Kodėl atsiranda įvairūs krūties skausmai ir kaip jų išvengti?

Dažna moteris pajutusi krūties skausmą iš karto pagalvoja apie baisiausią – krūties vėžį. Tačiau tai toli gražu ne viena priežastis, dėl kurios prasideda nemalonus pojūtis krūtų srityje. Kokios gali būti šių skausmų priežastys?

Krūties skausmų priežastys gali būti įvairios.<br>123rf nuotr.
Krūties skausmų priežastys gali būti įvairios.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-24 18:00, atnaujinta 2017-10-24 05:20

Krūties skausmas, patinimas ar jautrumas kelia nerimą kiekvienai moteriai. Tačiau labai svarbu nepulti į paniką ir žinoti, kokios gali būtų priežastys ir kaip šio skausmo atsikratyti. Kartais tai gali būti visai nesusiję su liga, o su fiziologiniais moters pokyčiais. Kita vertus, šis jausmas gali perspėti apie labai pavojingas ligas.

Krūties skausmai gali būti pasikartojantys, apimti vieną krūtį arba abi. Kartais nemalonus jausmas atsiranda tik palietus krūtis, tačiau pasitaiko atvejų, kai skausmai būna itin stiprūs.

Priešmenstruacinis sindromas

Hormonų svyravimai yra dažniausia krūties skausmo priežastis 20-40 metų moterims. Vienu metu organizme mažėja estrogeno, bet didėja progesterono kiekis. Todėl krūtys tampa sunkio, patinsta. Įprastai skausmas atsiranda likus kelioms dienoms iki menstruacijų ir pranyksta vos joms prasidėjus.

Sušvelninti šiuos skausmus galima keičiant mitybą. Vertėtų vartoti mažiau druskos, kavos, stiprios arbatos, šokolado bei alkoholio. Geriausia juos pakeisti produktais, turinčiais daug vitaminų E, A ir B. Jie sumažins krūtų patinimą ir jautrumą.

Taip pat gali padėti šalti kompresai, žolelių arbatos, preparatai, pagaminti iš nakvišų aliejaus.

Nėštumas ir gimdymas

Nėštumo metu galimas aštrus bei pasikartojantis krūties skausmas. Jis atsiranda jau nuo penktos nėštumo savaitės. Krūtys tampa pabrinkusios ir jautrios. Padėti gali šalti kompresai, tinkamas apatinis trikotažas.

Po gimdymo kas trečia moteris kenčia nuo pieno liaukų uždegimo. Dėl to iš pradžių krūtinė smarkiai pabrinksta, o vėliau paraudonuoja ir tampa itin jautri. Deja, nepaisant skausmo, vertėtų toliau žindyti vaiką arba „nutraukti“ pieną. Labai veiksmingi taip pat kopūsto lapo kompresai. Tačiau jei skausmas nepraeina ilgesnį laiką, būtina apsilankyti pas gydytoją.

Mastopatija

Krūties skausmą lydi patinimas, jos sukietėja. Mastopatijos priežastis – hormonų svyravimai, kuomet progesterono kiekis itin mažas. Dažniausiai su šia problema susiduria 30-40 metų moterys. Po menopauzės šie skausmai turėtų išnykti. Būtina kuo greičiau atstatyti hormonų pusiausvyrą.

Cistos

Įprastai tik didelės cistos sukelia skausmą krūties bei pažasties srityje. Maži „guziukai“ gali būti tik vos jaučiami pačiupinėjus pirštais. Dažniausiai cistos susiformuoja 30-50 metų moterims. Cistos – tai skysčiu užpildytos pūslės.

Patariama atlikti mamogramą arba išsitirti ultragarsu. Taikoma biopsija, kurios metu cistos tuojau pat sumažinamos.

Fibroadenomos

Tai labai retai pasitaikanti skausmo priežastis. Tai nepiktybinis auglys, randamas krūtyje. Dažniausiai fibroadenomos yra kieti, apvalūs, paslankūs ir neskausmingi guzeliai krūtyse. Skausmas atsiranda tuomet, jei guzelyje staiga išsilieja kraujas.

Fibroadenomos gali atsirasti moterims iki 30 metų ar net paauglėms. Tam, kad diagnozė pasitvirtintų, būtina atlikti tyrimą ultragarsu. Jaunoms moterims jos įprastai nėra šalinamos, taikoma biopsija. Tačiau vyresnio amžiaus moterims patariama jas šalinti, nes gali išsivystyti vėžys.

Papilomos

Dėl papilomos atsiradęs krūties skausmas gali būti itin stiprus. Papilomos susiformuoja pieno liaukose. Dėl to atsiranda uždegimas ir pūliniai. Įprastai su šia problema susiduria 40-50 metų moterys. Deja, šiuo atveju būtina chirurgo intervencija.

Krūties vėžys

Krūties skausmas, kurį sukelia krūties vėžys, atsiranda įprastai tik tuomet, kai auglys būna ne mažesnis nei 2 cm dydžio. Todėl labai svarbu pajutus vos mažiausius krūties pakitimus, būtina kreiptis į gydytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.