Klausk Rūtos: kaip vyrui ištverti be sekso, kai serga žmona?

Pateikiame POLA ekspertės, psichologės Lauros Bratikaitės atsakymą:

Kiek vyras gali išgyventi be sekso?<br>123rf nuotr.
Kiek vyras gali išgyventi be sekso?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-20 15:12, atnaujinta 2017-10-08 22:52

Pateikiame POLA ekspertės, psichologės Lauros Bratikaitės atsakymą:

„Vėžys – tai visą šeimą paliečianti liga. Ir nors šeima „sėdi toje pačioje valtyje“, išgyvenimai visgi skirtingi. Kad ir kiek artimasis stengtųsi įsivaizduoti, kaip jaučiasi sergantis žmogus, niekada 100 proc. to nesupras, todėl ypatingai svarbu kalbėtis, klausti žmonos – kuo galėčiau tau padėti? Ko norėtum, kad daryčiau mažiau? Ko norėtum, kad daryčiau daugiau? Ką norėtum, kad daryčiau kitaip? Galite net paprašyti jos surašyti jums ant popieriaus lapo atsakymus į šiuos klausimus. Tai padės jums „pamatyti“ šeimos santykius ir buitį jos akimis. Žmonos įvardinti dalykai ir bus patys reikalingiausi.

Intymumas – svarbus dalykas, tai tarpusavio santykių išraiška. Ir galiu įsivaizduoti, kad perskaitę jūsų klausimą kai kurie skaitytojai sureaguos smerkimu: „Kaip jis gali kelti tokius klausimus, kai žmona serga?!“ arba klasikinė reakcija: „Vyrams tik TAS galvoje“ ir pan. Čia reikėtų paminėti lyčių skirtumus, įveikiant stresą. Tyrimai patvirtina, kad moterys stresą yra linkusios įveikti išgyvendamos ir išreikšdamos emocijas, o vyrai stresą linkę įveikti veikimu, t.y. kažko konkretaus darymu. Seksas vyrams yra ne tik viena pagrindinių atsipalaidavimo priemonių, bet ir reikalingumo savo moteriai patvirtinimas. Todėl, kai vyras jaučia stresą (o žmonos onkologinė liga tikrai kelia didelį stresą), jam padidėja intymumo poreikis, o moterims atvirkščiai – mažėja. Moterys nori kalbėtis, o vyrai nori daryti. Tai čia lyčių skirtumo įtaka, tačiau ne tik tai sąlygoja moters libido sumažėjimą. Ir pati liga sukelia tam tikrų sunkumų intymiame gyvenime. Seksualines problemas sukelia ne tik onkologinės ligos tipai, kurie yra tiesiogiai susiję su lytiniais organais – gimdos, kiaušidžių, bet ir dažnai neišvengiamos toms moterims, kurios serga krūties, šlapimo pūslės ar kitais vėžio tipais. Daugeliu atveju tai susiję su fiziniais dalykais – skausmas, pykinimas, silpnumas, vaistų šalutinis poveikis. Didelių sunkumų sukelia radioterapija, kuri gali pažeisti jautrius audinius ir lytiniai santykiai tampa itin skausmingais, pavyzdžiui, dubens radioterapijos atveju.

Ne mažiau svarbu ir moters psichologinė būklė. Prie visų moteriai kylančių baimių, nerimo ir emocijų svyravimo, čia pat ima „kabinėtis“ nepilnavertiškumo jausmas. Moteris jaudinasi dėl savo išvaizdos, jai sunku išsaugoti jausmą, kad ji yra patraukli. Net jei nėra pastebimų išorinių trūkumų, po krūties operacijos moteris gali pasijusti mažiau patraukli, ne tokia moteriška ir nedrįsti apie tai su niekuo pasikalbėti.

Taigi, liga įtakoja seksualinį poros gyvenimą – tai tiesa, su tuo susiduria daugelis šeimų. Tad ką daryti? Visų pirma, nuoširdžiai pasikalbėti su žmona ir pasakyti jai, kad nepaisant ligos ir gydymo poveikio, ji yra jūsų mylima ir geidžiama ne mažiau nei anksčiau ir netgi labiau nei anksčiau. Antra, pasikonsultuokite su gydančiu gydytoju, kaip gydymas gali įtakoti jūsų intymius santykius ir kiek ilgai tokie reiškiniai dažniausiai tęsiasi. Trečia, jeigu ji gali iškęsti visą gydymą dėl to, kad pasveiktų, kad būtų su jumis ir išaugintų jūsų vaikus, tai pasakykite – kiek jūs galite iškęsti dėl jos?

Pagalvokite apie tai“.

***

Klausimus Rūtai ir POLA ekspertams galite užduoti portale lrytas.lt, įrašę juos į tam skirtą reklaminį skydelį – jį galite rasti ir po šiuo straipsniu.  Dėmesio: neklauskite medicininių dalykų, jūsų sveikatos būklę komentuoti ir patarti gali tik jus apžiūrėjęs gydytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.