Kodėl aš storėju? 10 netikėtų svorio augimo priežasčių

Dėl pernelyg augančio svorio dažniausiai kaltinamas persivalgymas ir fizinio aktyvumo stoka. Bet ne visais atvejais tai būna tiesa. Pasitaiko, kas svoris didėja visai dėl kitokių priežasčių. Pateikiame sąrašą, kuris galbūt padės atsakyti į klausimą, dėl kokios priežasties jums kaupiasi nereikalingi kilogramai.

Jeigu kenčiate nuo depresijos, tai greičiausiai ir persivalgote.<br>123rf nuotr.
Jeigu kenčiate nuo depresijos, tai greičiausiai ir persivalgote.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-06 06:56, atnaujinta 2017-11-24 02:29

1. Maistinių medžiagų trūkumas

Jeigu valgote nesubalansuotą maistą, svarstyklių rodmenys gali padidėti, nepaisant to, kad maistas nekaloringas ir jūs nevengiate sportuoti. Geležis, kalcis, magnis ir vitaminas D – gyvybiškai svarbūs elementai, kuriuos būtina gauti iš natūralių šaltinių.

Jeigu trūksta kokio nors vitamino ar elemento, sulėtėja medžiagų apykaita, ir jūs jaučiate energijos trūkumą.

2. Vaistai

Svorio augimo priežastis gali būti ir vartojami vaistai. Ypač svarbų vaidmenį čia vaidina kontraceptikai ir kai kurie kiti vaistai – antidepresantai, steroidai ir netgi vaistai nuo diabeto. Jeigu pastebėjote, kad svoris padidėjo paskyrus naują gydymą, papasakokite apie tai gydytojui ir paprašykite paieškoti alternatyvių vaistų, kurie neturės panašaus šalutinio poveikio.

3. Hormonų pusiausvyros sutrikimai

Jeigu moters antinksčiai ir kiaušidės gamina per daug testosterono, ji bus linkusi pilnėti, taip pat jaus kitus nemalonius simptomus – bus nereguliarus menstruacijų ciklas. Staiga imantys dygti spuogai taip pat yra signalas, kad sutriko hormonų pusiausvyra. Taip pat svorio padidėjimą lemia policistinių kiaušidžių sindromas.

4. Miego trūkumas

Net jeigu miegate po 6-7 valandas per parą, jūsų organizmui gali trūkti poilsio. Kad išbrauktumėte šią priežastį iš galimų svorio augimo priežasčių sąrašo, pabandykite gultis pusvalandžiu ar bent 15 minučių anksčiau. Beje, jeigu mėgstate miegoti ilgiau kaip 8 valandas – atsiminkite tyrimų rezultatus, kurie įrodo, jog miego perteklius taip pat lemia svorio augimą.

5. Skydliaukės problemos

Svorio augimas gali būti vienas iš hipotireozės simptomų, tačiau itin dideli masės padidėjimai pasitaiko gana retai. Jeigu priaugote 3-5 kilogramus, problema gali būti skydliaukėje. Skydliaukės sutrikimai gali lemti ir skysčių kaupimąsi organizme, bet tinkamai gydant kilogramai greitai ištirpsta.

6. Lėtas medžiagų įsisavinimas

Maistas, ilgam užsilaikęs virškinimo trakte, taip pat gali tapti papildomų kilogramų priežastimi – ypač, jeigu kenčiate nuo vidurių užkietėjimo. Tokiu atveju žarnynas gali tapti medžiagų apykaitos sulėtėjimo priežastimi. Tuomet svoris auga labai lengvai, o numesti bereikalingus kilogramus tampa neįmanoma užduotimi.

7. Depresija

Jeigu kenčiate nuo depresijos, tai greičiausiai ir persivalgote. Deja, dauguma antidepresantų didina apetitą. Jeigu gydytojas patvirtins, kad vaistai turi tokį šalutinį poveikį – paprašykite skirti kitą vaistą.

8. Stresas

Nebūtina nugrimzti į depresiją – jau vien stresas atsiliepia medžiagų apykaitai, smarkiai ją sulėtindamas ir priversdamas organizmą kaupti riebalus atsargai. Jeigu pagrindinė svorio augimo priežastis yra per didelis stresas – jūs pilnėsite talijos srityje. Jeigu nepavyksta susidoroti su stresu, šalia viso kito jūs veikiausiai ir persivalgysite.

9. Kaulų ir raumenų būklė

Osteoartritas ir kitos ligos, paveikiančios raumenis, stuburą ir sąnarius, gali išprovokuoti svorio augimą. Kojų ir raumenų skausmai trukdo mankštintis. Kita kilogramų augimo priežastis yra padų fascitas („kulno pentinai“). Tokiu atveju kaip fizinio aktyvumo būdą patartina rinktis plaukiojimą, o taip pat kreiptis į ortopedą, kad jis paskirtų tinkamą gydymą.

10. Kušingo sindromas

Tai – pati rečiausia iš visų neįprastų svorio augimo priežasčių. Jam būdingas ne tik smarkus kūno masės padidėjimas, bet ir daug kitų nemalonių simptomų, pradedant osteoporoze, baigiant kraujospūdžio problemomis. Dėl šios ligos riebalai kaupiasi visų pirma pilvo srityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų