Nėščiųjų siaubas: klastinga liga, sukelianti apsigimimus

Nuo pat pirmojo nėštumo trimestro besilaukiančios moterys privalo atlikti daugybę kraujo ir kitų medicininių tyrimų. Taip yra todėl, kad medikai nori užkirsti kelią ligoms, kurios gali būti pavojingos tiek nėščiosioms, tiek bręstančiam vaisiui. Apie vieną tokią – toksoplazmozę – papasakojo Užkrečiamų ligų AIDS centro gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė.

Įgimtos toksoplazmozės klinikiniai simptomai priklauso nuo to, kuriuo nėštumo periodu vaisius buvo užkrėstas.<br>123rf nuotr.
Įgimtos toksoplazmozės klinikiniai simptomai priklauso nuo to, kuriuo nėštumo periodu vaisius buvo užkrėstas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Morozovienė

Aug 2, 2015, 5:52 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:37 AM

– Kas yra toksoplazmozė ir kas ją sukelia?

– Toksoplazmozė yra žmogaus ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia parazitiniai pirmuonys – toksoplazmos. Toksoplazmozę platina katės iki dviejų metų per savo išmatas. Toksoplazmų cistos subręsta vos per vieną dieną. Joms palanki terpė gali būti tiek dirvožemis, tiek žolė, tiek vanduo. Subrendusiais parazitais apsikrečia ne tik žmonės, bet ir gyvūnai – tiek kiaulės, tiek karvės. Būtent todėl žmonės privalo valgyti tik tinkamai termiškai apdorotą maistą.

– Kaip toksoplazmozė veikia žmogų?

– Tai itin klastinga liga, kurios simptomai nėra aiškiai išreikšti. Daugelis žmonių visame pasaulyje gali būti užsikrėtę pirmuonimis, tačiau ne visiems ši liga yra pavojinga. Silpniausia grandis, galinti pajusti ryškiausius ligos simptomus – besilaukiančios moterys bei tie žmonės, kurių itin silpna imuninė sistema, onkologiniai ligoniai, sergantys AIDS, ŽIV nešiotojai.

– Kodėl ši liga pavojinga besilaukiančioms moterims?

– Nes gali būti užkrečiamas vaisius. Įgimtos toksoplazmozės klinikiniai simptomai priklauso nuo to, kuriuo nėštumo periodu vaisius buvo užkrėstas. Sunkiausi įgimtos toksoplazmozės klinikiniai simptomai būna tuomet, kai motina užsikrečia ankstyvoje nėštumo stadijoje. Užsikrėtusių naujagimių 80–90 proc. atvejų infekcija esti besimptomė, ligos padariniai gali išryškėti vėliau (vaikystėje ar paauglystėje), tačiau apie 5 proc. užsikrėtusių naujagimių gali turėti sunkių centrinės nervų sistemos pažeidimų.

– Kokie galimi konkretūs apsigimimai?

– Patys rimčiausia – hidrocefalija (didelė vaiko galva), akių pažeidimai ar net protinis atsilikimas. Vieni lengvesnių – padidėję limfmazgiai, nedideli akių pažeidimai. Paprastai jie būna labai skirtingi, mat niekada negali nuspėti į kokį organą pateks migruojančios toksoplazmos.

– Ką turėtų daryti nėščioji, norėdama išvengti toksoplazmozės?

– Visų pirma, vengti tiesioginio kontakto su katėmis, neglostyti jų, nemyluoti, netvarkyti jų tualeto. Svarbi visapusiška higiena – dažnas rankų plovimas prieš valgį, po sąlyčio su žalia mėsa ar daržovėmis. Taip pat namuose reikėtų atskirti ir virtuvines maisto pjaustymo lenteles – vienos turi būti skirtos žaliai mėsai, kitos – kitiems maisto produktams.

Toksoplazmas platina ne tik jau minėtos katės, bet ir kiaulės bei karvės. Tad ypač besilaukiančios moterys negali valgyti blogai termiškai apdoroto maisto. Nebaigęs kepti šašlykas ar kepsnys gali būti apkrėstas toksplazmomis ir sukelti šią ligą. Taip pat reikėtų vengti gerti nepasterizuotą pieną, žalius kiaušinius, nevalgyti neplautų uogų, daržovių, negerti vandens iš atvirų vandens telkinių.

Literatūros duomenimis, 70 % susirgimų diagnozuojama nuo termiškai neapdoroto maisto ir tik 23 % nuo nešvarių rankų ar užterštos aplinkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.