Septyni ligų ir medžiagų stokos atspaudai veido odoje

Sakoma, kad žmogaus veidas – langas į jo sielą. Tačiau jis taip pat gali atskleisti tam tikrų žinių apie žmogaus kūno sveikatą. Pavyzdžiui, pablyškusi oda gali rodyti, kad trūksta geležies, sutrūkinėję lūpų kampučiai signalizuoti apie B grupės vitaminų trūkumą.

Rūkymas pablogina veido linijas, nes odoje sumažėja kolageno ir elastino, kuriai jai suteikia stangrumo.<br>123rf nuotr.
Rūkymas pablogina veido linijas, nes odoje sumažėja kolageno ir elastino, kuriai jai suteikia stangrumo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 7:36 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:42 AM

„Healthista“ ekspertai papasakojo, kokias sveikatos bėdas gali pranešti mūsų veidas.

1. Gelsvi bėrimai aplink akis, nosį ar burną

Galima priežastis – padidėjęs cholesterolis.

Tai – rimtas pagrindas atsisakyti riebaus maisto. Vyresniems kaip 40 metų žmonėms cholesterolio kiekis gana dažnai būna padidėjęs. Tačiau kai kuriais atvejais padėtis būna sunkesnė – kuomet užsikemša kraujagyslės. Tai atsispindi odoje.

Gelsvos riebalinės ataugos iškyla aplink akis, nosį, burną – tai vadinama ksantelazma. Tai siejama ne tik su padidėjusiu cholesteroliu, bet ir riebalų kraujyje apykaitos sutrikimais.

Ką daryti?

Galima atlikti cheminį odos šveitimą trichloracto rūgštimi, kuomet nudeginami viršutiniai odos sluoksniai. Tačiau odos problema gali atsinaujinti, tad po poros metų gydymą gali tekti kartoti vėl.

Tačiau taip pat svarbu pasikalbėti su gydytoju ir išsitirti cholesterolio kiekį, kad laiku galėtumėte imtis prevencijos.

2. Blyški oda

Galima priežastis – mažakraujystė.

Visame pasaulyje nuo geležies trūkumo arba mažakraujystės kenčia 1,6 mlrd. žmonių, dažniau moterų. Pagrindiniai jos simptomai – išblyškusi oda, kartais – tamsūs ratilai aplink akis.

Geležies trūkumas reiškia, jog odą pasiekia nepakankamai kraujo, ir tai sukelia blyškumą. Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į tokius simptomus, kaip nuovargis ir mieguistumas – tai reiškia, kad raumenys negauna pakankamai deguonies.

Ką daryti?

Dažna geležies trūkumo priežastis – valgoma per mažai raudonos mėsos. Joje, ypač – liesoje jautienoje, daug geležies, kuri yra būtent tokio tipo, koks randamas žmogaus kūne.

O ką daryti vegetarams? Jie geležies gali gauti iš lęšių, pupelių ir kitų ankštinių, žalių lapinių daržovių – tiesa, augaluose esančią geležį organizmas įsisavina prasčiau.

Būdas pagerinti įsisavinimą – šiuos produktus vartoti kartu su tais, kurie turi daug vitamino C. Pavyzdžiui, vitamino C turinčias paprikas derinti su geležies turinčiais špinatais, pomidorus – su rudaisiais lęšiais, po geležies turinčio patiekalo suvalgyti kivį ar apelsiną.

3. Sutrūkinėję lūpų kampučiai

Galima priežastis – trūksta B grupės vitaminų.

Įtrūkimai burnos kampuose, dar žinomi kaip anguliarinis stomatitas, gali atsirasti žmonėms, kuriems trūksta B grupės vitaminų, ypač – vitamino B2 (dar vadinamo riboflavinu) ir B3.

Šie vitaminai turi priešuždegiminių savybių ir jų trūkumas gali būti siejamas su odos paraudimu bei įtrūkimais lūpų kampučiuose. Kitas simptomas – sustorėjęs liežuvis.

Ką daryti?

B grupės vitaminų dažnai trūksta veganams ir vegetarams, kurie nevalgo tokių svarbių vitamino B šaltinių, kaip pieno produktai, kiaušiniai, liesa mėsa ir žuvis.

B grupės vitaminų daug ir žaliose lapinėse daržovėse, ypač žirniuose ir špinatuose. Įtarus, kad gali trūkti šių vitaminų, geriausia paprašyti gydytojo, kad skirtų kraujo tyrimą.

4. Spuogai ant smakro

Galima priežastis – policistinių kiaušidžių sindromas.

Daugeliui moterų smakras ir žandikaulių sritis yra problemiškos vietos, jos ypač reaguoja į hormonų progesterono ir testosterono svyravimus, ypač per menstruacijas.

Bet jeigu bėrimai būna gana dideli, jums reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju – gali būti, kad jums yra policistinių kiaušidžių sindromas. Jis dažnai lieka nediagnozuotas, bet vienas populiariausių jo simptomų – spuogai apatinėje veido dalyje.

Tokio pobūdžio hormoniniai spuogai kyla dėl to, kad moterys su policistinių kiaušidžių sindromu turi padidinta testosterono lygį, kuris lemia riebalų gamybą ir spuogų susiformavimą. Apie 30-40 proc. moterų, sergančių policistinių kiaušidžių sindromu, turės antsvorio, o apie 60 proc. – veido spuogų. Įspėjamasis ženklas – ir nereguliarios menstruacijos.

Ką daryti?

Pasitarkite su gydytoju, galbūt jums reikia ultragarsu ištirti kiaušides ir atlikti kraujo tyrimą nustatyti hormonų lygiui.

5. Išryškėjusios kraujagyslės

Galima priežastis – piktnaudžiavimas alkoholiu.

Jeigu paraudimas atsirado po atsitiktinio ar nedidelio išgėrimo – paprastai jis išnyksta. Tačiau jeigu geriama kiekvieną naktį, ypač raudoną vyną, po poros metų kraujagyslės praranda tonusą, ir raudonumas bei kraujagyslių išsišakojimai gali likti visam laikui. Raudonį gali išprovokuoti ir kofeinas bei aštrus maistas.

Ką daryti?

Raudonas vynas turi taninų, kurie sukelia paraudimą, todėl padėti gali jo pakeitimas į baltąjį vyną, tačiau geriausia pasistengti nebloginti padėties ir apskritai vengti gėrimų ir maisto, skatinančių raudonavimą. Taip pat reikia rūpintis oda, naudoti kremus su apsauga nuo saulės. Išryškėjusios kraujagyslės gali būti gydomos ir lazeriu.

6. Gilios raukšlės, nudribusi oda

Galima priežastis – rūkymas.

Rūkymas pablogina veido linijas, nes odoje sumažėja kolageno ir elastino, kuriai jai suteikia stangrumo. Oda sudrimba ir senstant – nes traukiasi po ja esantys raumenys, riebalai ir kaulai.

Tačiau rūkymas ypač paspartina odos sudribimą ir raukšlėjimąsi, nes į kraują patenka mažai deguonies ir į odą patenka mažiau maistingųjų medžiagų. Nors kuo daugiau rūkoma – tuo poveikis didesnis, bet ir viena cigaretė gali pakenkti odai, priversdama ją „badauti“.

Ką daryti?

Suprantama, meskite rūkyti. O kaip sumažinti jau padarytą žalą? Atstatyti kolageną padeda vitaminas C.

7. Tamsūs ruožai ant kaklo

Galima priežastis – diabetas.

Tamsūs ruožai ar dėmės ant kaklo gali būti ženklas, kad jums padidėjusi rizika susirgti 2 tipo diabetu. Šios dėmės yra vadinamos juodąja akantoze – ji rodo, jog organizmas tampa atsparus insulinui, kuris dalyvauja skaidant cukrų.

Tai – diabeto atsiradimo sąlyga. Paprastai ją lydi nutikimas ir didelis cukraus bei angliavandenių suvartojimas. Patamsėjimai gali atsirasti ne tik ant kaklo, bet ir pažastyse.

Ką daryti?

Rudi ruožai ar dėmės ant kaklo ar pažastyse turi būti tiriami, visų pirma – patikrinant cukraus kiekį kraujyje. Gera žinia ta, kad atsparumas insulinui pats savaime dar nereiškia, kad susirgsite diabetu. Jam galima užkirsti kelią, subalansuotai maitinantis, vartojant mažai cukraus ir angliavandenių bet numetant svorio.

Specialaus juodosios akantozės gydymo nėra – tiktai gydant ją sukėlusią priežastį: atsparumą insulinui ar nutukimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.