Tuliaremija: baisi liga, kuri vasarą tyko gamtoje

Tuliaremija – liga, apie kurią žino nedaugelis. Juolab apie tai, jog ja galima užsikrėsti tiesiog išėjus pasivaikščioti, žaidžiant su augintiniais ar valgant žvėrieną. Ilgą laiką tuliaremija buvo laikoma daugiausia medžiotojų liga, tačiau pastaruoju metu požiūris į ją smarkiai pasikeitė.

Tuliaremija galima užsikrėsti tiesiog išėjus pasivaikščioti.<br>123rf nuotr.
Tuliaremija galima užsikrėsti tiesiog išėjus pasivaikščioti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 5:48 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:09 PM

Tuliaremiją sukelia bakterija, vadinama Francisella tularensis. Ji itin atspari išdžiūvimui ir šalčiui, todėl ilgai išsilaiko maisto produktuose, graužikų gaišenose ir kailiukuose.

Ši liga – tai gamtinė židininė infekcija, kurią gyvūnai natūraliu būdu gali perduoti žmonėms. Tuliaremijai būdingi uždegiminiai pokyčiai užkrato patekimo vietoje, karščiavimas, regioninis limfmazgio uždegimas, bakterijų buvimas kraujyje ir užsitęsusi ligos eiga. Tuliaremija ypač grėsminga pavasario – vasaros metu, kai žmonės itin dažnai vaikštinėja po pievas, miškus.

Nešiotojų netrūksta

Tuliaremiją platinti gali nemaža dalis gyvūnų – tiek laukinių, tiek ir naminių. Vieni dažniausių šios ligos bakterijos nešiotojų – triušiai, voverės, pelės, žiurkės, lapės, katės, avys, o taip pat – musės, uodai ir erkės.

Užsikrėsti tuliaremija galima vartojant užkrėstą mėsą, prisilietus prie užkrėsto gyvūno, taip pat jam įkandus ar netgi išgėrus užkrėsto vandens ar įkvėpus oro, kuriame yra šios ligos bakterijos.

Dar visai neseniai manyta, jog tuliaremija – žvejų ir medžiotojų liga, tačiau dabar jau aišku, jog ji daug labiau paplitusi. Tiesa, neretai ji klaidingai palaikoma peršalimu ir dėl to lieka nediagnozuota. Tačiau užsikrėsti ja gali daugelis, ypač tie, kurie vasarą mėgsta leisti laiką gamtoje.

Kaip pasireiškia?

Dažniausiai liga pasireiškia praėjus 3-5 dienoms nuo užsikrėtimo. Staiga pasireiškia pirmieji simptomai, kurie primena peršalimą – stiprų karščiavimą, galvos, raumenų, gerklės skausmus. Su laiku pradedame jausti silpnumą, apetito stoką.

Vabzdžių įkandimo vietose atsiranda skausmingos opos, padidėję limfmazgiai, bėrimas. Nėščioms moterims dėl tuliaremijos gali įvykti persileidimas arba priešlaikinis gimdymas.

Nors tuliaremija yra išgydoma ir vėliau žmogus įgyja imunitetą šiai ligai, numoti ranka į ją nevertėtų. Šios ligos komplikacijos gali sukelti sepsį, ūminį inkstų nepakankamumą ar netgi baigtis mirtimi.

Gydymo būdai

Diagnozuoti tuliaremiją nėra labai sudėtinga tais atvejais, jeigu jums įkando uodas ar graužikas. Tačiau šios ligos eiga įvairiais atvejais gali būti skirtinga, ir tai apsunkina jos diagnozavimą. Todėl pirmiausia specialistas jums turėtų atlikti bakteriologinį tyrimą.

Įprastai tuliaremija gydoma antibiotikais. Gydoma 10-14 dienų. Antibiotikus būtina skirti dar 4-5 dienas temperatūrai sunormalėjus. Organizmas valomas elektrolitų tirpalais į veną. Tuo tarpu pažeisti limfiniai mazgai šildomi, o susiformavę pūliniai sutvarkomi chirurgiškai.

Sudėtingesniais ligos atvejais žmogus guldomas į ligoninę. Nors įprastai tuliaremijos vienas žmogus negali perduoti kitam, tačiau jei ligos židinys yra plaučiuose, jį gali reikėti izoliuoti nuo kitų pacientų.

Parengė Ana Daukševič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.