Kokias ligas išduoda jūsų rankos?

Kai kurie žmonės tikina, jog pažvelgę į rankas gali perskaityti ne tik jūsų praeitį, bet ir nuspėti ateitį. Tačiau retai kas susimąsto, jog mūsų delnai gali išduoti įvairiausias ligas ir negalavimus. Todėl specialistai pataria atidžiau stebėti bet kokius jūsų rankų pakitimus.

Retai kas susimąsto, jog mūsų delnai gali išduoti įvairiausias ligas ir negalavimus.<br>123rf nuotr.
Retai kas susimąsto, jog mūsų delnai gali išduoti įvairiausias ligas ir negalavimus.<br>123rf nuotr.
Rankos gali išduoti net rimčiausias ligas.<br>123rf nuotr.
Rankos gali išduoti net rimčiausias ligas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 7:06 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:53 AM

Paraudę delnai

Pirmiausia verta stebėti, ar jūsų rankos neraudonuoja. Tai gali būti susiję su didesniu fiziniu krūviu, šalčiu arba alerginėmis reakcijomis dėl kontakto su valikliais, įvairiomis skalbimo priemonėmis. Tačiau kai rankų paraudimas išlieka ilgesnį laiką, jis gali pranašauti ir apie rimtesnes problemas. Viena tokių – Reino sindromas. Jį taip pat gali išduoti bąlantys arba mėlynuojantys pirštai.

Reino sindromas – tai šalčio ar nervinio streso sukeliami priepuolinio pobūdžio plaštakų, rečiau – pėdų pirštų kraujotakos sutrikimai. Tiksli šio sindromo atsiradimo priežastis nėra žinoma, tačiau jo atsiradimui įtakos turi neurologiniai sutrikimai, hormoninių medikamentų, beta-blokatorių vartojimas arba taip vadinamos „vibracijos“, kurias sukelia dažnas spausdinimas kompiuteriu.

Raudoni delnai taip pat gali byloti apie kepenų cirozės išsivystymą. Tiesa, raudoni delnai išduoda, kad jūsų kepenys jau yra smarkiai pažeisti. Cirozė gali atsirasti dėl kitų anksčiau išsivysčiusių ligų, tačiau neretai tai piktnaudžiavimo alkoholiu pasekmė. Tai negrįžtamas procesas, kurį galima tik pristabdyti arba sulėtinti.

Tinstantys pirštai

Apie įvairių ligų atsiradimą gali perspėti ir tinstantys pirštai. Taigi, jei jums staiga tampa sunku nusiimti žiedą, verta susimąstyti, galbūt jūsų organizme kaupiasi skysčiai. Paradoksalu, tačiau šio reiškinio priežastis – per mažas skysčių vartojimas. Tiesiog organizmas, norėdamas apsisaugoti nuo dehidratacijos, pradeda kaupti vandenį audiniuose.

Pirštų tinimas gali taip pat byloti apie tai, jog vartojate per daug druskos. Panašiai organizmas reaguoja ir tuomet, jei iš savo mitybos pašalinate baltymus.

Pernelyg mažas fizinis aktyvumas, per aukšta temperatūra – priežastys, dėl kurių taip pat gali pradėti tinti pirštai. Judėjimo trūkumas lėtina kraujo apytaką, dėl to gali sutrikti ir natūrali vandens apytaka organizme. Todėl skysčių kaupimasis atsiranda žmonėms, kurie ilgai keliauja automobiliu.

Jeigu pirštų tinimas išlieka ilgą laiką ar net didėja, būtina kreiptis į gydytoją. Šis negalavimas gali perspėti apie rimtas ligas: širdies nepakankamumą, skydliaukės arba inkstų problemas.

Neįprasta pirštų forma

Nemažai apie mūsų sveikatos būklę pasako ir pirštų forma. Jeigu pirštų galai platėjantys, o nagai deformuoti, išgaubti lyg laikrodžio stiklas, tai gali perspėti apie deguonies stygių. Pastarasis atsiranda dėl širdies ir kraujagyslių ligų, žarnyno ar kepenų problemų. Kartais tinstantys pirštai gali perspėti netgi apie plaučių vėžį, limfomą ar cistinę fibrozę.

Sunerimti vertėtų ir tuomet, jei pastebėjote kokias nors pirštų sąnarių deformacijas. Jų priežastimi gali būti tiesiog pernelyg didelis fizinis krūvis, o, kita vertus, ir labai rimtos ligos – pavyzdžiui, reumatoidinis artritas. Vėlgi, tiksli šios ligos priežastis nėra nustatyta, tačiau mokslininkai priskiria ją prie autoimuninių ligų.

Trūkinėjančios „pagalvėlės“

Pirštų „pagalvėlės“ gali parausti, ant jų atsiranda įvairūs įtrūkimai – tai signalas, jog galbūt jus puola infekcijos. Neretai žmonės kenčia dėl trūkinėjančių pirštų „pagalvėlių“, nes tuomet sunku atlikti net paprasčiausius kasdienius darbus.

Kas sukelia šią problemą? Endokrininiai sutrikimai arba cukrinis diabetas. Be to, trūkinėjančios pirštų „pagalvėlės“ gali perspėti, jog jums trūksta vitaminų A, B ir E.

Parengė Ana Daukševič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.