Ar verta tiesinti dantis vyresniame amžiuje?

Kam dėtis breketus, jei tris dešimtmečius ar net ilgiau puikiai gyvenote ir be jų? Problema ta, kad teisingas sąkandis būtinas ne tik norintiems gražiai atrodyti, bet ir siekiantiems saugoti sveikatą.

Tiesinti dantis galima ir sulaukus penkiasdešimties.<br>123rf nuotr.
Tiesinti dantis galima ir sulaukus penkiasdešimties.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 25, 2015, 8:44 AM, atnaujinta Nov 26, 2017, 7:43 PM

Bėdų dėl neteisingo sąkandžio, kreivų dantų turi dažnas. Neretai dėl to žmogus vengia šypsotis, gėdijasi savo dantų. Kita vertus, atrodytų, jei nelygūs dantis netrukdo ir nesukelia diskomforto ar neskatina slėpti šypsenos – kam juos tiesinti?

Deja, tai toli gražu ne tiesa. Dantys mums reikalingi tam, kad galėtume kramtyti maistą, ir kiekvienas jų turi būti savo vietoje. Taip pat, kaip ir kitos mūsų kūno dalys. Juk mes nežaidžiame teniso išnarinta ranka, bet kažkodėl kramtome turėdami netaisyklingą sąkandį.

Vaikystėje raumenys, atsakingi už kramtymą, kompensuoja netaisyklingo sąkandžio trūkumus, tačiau būna pernelyg apkraunami. Jei žandikaulis nepilnai užsidaro, nuo to kenčia jo sąnariai. Galiausiai dėl to atsiranda galvos, kaklo skausmai. Iš pradžių jie būna silpni, tačiau su laiku tampa vis blogiau.

Tinka visiems

Jūsų amžius – ne priežastis atsisakyti dantų tiesinimo. Be abejo,  kai jums 50 metų, o ne 12, šis procesas bus ilgesnis. Tačiau vyresnis žmogus turi daugiau motyvacijos ir ištvermės, kurių paauglystėje gali pritrūkti.

Sunku pasakyti, kiek tiksliai laiko prireiks, kad vyresnio žmogaus sąkandis taptų taisyklingas. Geriausia į šį klausimą gali atsakyti tik gydytojas odontologas, apžiūrėjęs žmogų. Be to, priklausomai nuo gydymo eigos, sąkandžio korekcijos laikas gali keistis. Tikrai neverta tikėtis, kad breketus nusiimsite greičiau nei po metų. Visgi rezultatas bus to vertas.

Būtina apsišarvuoti kantrybe. Net ir po breketų nuėmimo turi praeiti dar kuris laikas, kad sąkandis įsitvirtintų teisingoje pozicijoje. Todėl jums prireiks taip vadinamų reteinerių – metalinių plokštelių, kurios neleis dantims sugrįžti į įprastą, bet neteisingą poziciją. Kaip taisyklė, greitai jų tikrai nenusiimsi. O ir vėliau jie tikrai nepamaišys.

Ne visi breketai vienodi

Apie ką pirmiausia pagalvojate išgirdę žodžius „breketai“ arba „dantų plokštelė“? Greičiausiai apie metalines vielas, kuriomis sukaustyti jūsų dantys atrodo tikrai ne gražiausiai. Tačiau tai ne vienintelis būdas tiesinti dantis bei taisyti žandikaulio poziciją.

Breketai gali būti įvairūs, yra ir tokių, kurie tvirtinami ne išorinėje, o vidinėje dantų pusėje. Kai šypsotės, jų visiškai nesimato, tačiau įprastai tokie breketai brangūs ir bent jau iš pradžių su jais sunkiau kalbėti.

Breketai taip pat būna ne vien metaliniai, jie gaminami ir iš keramikos. Jų paviršius baltas arba permatomas, dėl to jie taip pat sunkiau pastebimi, nei įprasti.

Galiausiai jūs galite rinktis ne breketus, o beveik nematomas kapas. Jos pagaminamos iš skaidraus tvirto plastiko ir padengia visą dantį. Be to, jas galima nusiimti savarankiškai. Viena vertus tai patogu – nusiėmus kapas galima gerai išsivalyti dantis, patogiai valgyti.

Tačiau jeigu žmogus nepakankamai užsispyręs kuo greičiau pasiekti rezultatą, kapas nusiims dėl menkiausių priežasčių. Tuomet jos nešiojamos bus ne 22 valandas per parą, kaip yra rekomenduojama, o vos 4-8. Akivaizdu, kad taip rezultato reikės laukti labai ilgai.

Nepatogumų neišvengsi

Deja, sąkandžio bei dantų korekciją neišvengiamai lydi tam tikri nepatogumai. Visų pirma jums bus daug sunkiau išsivalyti dantis. O ir pats dantų valymo procesas turės pasikeisti. Be to, užsidėjus breketus, kurį laiką galite jausti maudimą, skausmą.

Nerekomenduojama valgyti kieto, labai karšto arba labai šalto maisto. Svarbu žinoti ir tai, kad kai kurie žmonės gali būti alergiški tam tikroms medžiagoms, iš kurių gaminami breketai. Tačiau ši problema lengvai išsprendžiama. Tereikia tik iš anksto viską pasakyti gydytojui, ir jis parinks tinkamiausią jums dantų tiesinimo sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.