Pilvo skausmai: kokie ir apie kokias ligas įspėja

Kodėl skauda pilvą? Priežasčių gali būti daugybė. Bet kuriuo atveju, pajutus pilve diskomfortą, aštrų ar spaudžiantį skausmą, gyvenimas tampa nemielas. Sužinokite, dėl kokių pagrindinių priežasčių ima skaudėti pilvą ir kaip su tuo kovoti.

Uždegiminiai skausmai yra stiprėjančio pobūdžio.<br>123rf nuotr.
Uždegiminiai skausmai yra stiprėjančio pobūdžio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2015, 8:17 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 10:40 PM

Medikai pilvo skausmus skirsto į spazminius ir uždegiminius.

Spazminiai skausmai kyla dėl vidaus organų, virškinimo, šalinimo sistemų lygiųjų raumenų spazmų. Tai – stiprus skausmas, atsirandantis staiga ir besitęsiantis nuo 10 minučių iki 3-4 valandų. Skausmas tai nurimsta, tai vėl sustiprėja, bet galiausiai nurimsta. Jeigu nenurimsta – padeda vaistai ir šiluma.

Uždegiminiai skausmai yra stiprėjančio pobūdžio. Žmonės su jais gyvena, kenčia, kol turi jėgų. Galiausiai raumenys labai stipriai įsitempia ir bet koks prisilietimas prie pilvo tampa skausmingas. Tokiu atveju nepatariama gerti vaistų nuo skausmo ir šildyti pilvą, o ilgai nelaukiant kreiptis į gydytoją. Tokius skausmus sukelia cholecistitas, apendicitas.

Pateikiame patarimus, kaip atpažinti tikrąją pilvo skausmo priežastį ir kaip tokiu atveju gydytis.

Moteriškos ligos

Jeigu moters lytiniuose organuose prasidėjo uždegiminiai procesai, skausmas jaučiamas pilvo apačioje. Jausmas gana nemalonus – tempimas, maudimas, gali pasirodyti išskyrų.

Ką daryti? Būtinai apsilankykite pas ginekologą. Jis jus apžiūrės ir atliks tyrimus. Skausmo priežastis gali būti ir kiaušidžių cistos arba negimdinis nėštumas – abu juos paprastai lydi galvos svaigimas, alpimas.

Apendicitas

Apendicito atveju skausmas kyla ir plečiasi bambos srityje, o po to nusileidžia prie dešiniojo klubo. Skausmo pojūtis atsiranda kosint, garsiai kalbant, vaikštant. Jį galima ilgai kentėti ir neįtarti, kad reikalinga skubi medicininė pagalba. Galiausiai pilvas sukietėja, pulsas padažnėja, temperatūra pakyla iki 37-38 laipsnių.

Ką daryti? Iš karto kviesti greitąją pagalbą. Iki atvykstant medikams negerti jokių vaistų. Kad taptų kiek lengviau, galima prie dešiniojo šono pridėti maišelį su ledu.

Pepsinė opa (skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa)

Tai skrandžio arba žarnyno gleivinės defektas. Jį lydi aštrus skausmas tarp krūtinkaulio ir bambos. Skausmas juntamas, kai esate alkani – nevalgę, naktį ar praėjus porai valandų po valgio. Apie opos buvimą gali pranešti ir rėmuo ar riaugėjimas.

Ką daryti? Apsilankyti pas gastroenterologą ir atlikti išsamius tyrimus – gastroskopiją, pilvo srities tyrimą ultragarsu, atlikti bendrąjį kraujo tyrimą ir bakterijos Helicobacter pylori, sukeliančios opą, antikūnų tyrimą.

Pankreatitas (kasos uždegimas)

Esant kasos audinių uždegimui, jaučiamas maudžiantis, bukas skausmas po šonkauliais kairiojoje pusėje arba bambos srityje. Suvalgius itin aštraus ar riebaus maisto skausmas sustiprėja. Ūmaus pankteratito atveju skausmas būna labai stiprus, jį lydi pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir vėmimas. Būklė paprastai pablogėja persivalgius arba pavartojus alkoholio.

Ką daryti? Kreiptis į gastroenterologą. Jis paskirs kraujo tyrimą ir kasos tyrimą ultragarsu. Po to bus jums rekomenduoti būtini preparatai ir mityba.

Cholecistitas (tulžies pūslės uždegimas)

Cholecistito požymis yra bukas skausmas dešiniajame šone arba po dešiniaisiais šonkauliais po valgio. Skausmą dažnai lydi pykinimas, vėmimas, kartokas skonis burnoje. Jeigu tulžies pūslėje ar latakuose yra akmenų, skausmai gali būti tiesiog nepakeliami.

Ką daryti? Kreiptis į gastroenterologą, kuris paskirs pilvo tyrimą ultragarsu.

Dirgliosios žarnos sindromas

Tyrimai rodo, kad dirgliosios žarnos sindromu serga 15-20 visų planetos gyventojų, moterys – 2 kartus dažniau nei vyrai. Rytais pilve staiga pajuntamas stiprus spazmas. Dažnai sindromą lydi vidurių užkietėjimas arba, priešingai, viduriavimas, bet išsituštinus skausmas praeina ir nebeatsiranda visą dieną.

Ką daryti? Geriausia kreiptis į gastroenterologą, kad jis paskirtų reikalingus tyrimus. Būklę palengvinti gali pipirmėtė: ji sumažina audinių jautrumą skausmui.

Miokardo infarktas

Apie infarktą gali įspėti ir tokie ne visai tipiški simptomai, kaip skausmas viršutinėje pilvo dalyje, pykinimas, pilvo pūtimas, silpnumas, kartais ir vėmimas, sumažėjęs kraujospūdis, tachikardija. Oda bąla, gali prasidėti žagsulys.

Ką daryti? Skubiai kviesti greitąją pagalbą ir padaryti elektrokardiogramą. Ypač didelė rizika – žmonėms, vyresniems kaip 45-50 metų, patiriantiems daug stresų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?