Kaip išvengti giliųjų venų trombozės?

Kasmet Europos Sąjungoje giliųjų venų trombozė nustatoma 700 tūkst. žmonių, o plaučių embolija – liga, kai giliosiose venose susiformavęs trombas užkemša plaučių kraujagysles, – apie 400 tūkst. žmonių. Deja, tik trys iš keturių susirgusiųjų išgelbėjami. Ši liga tampa tarsi epidemija. Ji gali ištikti kiekvieną, kuris daugiau laiko leidžia ant sofos nei judėdamas, ji gali neaplenkti ir tų, kas ketina automobiliu apvažiuoti Europą.

Sofa – didžiausias sveikų kojų priešas.<br>123rf nuotr.
Sofa – didžiausias sveikų kojų priešas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušrinė Šėmienė

Jul 8, 2015, 11:36 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 10:12 AM

Nėra senų liga

„Dažnai žmonės mano, jog giliųjų venų trombozė – senų žmonių liga. Tai netiesa. Dažniausiai ši liga žmones ištinka gana anksti – sulaukus vos 50–60 metų. Tačiau į mūsų ligoninę neretai patenka dvidešimtmečių–trisdešimtmečių, ir net vaikų“, – teigia Vilniaus miesto klinikinės ligoninės II kraujagyslių chirurgijos skyriaus gydytoja kraujagyslių chirurgė Aušrinė Navickienė.

Gydytoja teigia, kad nuo šios ligos nėra apsaugotas nė vienas žmogus. Taip yra todėl, kad trombai giliosiose venose ima formuotis tada, kai sulėtėja kraujotaka. O kraujotaka sulėtėja, kai žmogus ilgą laiką būna nejudrus. Didžiosios Britanijos mokslininkai ištyrė, kad pasėdėjus ramiai vos 1,5 valandos kraujo tėkmė ties keliais sulėtėja per pusę. Modernios visuomenės žmonės dažniau dirba sėdėdami nei judėdami. Dar blogiau, kad jie grįžę namo po darbo, užuot užsiėmę sportu, ėję pasivaikščioti, renkasi sofą priešais televizorių. Neprisideda prie geresnės sveikatos ir ilgas važiavimas automobiliu ar skridimas lėktuvu.

„Jei keliaujate už Atlanto, per lėktuvo krėsle praleistas vienuolika valandų net jaunam ir sveikam žmogui kojose gali susidaryti trombas. Skysčių netekimas, – o tai irgi dažnai nutinka skrendant, – gausus prakaitavimas riziką dar padidina“, – aiškina A. Navickienė.

Kraujotaka giliosios venose lėtėja ne tik sėdint, bet ir stovint, todėl ji gali ištikti ir stovimą darbą dirbančius žmones, pavyzdžiui, kirpėjas.

Skatina kitos ligos

Giliųjų venų trombozė gali ištikti jaunus ir fiziškai stiprius žmones. Plaučių embolija žinomam krepšininkui Marijonui Petravičiui sugriovė planus 2011 m. dalyvauti Europos krepšinio čempionate. Tais pačiais metais dėl trombų plaučiuose į ligoninę pateko ir viena geriausių planetos tenisininkių 29 metų amerikietė Serena Williams.

Kuo ilgiau žmogus yra nejudrus, tuo didesnė tikimybė, kad jam susidarys trombas. Tai turėtų žinoti žmonės, kuriems yra keičiami klubo ar kelio sąnariai, mat jie ilgą laiką turi gulėti lovoje. Tokių operacijų per metus Lietuvoje atliekama apie 7 tūkstančius.

Ši pavojinga būklė gali išsivystyti ir žmonėms, kuriems yra lūžę galūnių kaulai, nes po traumos jam net tris mėnesius neleidžiama priminti kojos. Giliųjų venų trombozę dažnai išprovokuoja hormoninių vaistų vartojimas. Šių vaistų dėl įvairių ligų geria labai daug žmonių. Jaunos moterys vartoja ir kontraceptikus.

A.Navickienė teigia, jog dėl hormonų pusiausvyros sutrikimų trombozės rizika sergantiesiems onkologinėmis ligomis padidėja net 4–7 kartus. „Kai žmogus dėl venų trombozės patenka į mūsų ligoninę, visų pirma jo klausiame ar jis buvo ilgesnį laiką nejudrus. Jei paaiškėja, kad ne, imame ieškoti onkologinės ligos“, – teigia gydytoja.

Venų trombozės grėsmę dar labiau padidina chemoterapiniai vaistai. Todėl vėžiu sergantys ligoniai turi būti atidžiai stebimi, ar jų venose nesusidaro trombai.

Galima išvengti

Vis dėlto yra būdų, kaip išvengti giliųjų venų trombozės. Tiems, kas rengiasi keliauti – ilgai važiuoti automobiliu ar skristi lėktuvu, gydytoja pataria įsigyti ir apsimauti specialias antros kompresinės klasės kojines ir vartoti pakankamai skysčių.

Taip pat stengtis judinti galūnes, jei įmanoma, atsistoti ir pavaikščioti. O tiems, kas rengiasi operacijoms ir žino, kad teks ilgesnį laiką nejudėti, pavyzdžiui, rengiasi sąnarių ar panašioms operacijoms, būtinai vartoti kraują skystinančių vaistų. Juos gerti gyvybiškai būtina ir žmonėms, kurie patyrė traumas ir gydosi ilgųjų kaulų lūžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.