Žagsulys – ne tik nemalonus, bet ir perspėjantis apie ligas

Kiekvienas iš mūsų yra patyręs, ką reiškia žagsulys. Tai gana nemalonus reiškinys, kuris gali „ištikti“ bet kada ir bet kur. Kaip gi elgtis, kai imame netikėtai žagsėti ir ką jis signalizuoja? Naujienų portalo lrytas.lt skaitytojams apie žagsulį pasakojo „Alfa Clinic“ šeimos gydytoja Dalia Jurevičiūtė.

Paprastai žagsulys praeina be medicininio įsikišimo.<br>123rf nuotr.
Paprastai žagsulys praeina be medicininio įsikišimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

2015-06-25 08:00, atnaujinta 2017-10-29 12:42

– Kokios yra žagsulio priežastys?

– Dažniausios priežastys yra gazuotų gėrimų gėrimas, gausus alkoholio vartojimas, persivalgymas, didelis susijaudinimas ar emocinis stresas, staigus temperatūros pokytis, oro prisirijimas, kai kramtoma guma ar čiulpiamas saldainis.

– Kas vyksta žmogaus organizme, kai vyksta pats žagsėjimo procesas?

– Žagsėjimas – tai nevalingas, paprastai stereotipiškai pasikartojantis, stiprus ir trumpas įkvėpimas, esant uždaram arba labai susiaurėjusiam tarpui tarp balso klosčių, nulemtas netikėto, spazmiško, diafragmos susitraukimo.

– Ar gali žagsėjimas būti kokios nors ligos simptomas? Ar žagsulys gali būti pavojingas?

– Jei žagsėjimas užsitęsia ilgiau nei 48 valandas, būtinai reikėtų kreiptis į gydytojus, nes jis gali būti vienos iš ligų simptomas.

Žagsulį gali sukelti klajoklio nervo, ar jo atšakos – diafragminio nervo, pažeidimas ar dirginimas, kurį gali sukelti ausies būgnelio dirginimas, kaklo srities navikai ar cistos, gastroezofaginio refliukso liga, gerklės skausmas ar laringitas.

Taip pat tai gali būti centrinės nervų sistemos pažeidimai: encefalitas, meningitas, išsėtinė sklerozė, insultas, galvos smegenų trauma, navikai.

Dar viena žagsulio priežastis – metaboliniai sutrikimai: alkoholizmas, cukrinis diabetas, elektrolitų disbalansas, inkstų nepakankamumas. Žagsulį sukelia ir kai kurie vaistai: barbitūratai, steroidai, trankviliantai.

– Kiek vidutiniškai trunka žagsėjimo ciklas?

– Dažniausiai žagsulys trunka tik kelias minutes. Retais atvejais jis gali užsitęsti iki kelių mėnesių.

– Ar būna, kad be medikų įsikišimo žagsulys nesiliauja?

– Jeigu žagsulys trunka ilgiau negu 48 valandas arba sukelia valgymo, miego ar kvėpavimo problemų, vertėtų kreiptis į gydytojus. Jei žagsėjimas yra sukeltas tam tikros ligos – būtinai gydoma ir ji. Pačiam žagsėjimo simptomui gydyti dažniausiai skiriami vaistai. Retais atvejais, kada vaistai nepadeda, taikomas intervencinis gydymas – diafragminio nervo blokada arba implantuojamas elektrodas, kuris stimuliuoja klajoklį nervą.

– Ką daryti, kai žagsulys įkyri ir nori, kad jis liautųsi? Kokiomis priemonėmis sustabdyti?

– Paprastai žagsulys praeina be medicininio įsikišimo. Tačiau yra sukurta daugybė būdų jam numalšinti, nors jie ir nėra patvirtinti kaip tikrai veiksmingi.

Dažniausiai naudojamos priemonės yra kvėpavimo sulaikymas, kvėpavimas į popierinį maišelį, vandens gėrimas (pasilenkus ar žemyn galva), išgąsdinimas, riešutų sviesto ar duonos valgymas, gargaliavimas su lediniu vandeniu.

– Žmogus pradeda žagsėti dar negimęs mamos įsčiose. Dėl kokių priežasčių?

– Vaisiaus žagsėjimą galima pajusti po 20 nėštumo savaitės. Žagsėjimo gimdoje atsiradimo teorijų yra įvairiausių: vieni mano, kad šie nevalingi judesiai paruošia kvėpavimo raumenis kvėpavimui po gimimo, kiti mano, kad vaisiaus žagsėjimą sukelia prisipildęs vaisiaus skrandukas, dirginantis diafragmą. Dar kiti teigia, kad žagsėjimas susijęs su besiformuojančiu čiulpimo refleksu. Taigi, vaisiaus žagsėjimas – nieko blogo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.