Deformuotas kojos nykštys – aukštakulnių pasekmė

Kojos nykščio deformacija – problema, nuo kurio kenčia net ir pasaulinės žvaigždės, tokios, kaip Victoria Beckham. Nedailiai išsišovęs pėdos kauliukas tampa ypač pastebimas, uždarus batus atšilus orams pakeitus basutėmis.

Aukštakulniai batai gali deformuoti pėdas.<br>123rf nuotr.
Aukštakulniai batai gali deformuoti pėdas.<br>123rf nuotr.
Mediciniškai kojos nykščio iškrypimas vadinamas Hallux valgus.<br>123rf nuotr.
Mediciniškai kojos nykščio iškrypimas vadinamas Hallux valgus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 3, 2015, 1:18 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:49 PM

Mediciniškai kojos nykščio iškrypimas vadinamas Hallux valgus. Ortopedai sutinka – pagrindinė deformacijos priežastis yra avalynė. Rizika iškrypti kaului kyla, jeigu nuolat nešiojami batai siauromis nosimis ir aukštesniais kaip 4 cm kulniukais.

Deformacijos procesas vyksta dėl neteisingo apkrovos pasiskirstymo pėdos skliaute, kuris atlieka amortizatoriaus vaidmenį. Idealiu atveju apkrova turi tekti kulnams ir pėdos priekiui, bet, apsiavus aukštakulnius, svorio centras pasislenka ir pagrindinis krūvis tenka priekinei pėdos daliai – pirštams ir padikauliams.

Dėl to pirmasis padikaulis pradeda krypti į šoną – pradžioje nežymiai, po to vis daugiau ir daugiau. Vėliau pėda deformuojasi, raiščiai praranda elastingumą, o iškrypusi padikaulio dalis kelia diskomfortą ir skausmą dėl nuolatinio sąlyčio su avalyne.

Jeigu jūs jaučiate diskomfortą pėdos didžiojo piršto srityje, bet dar neapsisprendėte apsilankyti pas ortopedą, bent jau kiek įmanoma sumažinkite batų aukštais kulnais nešiojimą. Aukštakulnių nesiaukite kasdien, tik ypatingomis progomis.

Tačiau jeigu pastebėjote tegul ir nedidelius pirmojo padikaulio ir nykščio formos pasikeitimus – iš karto kreipkitės į ortopedą.

Priklausomai nuo problemos sunkumo, gydytojas gali rekomenduoti:

* Atsisakyti aukštakulnių batų.

* Įsigyti batus su stabiliu plačiu kulnu iki 4 cm aukščio ir nuolat juos nešioti.

* Užsakyti individualius įtvarus, fiksuojančius padikaulį, arba ortopedinius įdėklus į batus su specialiais supinatoriais, leidžiančiais laikyti pėdos skliautą normalioje padėtyje ir perkelti įtampą iš kauliukų į pėdą.

* Skirti konservatyvaus gydymo kursą: gydomosios pėdų gimnastikos kompleksą, fizioterapines procedūras, masažą.

* Atlikti operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.