Neįprasti krūties vėžio ženklai moterims vos nekainavo gyvybės

Britė Fiona Lewis (44 m.) manė, kad žino visus ženklus, perspėjančius apie krūties vėžį: gumbus krūtyje, išskyras iš spenelių ir skausmą. Būtent todėl ji nė kiek nesijaudino, kai ant dešinės krūties aptiko nedidelį šiurkščios odos plotelį. Bet klydo.

Medikų teigimu, svarbu, kad moterys gerai žinotų, kaip atrodo jų krūtys, kad galėtų greitai pastebėti pokyčius.<br>„123rf.com“ nuotr.
Medikų teigimu, svarbu, kad moterys gerai žinotų, kaip atrodo jų krūtys, kad galėtų greitai pastebėti pokyčius.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 9:30 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:49 AM

Tai buvo vėžio ženklas, bet Fiona to dar nežinojo. „Pokyčių nebuvo matyti – juos jutau tik tada, kai tikrinau, ar krūtyje nėra gumbų, – sakė moteris. – Jausdavau, kad yra 2 ar 3 centimetrų skersmens plotas su kitokia, šiurkštesne, oda.

Visa kita atrodė normalu, nebuvo jokių gumbų, o spenelis atrodė normaliai, todėl nekreipiau dėmesio į tą odos dalį.“

Vėžys aptiktas laiku

Tačiau šiurkštus plotelis niekur nedingo. F.Lewis po keturių mėnesių pastebėjo, kad jis sukietėjo, tačiau į gumbą nebuvo panašus. Jos bendraamžis sutuoktinis Andy įtikino žmoną apsilankyti pas šeimos gydytoją. Ji tai padarė, tačiau vis vien nemanė, kad diagnozė bus rimta.

Gydytojui pokyčiai sukėlė įtarimų, todėl jis davė siuntimą į krūties kliniką, priklausančią vietos ligoninei.

F.Lewis ten nuvyko po kiek mažiau nei dviejų savaičių. Po mamogramos, tyrimo ultragarso aparatu ir biopsijos paaiškėjo, kad tai – neinvazinis krūties vėžys, ankstyvoji vėžio forma, išsivysčiusi pieno latakėliuose.

Nuspręsta atlikti mastektomiją – pašalinti krūtį. Po operacijos paaiškėjo, kad dešiniojoje krūtyje buvo dar du augliai, o vienas jų buvo pasiekęs limfmazgius.

„Man pasakė, kad vėžys plinta, ir reikės chemoterapijos, – pasakojo moteris. – Laimė, limfmazgiuose nerasta daugiau vėžio židinių. Vėžys buvo aptiktas laiku.

Buvau sukrėsta, tačiau man pasisekė. Jei būčiau laukusi, kol pasirodys gumbų, tikriausiai būtų buvę per vėlu.“

Ne visada susiformuoja gumbas

Per trejus metus vėžys neatsinaujino, todėl F.Lewis grįžo į darbą. Tačiau jos patirtis rodo, kad, be visiems puikiai žinomų krūties vėžio simptomų, yra ir subtilesnių pokyčių, į kuriuos negalima nekreipti dėmesio.

Tai odos tekstūros pokyčiai, bėrimas aplink spenelį, išskyros, krūties dydžio ir formos pasikeitimas, krūties, pažasties skausmas, labiau matomos venos.

Madee Castle (47 m.) vienintelis ligos simptomas buvo nedidelis įdubimas kairiojoje krūtyje.

„Jis buvo virš mano kairiojo spenelio ir atrodė kaip pirštu įspausta duobutė, – prisimena moteris. – Man – per 40 metų, esu maitinusi krūtimi, todėl maniau, kad tai tiesiog nukarusių krūtų požymis. Nemačiau ir nejaučiau jokių gumbų, todėl nieko nedariau. Mane mokė ieškoti gumbų, o ne įdubimų, todėl pernelyg nesijaudinau.“

Po keturių savaičių Madee apie duobutę užsiminė šeimos gydytojui – po to, kai per televiziją pamatė laidą apie neįprastus krūties vėžio simptomus.

„Pas gydytoją lankiausi dėl kitos priežasties, bet paprašiau jo apžiūrėti ir krūtį, – sakė M.Castle. – Jis nerado jokių gumbų, bet nusiuntė mane į ligoninę, nes turiu giminaičių, sirgusių krūties vėžiu.“

Po dviejų savaičių mamograma atskleidė, kad toje vietoje šalia duobutės kažkas negerai.

Ultragarso aparatu buvo aptikti du alyvuogės dydžio augliai, o biopsija patvirtino, kad jie vėžiniai.

M.Castle buvo priblokšta. „Aš jų visai nejaučiau, – tikino moteris. – Nesitikėjau, kad vėžio simptomas gali būti toks paprastas.

Specialistai paaiškino, kad oda įdubo, nes ją link savęs traukė augliai.

Vėlesni tyrimai prieš operaciją parodė, kad turėjau penkias karcinomas toje krūties dalyje, kuri gamina pieną.

Jos jau buvo pradėjusios plisti, tačiau dar nebuvo pasiekusios limfmazgių.

Jos buvo nuo 1 iki 13 milimetrų dydžio, todėl pati nieko nebūčiau pastebėjusi.“

Dėl karcinomos ne visada susiformuoja gumbas – dėl jos krūties audinys gali tiesiog pasidaryti tankesnis.

M.Castle dabar visiškai sveika, tačiau vėžį išgydyti būtų buvę daug sunkiau, jeigu ji nebūtų kreipusis į gydytoją taip anksti.

„Ieškokite ne tik gumbų, – patarė ji. – Jeigu pastebėsite ką nors neįprasta, kreipkitės į gydytoją – ne visi pokyčiai atsiranda dėl vėžio, bet negalima rizikuoti.“

Reikia pastebėti pokyčius

Skirtingi simptomai kartais susiję su skirtinga vėžio vieta krūtyje.

„Pavyzdžiui, pieno liaukų vėžys gali nesuformuoti gumbo, nes jis nepasiekia viršutinių audinių, – sakė Emma Pennery, labdaros organizacijos kovai su krūties vėžiu direktorė. – Kai kurios moterys pastebi įdubimą krūtyje. Jis irgi gali atsirasti dėl krūties vėžio.“

Išsiplėtusios venos gali perspėti, kad vėžinis auglys blokuoja kraujagyslę. Nors iš simptomų paprastai neįmanoma atskirti vėžio rūšies, yra išimčių. Žvynuotas, į egzemą panašus bėrimas aplink spenelį gali perspėti apie Pageto ligą, kuri prasideda spenelyje arba patamsėjusioje odoje aplink jį.

Pasak Julie Cookie, radiologės iš Gilfordo, svarbu, kad moterys gerai žinotų, kaip atrodo jų krūtys, kad galėtų greitai pastebėti pokyčius. „Ne visi jie atsiranda dėl krūties vėžio, bet negalima atmesti ir šios galimybės, – teigė ji. – Raukšlių ir įdubimų gali atsirasti natūraliai, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus moterims, kurių krūtys didesnės, tačiau nemanykite, kad tai visiškai normalu. Nueikite pasitikrinti.“

Ji pataria moterims gerai apžiūrėti save prieš veidrodį ir įsidėmėti, kaip atrodo jų krūtys. Tai reikia atlikti žiūrint iš visų pusių – iš šono, iš apačios, taip pat pasitikrinti pažastis ir raktikaulio vietą.

„Moterys turi apžiūrėti, ar jų krūtys yra maždaug tokio pat dydžio, – aiškino ekspertė. – Normalu, jei viena krūtis yra kiek didesnė už kitą, tačiau tik tuo atveju, jei taip buvo visada.

Krūties oda turi būti lygi. Apžiūrėkite, ar speneliai tokie patys, kaip ir anksčiau, atkreipkite dėmesį į paraudimą, odos pleiskanojimą šalia spenelio ar niežėjimą. Kruvinos, rusvos ar permatomos išskyros iš spenelio gali reikšti, kad krūtyje yra kažkas, kas ją dirgina. Jei išskyros teka iš abiejų spenelių, iš kelių taškų ir jose yra pieno priemaišų, labiau tikėtina, kad tai – hormonų problema.“

Pasak Jackie Harris, krūties vėžio organizacijoje dirbančios medicinos slaugytojos, penktadalis pokyčių pastebėjusių moterų prieš apsilankydamos pas gydytoją laukia mažiausiai mėnesį.

„Dauguma moterų žino, kad turi atkreipti dėmesį į gumbus, tai puiku, bet jos turėtų neignoruoti ir kitų simptomų, – sakė ji. – Žinome, kad pas gydytoją vėliau apsilanko tos, kurių simptomai nėra gumbai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.