Kojų tinimas – grėsmingos ligos požymis

Ne vienas iš mūsų esame pasiskundę kojų tinimu karštą vasaros dieną ar po ilgos kelionės, tačiau pamiršti šios būsenos specialistai visgi nepataria – reikėtų stebėti, ar kojų tinimas nepasikartoja ir ateityje.

Karštu oru kojos gali patinti ir sveikiems žmonėms, bet dažniau tinsta tiems, kurie serga venų ligomis.<br>123rf nuotr.
Karštu oru kojos gali patinti ir sveikiems žmonėms, bet dažniau tinsta tiems, kurie serga venų ligomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Aug 28, 2015, 4:04 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 11:32 AM

Neseniai 45-erių metų gimtadienį atšventusi Nijolė pasakojo kojų tinimu pradėjusi skųstis prieš kelerius metus, kuomet pradėjo tinti blauzdos, šeimos gydytoja jai išrašė vaistų, šie padėjo, tačiau neilgą laiką, Nijolei pradėjo tinti kairė blauzda, ypač karštomis vasaros dienomis, atsirado ir skausmas. „Ilgai nelaukusi kreipiausi į gydytoją, nustatė kojų venų trombozę, gydytoja teigė, kad kreipiausi kaip tik laiku, priešingu atveju – grėsė komplikacijos“. Būtent dėl to specialistai ragina atkreipti dėmesį į kojų tinimo pobūdį – tinsta viena ar abi kojos vienodai, ar atsiranda skausmas.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų kraujagyslių chirurgės, med. m. dr. Birutės Vaišnytės teigimu, vasaros metu dėl karščio kojos patinsta daugeliui žmonių nepriklausomai nuo jų amžiaus, nes pats karštis veikia odos ir giliųjų audinių kraujagysles, nuo šilumos jos išsiplečia, sumažėja jų pralaidumas, tonusas. Dėl to karštu oru kojos gali patinti ir sveikiems žmonėms, bet dažniau tinsta tiems, kurie serga venų ligomis. Dėl kojų patinimo, išsiplėtusių kraujagyslių, sumažėja vožtuvų pralaidumas, dėl to kojose susitvenkia kraujas, ypač blauzdose, pėdose.

Pasak gydytojos, antsvoris taip pat turi įtakos kojų tinimui, nes dėl papildomo riebalų sluoksnio sunkiau cirkuliuoti kraujui.

Kojų tinimas pavojingas ir nėštumo metu

Patariama atkreipti dėmesį: jei patinimas jaučiamas blauzdose ir jis visiškai praeina pasėdėjus ar po nakties ir nebesikartoja – tai nėra pavojinga. Tačiau, jei tinimas ir toliau tęsiasi, o karštu oru dar stipriau paūmėja, ištinsta iki kirkšnies – būtina kreiptis į gydytoją.

„Ypač susirūpinti reikėtų, jei yra išsiplėtusios varikozinės venos, atsiranda sukietėjimai blauzdose. Jei tinimas išsiplečia iki pat kirkšnies ir atsiranda staigiai, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti giliųjų venų trombozė, kuri gali atsirasti net ir sveikam žmogui“, – pasakojo B.Vaišnytė.

Kojos patinsta ir nėštumo metu ne tik dėl karščio, bet ir dėl hormoninės sistemos pokyčių, plečiasi venos, didėja jų pralaidumas, padidėja tinimas, gydytojos teigimu, tai gali kelti pavojų, nes gali įvykti didžiųjų venų trombozė nėštumo metu, tad numoti ranka į nėštumo nepatogumus nereikėtų.

„Kojų tinimas nėra paprastas požymis, tai gali būti itin rimtų ligų simptomas. Būna atvejų, kuomet žmonės uždelsia, jei tai giliųjų venų trombozė – gali įvykti labai rimtos komplikacijos. Kai įvyksta giliųjų venų trombozė, koja ištinsta visa, tad visuomet labai svarbu atkreipti dėmesį, ar kojos tinsta vienodai, ar tinsta tik viena koja. Jei pamėlsta pėda, čiurna – tai itin rimti požymiai“, – sakė gydytoja.

Kojų tinimu dažniausiai skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės – turintys širdies, inkstų ir onkologines ligas, tad jiems patariama vengti kelionių į šalis, kuriose vyrauja aukšta oro temperatūra.

Kaip padėti sau, jei staiga ištino kojos? Pasak gydytojos, šilto šalto vandens kaitaliojimas yra naudingas kraujagyslėms, tačiau pirmiausiai reikia pakelti kojas, atlikti mankštos pratimus, dirbti pėdomis, kad dirbtų blauzdos raumenys, tuomet tinimas gali greitai atsileisti, ypač sveikiems žmonėms. O tiems, kuriems kojos tinsta dažnai, reikėtų pasitarti su gydytoju bei dėvėti kompresines kojines, kurios palengvintų simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.