi priežiūra turi būti ir šiomis dienomis. „Jei nėra sąlygų apsiprausti po kiekvieno paketo pakeitimo, reikėtų bent jau kartą per dieną panaudoti drėgną servetėlę, o grįžus namo praustis po tekančiu vandeniu. Tiek menstruacijų metu, tiek kiekvieną dieną rekomenduojama praustis ranka, be jokių papildomų kempinėlių.“

Odos PH – kas tai?

Ginekologė, pasakodama apie intymią priežiūrą, paminėjo odos PH. Šias dvi raides dažnai matome ir reklamų metu televizijoje ar spaudoje. Šis trumpinys – tai vandenilio potencialo matas, parodantis tirpalo rūgštingumą ar šarmingumą.

„Sveikos odos PH yra šiek tiek rūgštinis (4,5-6). Oda palaiko sveiką PH lygį formuodama rūgštinę mantiją – plėvelę, kuri dengia odos paviršių, o ją pagrinde sudaro odos riebalai, prakaitas, amino rūgštys bei kitos riebalų rūgštys. Rūgštinė mantija gali būti veikiama hormoninių pokyčių ir streso, o tai gali pakeisti PH, tačiau dauguma faktorių keičiančių PH lygį yra išoriniai. Kai rūgštinė mantija suardoma, odos PH tampa šarminis“, – paaiškino „Gentle day“ komercijos direktorė Vilmantė Markevičienė.

Oda – šarminė ar rūgštinė

Pasak V.Markevičienės, kai oda tampa perdaug šarmine, ji būna labai sausa ir sudirgusi: negali toliau tinkamai kovoti su bakterijomis, kurios pažeidžia odą. „Dėl išbalansuoto PH gali atsirasti spuogai (akne).

Daugelio prausiklių, ypač gausiai putojančių, pH yra 8.0, o daugumos muilų pH yra 9,0-11, todėl, kai oda prausiama šiais šarminiais muilais, rūgštinė mantija yra laikinai „nuplaunama“, o dažnas prausimasis pakeičia odos pH, dėl to paveikiamas viršutinis epidermio sluoksnis ir suardomas apsauginis barjeras“, – sakė specialistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.