3 keisti ženklai, perspėjantys apie lėtinį uždegimą

Jei kojos pirštą susitrenkiate į kėdę, jis netrukus parausta, ima skaudėti ir skleisti šilumą. Šie požymiai – uždegimo, tačiau tikriausiai tai jau žinote. Tačiau tikriausiai nežinote, jog yra kelios jo rūšys. Uždegimas susitrenkus pirštą yra vadinamas ūminiu, jis yra naudingas organizmui, nes padeda gijimo procesui. Lėtinis uždegimas – kitoks.

Lėtinis uždegimas – kitoks.<br>123rf nuotr.
Lėtinis uždegimas – kitoks.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 4:53 AM

Ši uždegimo rūšis nepadeda gyjant, be to, ji siejama su įvairiomis problemomis, pavyzdžiui artritu, Alzheimerio liga, diabetu ir plaukų slinkimu, rašo prevention.com.

Sutrikimas vizitų pas gydytoją metu paprastai nepastebimas, nebent paprašote specifinio kraujo tyrimo.

Šie simptomai yra siejami su lėtiniu uždegimu, tačiau juos gali sukelti ir kiti faktoriai, todėl šiuo sąrašu negalima visiškai pasikliauti.

1. Depresija.

Depresiją ne visada sukelia uždegimas, tačiau kai kurie mokslininkai mano, kad tai gali būti viena iš jos priežasčių.

„Pastebimas didesnis uždegimas, jei širdies ligomis sergantis žmogus taip pat kenčia dėl depresijos,“- sakė Andrewas Milleris, psichiatrijos profesorius iš Džordžijos valstijos JAV.

Sergantieji širdies ligomis – ne vieninteliai. Mokslininkai pastebėjo, kad atsiranda ar pasunkėja depresija, jei gydymo proceso metu dirbtinai sukeliamas uždegimas – pavyzdžiui, gydant odos vėžį ar leidžiant tam tikras vakcinas.

A.Milleris ir pats atliko tyrimų, susijusių su šiuo fenomenu. Jis atrado, kad net ir nedidelis uždegimas gali padidinti depresijos riziką.

„Įdomu tai, kad tyrimai rodo, jog uždegimą sumažinančios omega-3 riebiosios rūgštys bei mankšta taip pat padeda gydyti depresiją,“- teigė profesorius.

2. Smarkus pilvo skausmas.

Nieko keisto, kad uždegiminę žarnyno ligą sukelia uždegimas. Ja sirgdami nuolat kenčiate pilvo skausmą, dažnai patiriate viduriavimą bei vidurių užkietėjimą.

Mokslininkai teigia, kad uždegimas gali sukelti ir kitas pilvo problemas. Manoma, kad lėtinis uždegimas sukelia ir celiakiją, ligą, dėl kurios netoleruojamas gliutenas.

3. Nuolatinis nuovargis.

Normalu, jei esate užimti, neturite laiko išsimiegoti, todėl jaučiatės nuvargę. Tačiau jei nuovargį jaučiate ir dienomis, kai esate gerai išsimiegoję, dėl to gali būti kaltas uždegimas.

Pasak Mary Harrington, daktarės ir neuromokslų specialistės, tokį nuovargį jaučia iki 15 proc. viso pasaulio populiacijos. Jos tikslas – išsiaiškinti to priežastį.

„Manome, kad taip yra dėl uždegimo,“- sakė ji.

Ji pastebėjo, jog prasidėjus uždegimui labai pasikeičia už dienos ir nakties skyrimą atsakingos smegenų dalies funkcionavimas.

„Manau, kad tai gali paaiškinti tą jausmą, kad nesame visiškai atsibudę, ar tai, kad miegame prastai, – teigė ekspertė. – Gali būti, kad tai patiriantys žmonės kenčia lėtinį uždegimą.“

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.