Dažnas šlapinimasis: dėl kokių ligų turėtumėte pasitikrinti?

Dažnas šlapinimasis tiek moteris, tiek ir vyrus gali perspėti apie puolančias ligas. Dažniausiai šis simptomas gali reikšti šlapimo takų uždegimą, tačiau kai kuriais atvejais jis gali būti ir rimtesnių ligų pranašas.

Dažnas šlapinimasis – ligų pranašas.<br>123rf nuotr.
Dažnas šlapinimasis – ligų pranašas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2015, 9:04 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 7:46 PM

Sunerimti reikėtų tuomet, jei šlapinatės dažnai, bet mažais kiekiais. Šlapinimosi dažnumas priklauso nuo kiekvieno individualaus atvejo, nuo to, kiek skysčių vartojate, kokia oro temperatūra, taip pat koks jūsų šlapimo pūslės tūris.

Vis dėlto specialistai tikina, jog šlapinantis dažniau, nei septynis kartus per dieną, reikėtų kreiptis į medikus. Sunerimti vertėtų ir tuomet, jei naktį atsikeliate bent du kartus tam, kad nueitumėte į tualetą.

Šlapimo takų infekcijos

Šlapimo takų uždegimas – turbūt geriausiai žinoma priežastis, dėl kurios šlapinamasi dažnai. Tiesa, nuo šlapimo takų infekcijos dažniau kenčia vaikai ir moterys. Šlapimo takų infekciją įtarti galima tuomet, kai ne tik kyla noras dažnai nueiti į tualetą, bet jūsų šlapimas turi aštrų bei nemalonų kvapą. Neretai pakyla temperatūra.

Kita šlapimo takų liga, dėl kurių dažnai šlapinamasi – šlapimo pūslės išvarža. Jos atveju gali taip pat atsirasti šlapimo nelaikymas, šlapimo išsiskyrimas lytinių santykių metu. Atsiranda skausmas šlapinantis.

Akmenligė – taip pat viena priežasčių, kodėl pradedate dažnai šlapintis. Be kita ko, ji pasireiškia skausmais kirkšnyje bei šone. Dažnai šlapinimasis gali būti taip pat inkstų uždegimo priežastimi.

Uždegimas, gerybinė hiperplazija bei prostatos vėžys

Jeigu dažnas šlapinimasis pasireiškia vyrui vyresniame amžiuje, dėl to gali būti kaltos kelios priežastys – uždegimas, gerybinė prostatos hiperplazija arba prostatos vėžys.

Dažniausi priešinės liaukos uždegimo simptomai – šlapinimasis naktį, kurį lydi skausmas. Taip pat gali pasireikšti pūlingos išskyros iš šlaplės, karščiavimas, šaltkrėtis, nugaros bei raumenų skausmai.

Tuo tarpu, jei jums išsivystė prostatos hiperplazija arba prostatos vėžys, įprastai pasireiškia sunkumas šlapinimosi pradžioje, silpna šlapinimosi srovė. Jaučiatės taip, tarsi šlapimo pūslė vis tiek liktų pilna. Negydoma ši liga gali visiškai sutrikdyti šlapinimąsi ir tuomet bus būtina operacija.

Cukrinis diabetas

Dažnas šlapinimasis, kuomet šlapimas turi saldų kvapą, reiškia, kad jums išsivystė cukrinis diabetas. Organizmas bando atsikratyti gliukozės pertekliaus, todėl kyla noras šlapintis dažniau, nei įprasta.

Diuretikų vartojimas

Diuretikai – tai vaistai, kurie skatina šlapimo susidarymą inkstuose, mažina skysčių ir kai kurių druskų kiekį organizme. Jie vartojami sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, kepenų ciroze. Diuretikais kartais vadinami ir kai kurie natūralūs produktai, tokie kaip spanguolių sultys ar dilgėlės. Viena vertus, diuretikai yra labai naudingi, tačiau gali sukelti tam tikrą nepatogumą dėl dažno šlapinimosi.

Nėštumas

Nėštumas – tai taip pat viena priežasčių, kodėl dažnai šlapinamasi. Jis pasireiškia maždaug nuo 6 nėštumo savaitės iki pat gimdymo. Taip atsitinka todėl, nes didėjant gimdai, stiprėja jos spaudimas šlapimo pūslei ir kyla dažnas noras šlapintis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.