6 naudingi patarimai, kaip išvengti hemorojaus

Hemorojus dažnai vadinamas civilizacijos liga. Nuo jo kentėti gali kiekvienas nepriklausomai nuo lyties ar amžiaus. Tai skausminga ir nemaloni liga, kuri įprastai atsiranda dėl netinkamos mitybos ir nesveiko gyvenimo būdo. Ką daryti, kad išvengtume hemorojaus?

Išvengti hemorojaus padeda ir sveika mityba.<br>123rf nuotr.
Išvengti hemorojaus padeda ir sveika mityba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2015, 1:44 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 5:31 PM

Kiekvienas žmogus turi tris kraujagysles pripildytas kraujo, kurios vadinamos hemoroidais. Jos yra labai svarbios normaliai organizmo veiklai – kontroliuoja tuštinimąsi, dujų išleidimą. Tačiau kartais hemoroidų veikla sutrinka, ir tuomet sakome, jog atsirado hemorojus.

Neretai žmonės gėdijasi pripažinti sergantys hemorojumi, todėl vengia kreiptis į gydytojus bei bando padėti patys sau. Deja, tai tik pagilina problemą. Tam, kad nesusirgtumėte hemorojumi, turite laikytis 6 paprastų taisyklių.

1. Stebėkite kūno masę

Nutukimas yra viena dažniausių hemorojaus priežasčių. Be to, asmenys, turintys viršsvorio, neretai vengia judėjimo, sporto ir taip tik dar labiau kenkia savo organizmui. Todėl, jei nenorite, jog jums išsivystytų hemorojus, reguliuokite kūno svorį.

2. Maitinkitės sveikai

Tinkama mityba padeda išvengti vidurių užkietėjimo, dėl kurio taip pat gali išsivystyti hemorojus. Reikėtų rinktis rupią duoną, pilno grūdo produktus, kefyrą, varškę, taip pat valgyti daug daržovių ir vaisių. Vengti reikėtų ne tik alkoholio, kavos, kakavos, bet ir riešutų. Nevalgykite maisto, dėl kurio prasideda vidurių pūtimas.

Taip pat vertėtų sumažinti vartojamų gyvūninės kilmės riebalų, aštraus maisto kiekius. Jeigu jūsų šeimoje ne kartą kam nors yra pasireiškęs hemorojus – gali būti, jog turite tam polinkį. Tuomet reikėtų būti dar atsargesniems. Valgyti mažomis porcijomis, daugiau kartų per dieną.

Kiekvieną dieną būtina išgerti bent du litrus vandens. Taip pat tinka žolelių arbatos ar šviežios sultys. Šie gėrimai padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

3. Nesėdėkite ilgai ant tualeto

Ilgas sėdėjimas ant tualeto yra palankus hemorojaus atsiradimui. Taip pat nereikėtų per stipriai įtempti pilvo raumenų tuštinantis. Kitu atveju kraujagyslės, esančios išangės srityje, išsiplės ir jose kaupsis daugiau kraujo.

4. Gyvenkite aktyviai

Sportuoti reikėtų reguliariai, nors ne per daug intensyviai. Rytinė mankšta, lengvas bėgimas vakarais ar plaukiojimas pagerina žarnyno veiklą. Kita vertus, ilgi pasivažinėjimai dviračiu gali netgi pakenkti, nes ši veikla susijusi su sėdėjimu.

Darbo metu taip pat pamėginkite bent kelis kartus atsistoti nuo stalo ir minutėlę pasivaikščioti, atpalaiduoti kūną. Namuose ilsėtis rekomenduojama horizontalioje pozicijoje.

5. Nepamirškite higienos

Išangės srities plovimas po tuštinimosi sumažina infekcijos riziką. Galite tam panaudoti intymiai higienai skirtus prausiklius arba šlapias servetėles, suvilgytas ramunėlių ar medetkų ekstraktu.

Kvapnus ar spalvotas tualetinis popierius, skirtingai, nei daugelis galvoja, tik dar labiau dirgina odą. Apatiniai, kuriuos nešiojate, turi būti pagaminti iš medvilnės. Venkite kelnaičių su juostele.

6. Venkite analinio sekso

Analinis seksas taip pat yra viena priežasčių, dėl ko gali atsirasti hemorojus. Sueities metu galima pažeisti kraujagysles. Be kita ko, analinis seksas gali būti išmatų, dujų nelaikymo priežastimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.