Kokie požymiai išduoda, kad sutriko antinksčių veikla?

Ar jums būtinas arbatos ar kavos puodelis, kad „pabustumėte“? Ar jaučiatės išsekęs be jokios akivaizdžios priežasties? Ar penktadienį esate visiškai nusivaręs nuo kojų, o vakare – išsunktas? Ar jus kankina siaubingas jausmas, kad amžinai jausitės pavargę ir nieko negalite pakeisti?

Antinksčių pervargimo priežastys gali būti įvairios.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Antinksčių pervargimo priežastys gali būti įvairios.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 21, 2015, 6:19 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 1:04 AM

Bendrosios praktikos gydytoja ir holistinės medicinos specialistė dr. Sohère Roked tvirtina, kad daugeliu atveju jums užtektų tinkamai maitintis, gerti daugiau vandens, suvaldyti stresą ir sportuoti. Tačiau tiems, kurie visa tai daro, bet vis tiek jaučia nuovargį, teks atsižvelgti į pusiausvyros sutrikimus kitose srityse.

Savo knygoje „Kaip įveikti nuovargį ir jaustis puikiai. Nuovargio išgydymas“ (Sofoklis, 2015) autorė Dr. Sohère Roked pataria ne tik, kaip išsirinkti tinkamą mitybą ir mankštintis, siekiant atgauti energiją, bet ir kaip atrasti geriausius papildus, atkurti hormonų pusiausvyrą, pagerinti žarnyno veiklą. Taip pat pateikia trijų savaičių planą, padėsiantį įveikti nuovargį.

Tiems, kurie viską daro teisingai, bet vis viena kamuoja išsekimas, vertėtų atkreipti dėmesį į antinksčius – siūlome paskaityti ištrauką iš knygos „Kaip įveikti nuovargį ir jaustis puikiai. Nuovargio išgydymas“.

Antinksčių pervargimas ar jūsų variklis veikia tuščiomis apsukomis?

Dažniausios priežastys, dėl kurių žmonės kreipiasi į šeimos gydytoją, – išsekimas, energijos trūkumas, prislėgta nuotaika ir neramus miegas. Pacientai apžiūrimi, skiriami tyrimai, kurių rezultatai dažniausiai yra normalūs, nors simptomai ir trikdo kasdienį gyvenimą.

Dažniausia nuovargio ir energijos trūkumo priežastis yra antinksčių pervargimas, tačiau šis sutrikimas nepakankamai dažnai diagnozuojamas ir apie tai nedaug mokoma tradicinės medicinos mokyklose, nors 2010 metais antinksčių pervargimą pripažino ir Pasaulinė sveikatos organizacija. Papasakosiu vieną atvejį, kuris puikiai apibūdina, kaip jaučiasi šių sutrikimų kamuojami žmonės:

Trisdešimtmetė Džeinė nuolat jautėsi išsekusi. Ryte nuskambėjus žadintuvo signalui, apimdavo neviltis ir ji kelis kartus nuspausdavo mygtuką „snausti“. Dėl šios priežasties dažnai vėluodavo į darbą, skubiai besiruošiant nebelikdavo laiko pusryčiams ir namus ji paprastai palikdavo paskubomis išgėrusi didelį puodelį kavos. Maišeliai po akimis vis didėjo, o oda pamažu prarado skaistumą.

Darbe savo variklį ji palaikydavo vis siurbčiodama kavą, o atėjus priešpiečių metui pasijusdavo siaubingai išalkusi. Tuomet moteris sušlamšdavo prancūzišką batoną, traškučių ir šokolado. Taip pasmaguriavusi trumpam pasijusdavo geriau, tačiau vėliau vėl tekdavo griebtis kavos, o kartais ir vaisvandenių. Visą popietę darbe jausdavosi tarsi brendanti per liūną, o vakare autopilotu parvažiuodavo namo, skaičiuodama valandas, kada pagaliau galės eiti miegoti.

Grįžusi namo Džeinė jausdavosi pernelyg išsekusi, kad išeitų į miestą ar nuveiktų ką nors produktyvaus. Ji be jokio tikslo išsitiesdavo ant sofos priešais televizorių ar paskęsdavo Facebook vandenyse. Tačiau atėjus laikui miegoti, ji pasijusdavo aktyvesnė nei bet kuriuo kitu dienos metu, todėl dar ilgas valandas slampinėdavo po namus ir miegoti nueidavo tik antrą valandą nakties. Kitą dieną, nuskambėjus prakeiktajam žadintuvo signalui, viskas prasidėdavo iš naujo.

Didžiąją šeštadienio dalį Džeinė pramiegodavo, kad „atsigriebtų“, pasijustų geriau bent tą vieną popietę ir vakare kur nors galėtų išeiti. Ydingas ratas vėl užsivesdavo sekmadienį, nes po nesaikingų pasilinksminimų šeštadienio vakarą Džeinė visą dieną jausdavosi pavargusi, o po tingiai praleistos dienos ir vėl negalėdavo užmigti.

Šis atvejis puikiai iliustruoja, kaip kaupiasi nuovargis dėl antinksčių pervargimo ir kaip tai paveikia žmogaus gyvenimą.

Antinksčiai – dvi mažos liaukos ties viršutiniu inkstų poliumi, kiekviena maždaug graikinio riešuto dydžio. Šios mažos liaukos labai svarbios sveikatai ir gerai savijautai. Antinksčiai veikia kone kiekvieną organizmo sistemą.

Jie padeda organizmui tinkamai reaguoti į stresą, palaikyti energijos lygius, reguliuoja imuninės sistemos funkcijas ir širdies ritmą. Be to, nuo jų priklauso mineralų ir gliukozės koncentracijos organizme, skysčių pusiausvyra ir kraujospūdis.

Šios liaukos gamina adrenaliną ir noradrenaliną, vadinamuosius „bėk ar kovok“ hormonus, padedančius organizmui susidoroti su ūmiu stresu.

Šie hormonai žmogui gali suteikti antgamtiškų jėgų, pavyzdžiui, pakelti automobilį, jei po juo užstrigo vaikas, ar pabėgti nuo užpuoliko. Antinksčiai gamina maždaug 30 įvairių steroidinių hormonų, tarp jų kortizolį, DHEA ir kortizoną, kurie padeda reguliuoti riebalų, baltymų ir angliavandenių apykaitą, insulino koncentraciją, slopina uždegimą ir veikia imuninę sistemą.

Kai antinksčiai sveiki, jie išskiria labai tikslų steroidinių hormonų kiekį. Tačiau per didelis fizinis, emocinis ar aplinkybių nulemtas stresas išderina antinksčių funkcijas. Tai sukelia antinksčių pervargimą ir šie nebegali susidoroti su krūviu.

Klasikiniai sutrikimų simptomai – nuovargis, energijos stoka, nemiga, irzlumas, nerimas ir dėmesio koncentracijos sutrikimai.

Daugybė antinksčių pervargimo kamuojamų žmonių išsiugdo priklausomybę nuo stimuliuojančių medžiagų, pavyzdžiui, kofeino ar cukraus, kurios padeda susidoroti su nuovargiu dienos metu, taip pat priklausomybę nuo alkoholio ar kitų atpalaiduojančių medžiagų vakarais, nes yra sunku užmigti.

Antinksčių pervargimo priežastys gali būti įvairios, pavyzdžiui, stresas darbe, emocinės traumos, įtempti santykiai su žmonėmis, lėtinės ligos, infekcijos, operacijos, skausmas, gedėjimas, finansiniai sunkumai, miego trūkumas, depresija ar nerimas.

ANTINKSČIŲ SUTRIKIMŲ SIMPTOMAI

1. Jaučiatės pavargęs be jokios aiškios priežasties?

2. Atsistojus susvaigsta galva?

3. Aktyvesnis jaučiatės vakare?

4. Jaučiate nenumaldomą potraukį sūriam maistui, cukrui ar vaisvandeniams?

5. Jaučiatės veikiamas streso, įtampos, nerimastingas ar išsekęs?

6. Jums sunku numesti svorio?

7. Esate išsiblaškęs ar skundžiatės trumpalaikės atminties sutrikimais?

8. Savo aktyvumą palaikote kofeinu, cukrumi ir/ar nikotinu?

9. Visą dieną blaškotės nuo vienos veiklos prie kitos?

10. Jaučiate nerimą, susierzinimą, nervingumą?

11. Sumažėjęs jūsų lytinis potraukis?

12. Dažnai pabundate ar vargina nemiga?

Jei teigiamai atsakėte į daugelį iš šių klausimų, greičiausiai jus vargina antinksčių pervargimas.

Jei pacientas nori pasitikrinti antinksčių funkcijas, galima paskirti DHEA ir kortizolio tyrimus iš seilių. Mėginiai imami keturis kartus skirtingu paros metu. Tuomet išmatuojama hormonų koncentracija ir sulyginama su normos ribomis. Tokius tyrimus gali atlikti mitybos, natūraliosios medicinos ar integruotos medicinos specialistai.

Jei namuose turite kraujospūdžio matavimo aparatą, galite pabandyti atlikti tokį testą: penkias minutes pagulėkite, pamatuokite savo kraujospūdį ir užsirašykite. Nenuimdami kraujospūdžio manžetės atsistokite ir tuojau pat vėl pamatuokite kraujospūdį.

Viršutinis kraujospūdžio skaitmuo turėtų likti toks pats arba šiek tiek padidėti. Jei skaitmuo mažesnis, tai rodo galimą antinksčių pervargimą. Kad įsitikintumėte, pakartokite šį testą du kartus.

Palaikančio energijos lygius steroidinio hormono DHEA koncentraciją galima išmatuoti ir kraujyje. Sumažėjusi koncentracija gali reikšti antinksčių pervargimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.