Antinksčių pervargimas: kaip atpažinti ir gydyti?

Dažniausios priežastys, dėl kurių žmonės kreipiasi į šeimos gydytoją, – išsekimas, energijos trūkumas, prislėgta nuotaika ir neramus miegas. Pacientai apžiūrimi, skiriami tyrimai, kurių rezultatai dažniausiai yra normalūs, nors simptomai ir trikdo kasdienį gyvenimą.

Dažniausios priežastys, dėl kurių žmonės kreipiasi į šeimos gydytoją, – išsekimas, energijos trūkumas.<br>123rf nuotr.
Dažniausios priežastys, dėl kurių žmonės kreipiasi į šeimos gydytoją, – išsekimas, energijos trūkumas.<br>123rf nuotr.
Lrytas.lt pateikia ištrauką iš daktarės S.Roked knygos „Kaip įveikti nuovargį ir jaustis puikiai“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Lrytas.lt pateikia ištrauką iš daktarės S.Roked knygos „Kaip įveikti nuovargį ir jaustis puikiai“.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 27, 2015, 7:30 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 8:07 PM

Dr. Sohère Roked yra bendrosios praktikos gydytoja, viena žymiausių Jungtinės Karalystės holistinės medicinos specialisčių. Jos patirtis Nacionalinėje sveikatos tarnyboje leido suprasti, ko trūksta tradicinės medicinos moksluose, pavyzdžiui, patarimų apie mitybą ir gyvenseną, padedančių žmonėms suvokti, kad patys gali valdyti savo sveikatą.

Lrytas.lt pateikia ištrauką iš daktarės S.Roked knygos „Kaip įveikti nuovargį ir jaustis puikiai“.

Priežastys

Dažniausia nuovargio ir energijos trūkumo priežastis yra antinksčių pervargimas, tačiau šis sutrikimas nepakankamai dažnai diagnozuojamas ir apie tai nedaug mokoma tradicinės medicinos mokyklose, nors 2010 metais antinksčių pervargimą pripažino ir Pasaulinė sveikatos organizacija.

Antinksčiai – dvi mažos liaukos ties viršutiniu inkstų poliumi, kiekviena maždaug graikinio riešuto dydžio. Šios mažos liaukos labai svarbios sveikatai ir gerai savijautai. Antinksčiai veikia kone kiekvieną organizmo sistemą.

Jie padeda organizmui tinkamai reaguoti į stresą, palaikyti energijos lygius, reguliuoja imuninės sistemos funkcijas ir širdies ritmą. Be to, nuo jų priklauso mineralų ir gliukozės koncentracijos organizme, skysčių pusiausvyra ir kraujospūdis.

Šios liaukos gamina adrenaliną ir noradrenaliną, vadinamuosius „bėk ar kovok“ hormonus, padedančius organizmui susidoroti su ūmiu stresu. Šie hormonai žmogui gali suteikti antgamtiškų jėgų, pavyzdžiui, pakelti automobilį, jei po juo užstrigo vaikas, ar pabėgti nuo užpuoliko.

Antinksčiai gamina maždaug 30 įvairių steroidinių hormonų, tarp jų kortizolį, DHEA ir kortizoną, kurie padeda reguliuoti riebalų, baltymų ir angliavandenių apykaitą, insulino koncentraciją, slopina uždegimą ir veikia imuninę sistemą.

Kai antinksčiai sveiki, jie išskiria labai tikslų steroidinių hormonų kiekį. Tačiau per didelis fizinis, emocinis ar aplinkybių nulemtas stresas išderina antinksčių funkcijas. Tai sukelia antinksčių pervargimą ir šie nebegali susidoroti su krūviu.

Klasikiniai sutrikimų simptomai – nuovargis, energijos stoka, nemiga, irzlumas, nerimas ir dėmesio koncentracijos sutrikimai. Daugybė antinksčių pervargimo kamuojamų žmonių išsiugdo priklausomybę nuo stimuliuojančių medžiagų, pavyzdžiui, kofeino ar cukraus, kurios padeda susidoroti su nuovargiu dienos metu, taip pat priklausomybę nuo alkoholio ar kitų atpalaiduojančių medžiagų vakarais, nes yra sunku užmigti.

Antinksčių pervargimo priežastys gali būti įvairios, pavyzdžiui, stresas darbe, emocinės traumos, įtempti santykiai su žmonėmis, lėtinės ligos, infekcijos, operacijos, skausmas, gedėjimas, finansiniai sunkumai, miego trūkumas, depresija ar nerimas.

Antinksčių sutrikimų simptomai

1. Jaučiatės pavargęs be jokios aiškios priežasties? 2. Atsistojus susvaigsta galva? 3. Aktyvesnis jaučiatės vakare? 4. Jaučiate nenumaldomą potraukį sūriam maistui, cukrui ar vaisvandeniams? 5. Jaučiatės veikiamas streso, įtampos, nerimastingas ar išsekęs? 6. Jums sunku numesti svorio? 7. Esate išsiblaškęs ar skundžiatės trumpalaikės atminties sutrikimais? 8. Savo aktyvumą palaikote kofeinu, cukrumi ir/ar nikotinu? 9. Visą dieną blaškotės nuo vienos veiklos prie kitos? 10. Jaučiate nerimą, susierzinimą, nervingumą? 11. Sumažėjęs jūsų lytinis potraukis? 12. Dažnai pabundate ar vargina nemiga?

Jei teigiamai atsakėte į daugelį iš šių klausimų, greičiausiai jus vargina antinksčių pervargimas.

Jei pacientas nori pasitikrinti antinksčių funkcijas, galima paskirti DHEA ir kortizolio tyrimus iš seilių. Mėginiai imami keturis kartus skirtingu paros metu. Tuomet išmatuojama hormonų koncentracija ir sulyginama su normos ribomis. Tokius tyrimus gali atlikti mitybos, natūraliosios medicinos ar integruotos medicinos specialistai.

Jei namuose turite kraujospūdžio matavimo aparatą, galite pabandyti atlikti tokį testą: penkias minutes pagulėkite, pamatuokite savo kraujospūdį ir užsirašykite. Nenuimdami kraujospūdžio manžetės atsistokite ir tuojau pat vėl pamatuokite kraujospūdį.

Viršutinis kraujospūdžio skaitmuo turėtų likti toks pats arba šiek tiek padidėti. Jei skaitmuo mažesnis, tai rodo galimą antinksčių pervargimą. Kad įsitikintumėte, pakartokite šį testą du kartus.

Palaikančio energijos lygius steroidinio hormono DHEA koncentraciją galima išmatuoti ir kraujyje. Sumažėjusi koncentracija gali reikšti antinksčių pervargimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.