Turite odos problemų? Tai signalas apie jūsų psichiką

Odos ligos, tokios kaip psoriazė, atopinis dermatitas, egzemos, spuogai ar pleiskanos – tai dermatologinės ligos, tačiau, kaip tikina specialistai, jos labai susijusios su žmogaus psichikos būkle. Maždaug trečdalis žmonių, kurių oda probleminė, kenčia ir nuo psichikos sutrikimų.

Psichologinė būklė veikia odą.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Psichologinė būklė veikia odą.<br> 123RF.com asociatyvi nuotr.
Psichologinė būklė veikia odą.<br>123rf nuotr.
Psichologinė būklė veikia odą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2019, 4:36 PM

Tiesa, dermatologai neapsisprendžia, ar problemų dėl odos atsiranda esant psichikos sutrikimams, ar atvirkščiai – išbėrimai, egzemos sukelia psichologinių bėdų.

Atsakymas, kurį pateikia specialistai, yra toks – tarp odos ir nervų sistemos yra anatominis ryšys. Oda apsaugo mūsų organizmą ir yra „tarpininkas“ su pasauliu. Nervų galūnės išskiria medžiagas, veikiančias odos ląsteles. Todėl gali prasidėti nervinis odos uždegimas.

Be to, paaiškėjo, kad žmonių, sergančių atopiniu dermatitu ar psoriaze, nervų galūnės dar labiau stimuliuojamos ir odos būklė tik blogėja. Oda tampa vis jautresnė, ligos simptomai pasireiškia dėl mažiausios priežasties. Žmogus ir pats tampa vis dirglesnis.

Tuomet pradedama vis daugiau liesti, draskyti išbertą odą, ir problema tik sunkėja. Nervų sistema yra nuolatinės įtampos būsenos, todėl bet koks menkniekis gali žmogų išvesti iš kantrybės.

Depresija paveikia odą

Odos ligas dažnai lydi depresija, nerimo sutrikimai. Tyrimai rodo, kad maždaug penktadalis žmonių, kenčiančių nuo odos ligų, suserga depresija. Taip pat įrodyta, kad stresas, įtampa, depresija paskatina odos ligų paūmėjimą ar pasikartojimą.

Odos ligų neįmanoma paslėpti, jos matomos plika akimi. Todėl sergantys jomis jaučiasi atstumti, linkę užsidaryti savyje. Be to, aplinkiniai neretai palydi nemaloniais žvilgsniais žmogų, turintį odos problemų. Jei jų nepavyksta greitai pašalinti, žmogui prireikia ne tik dermatologo, bet ir psichologo pagalbos.

Spuogai ir depresija

Tyrimai rodo, jog žmonės, kurių odos problemos yra vidutinės arba sunkios, labai dažnai susiduria su psichologiniais sutrikimais. Todėl į spuogus nereikėtų numoti ranka. Be to, tai nėra tik kosmetinė problema, iš kurios „išaugama“. Visuomet geriau yra kreiptis į specialistą, kuris paskirs tinkamą gydymą. Juolab kad dabar dažnai naudojamos priemonės, skirtos kovai su spuogais, yra „nematomos“ – naudojamos kaip naktinis kremas.

Odos ligas gydo ir psichiatrai

Ne tik dermatologinės problemos turi įtakos žmogaus psichologinei būklei, bet ir atvirkščiai. Kai kuriais atvejais psichologinė būsena gali lemti odos ligas. Pacientas kreipiasi į dermatologą ir teigia, kad kažkas yra ne taip su jo oda, tačiau paaiškėja, kad ligos priežastys – psichologinės.

Obsesinis-kompulsinis sutrikimas yra viena priežasčių, dėl kurios gali atsirasti odos ligos. Taip pat psichologinis sutrikimas, kai žmogui atrodo, jog kažkas yra negerai, oda niežti, nors jokie atlikti tyrimai nerodo ligos.

Pleiskanos ir stresas

Kovojame su pleiskanomis įvairiausių kosmetinių priemonių pagalba, tačiau gydytojai tikina, jog žmogus iš esmės mažai ką gali padaryti, kad ji neatsirastų. Pleiskanų rūšių yra keletas. Dažniausiai ji atsiranda dėl hormonų svyravimo, kaip atsakas į mus puolančius parazitus, mikrobus.

Tačiau ne ką mažiau svarbus yra psichologinis veiksnys – pleiskanų padaugėja, kai esame susinervinę. Todėl siekiant jų atsikratyti, būtina ne tik naudoti kosmetines priemones, bet ir vengti streso.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų rugpjūčio 23 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.