Apvaliosios kirmėlės pavojingesnės, nei galvojote. Kaip gydyti?

Pagrindinė priežastis, kodėl užsikrečiama kirmėlėmis – higienos stoka. Tačiau ne tik tuomet, kai išėję iš tualeto nenusiplaunate rankų. Kokios dar gali būti užsikrėtimo priežastys ir kaip gydytis?

Parazitinės kirmėlės sukelia daug sveikatos sutrikimų.<br>123rf nuotr.
Parazitinės kirmėlės sukelia daug sveikatos sutrikimų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2015, 5:50 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 12:30 AM

Askaridozė – tai užsikrėtimas apvaliosiomis kirmėlėmis, kurios gyvena plonojoje žmogaus žarnoje. Žmogaus organizme kirmėlės gali išaugti net iki 40 centimetrų ilgio. Jos minta naikindamos žarnos sieneles bei žarnyno turiniu. Kasdien kirmėlė gali sudėti net 200 tūkstančių kiaušinėlių, o pačios išgyventi žmogaus organizme net pusantrų metų.

Kaip užsikrečiama?

Vienas paprasčiausių būdų užsikrėsti kirmėlėmis – neplauti rankų pasinaudojus tualetu. Tačiau ne ką mažesnė rizika yra tuomet, jei valgome neplautas daržoves bei vaisius. Specialistai nepataria taip pat gerti vandenį maudantis upėje, ežere, nes tai irgi gali būti infekcijos šaltinis.

Visi minėtais atvejais rizikuojame praryti parazitinių kirmėlių kiaušinėlius, kurie patenka į žarnyną. Iš ten per žarnų sieneles jie gali nukeliauti į kraujotaką ir apsigyventi kepenyse ar plaučiuose. Vėliau jos vėl patenka į burną ir prarijus jas pakartotinai, lervos pagaliau patenka į virškinimo traktą, kuriame išauga kirmėlės.

Įdomu tai, kad kiaušinėliai, patekę į žmogaus organizmą gali jame išgyventi ir kelti užsikrėtimo kirmėlėmis riziką net penkerius metus.

Simptomai

Užsikrėtimo kirmėlėmis simptomai priklauso nuo daugelio faktorių – kiek kiaušinėlių praryta, taip pat nuo žmogaus organizmo atsparumo. Išskiriami trys užsikrėtimo etapai, kurių kiekvienas turi savo simptomus.

1. Kirmėlės „klajojimo“ etapas, kuris gali sukelti alergines reakcijas, atsiranda tamsūs ratilai po akimis.

2. Kirmėlės „klajojimo“ pasekmės. Gali atsirasti kepenų ar plaučių pažeidimų požymiai, kurių metu netgi išsiskiria kraujas. Taip pat būdingas nuolatinis gerklės skausmas, dusulys net ramybės būsenoje.

3. Praėjus maždaug 2-3 mėnesiams po užsikrėtimo, žarnyne atsiranda didelės kirmėlės. Tuomet žmogų pykina, jis viduriuoja arba atvirkščiai – jam užkietėja viduriai, nuolat pučia pilvą. Pradedama skųstis miego sutrikimais. Jei kirmėlės puola tulžies latakus, gali pasireikšti gelta.

Kaip atpažinti?

Paprasčiausias būdas sužinoti, ar neužsikrėtėte kirmėlėmis – atlikti išmatų tyrimą. Tačiau jis ne visuomet gali būti veiksmingas. Jeigu kirmėlės dar nesuaugusios, jos negali dėti kiaušinėlių, dėl to tyrimas nieko neparodys. Panašiai yra ir tuo atveju, jei kirmėlės per senos – jos taip pat nededa kiaušinėlių.

Gydymas

Jeigu aptikote, jog užsikrėtėte kirmėlėmis, galite tuojau pat kreiptis į gydytoją ar vaistininką, kuris jums skirs atitinkamus medikamentus. Kita vertus, atsikratyti kirmėlių galima ir pasitelkiant namuose esančius produktus. Reikėtų valgyti šviežius porus, česnaką arba moliūgų sėklas.

Gydytis nuo kirmėlių reikėtų maždaug dvi-tris savaites. Po tiek laiko jos turėtų išnykti. Tačiau pasitaiko atvejų, kuomet gydymas trunka ilgiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.