Galvos skausmų priežastys: kada kreiptis į gydytoją?

Galvos skausmas yra vienas dažniausių su sveikata susijusių nusiskundimų. Daugelis, ne tik specialistai, žino, kad nors kartą gyvenime galvą suskausta kiekvienam. Kokios dažniausios to priežastys ir kada būtina kreiptis į specialistus, pasakoja privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro vadovė gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė.

Galvos skausmas yra vienas dažniausių su sveikata susijusių nusiskundimų. Daugelis, ne tik specialistai, žino, kad nors kartą gyvenime galvą suskausta kiekvienam.<br>123rf.com.
Galvos skausmas yra vienas dažniausių su sveikata susijusių nusiskundimų. Daugelis, ne tik specialistai, žino, kad nors kartą gyvenime galvą suskausta kiekvienam.<br>123rf.com.
Gydytojo neurologo kabinete echoskopas.<br>„Kardiolita“ foto.
Gydytojo neurologo kabinete echoskopas.<br>„Kardiolita“ foto.
Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro vadovė gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė.<br>„Kardiolita“ nuotrauka.
Privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ Galvos skausmo centro vadovė gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė.<br>„Kardiolita“ nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Oct 21, 2015, 10:02 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 8:06 PM

Papasakokite, kokie gali būti galvos skausmai?

Remiantis įvairia moksline literatūra daugiau nei pusė (60 – 75 procentai) suaugusiųjų patiria galvos skausmą bent kartą per metus. Kai kuriais atvejais tai gali būti pirmą kartą atsiradęs, savaime praeinantis galvos skausmas. Tai taip pat gali būti kasdien jaučiamas negalavimas, prie kurio priprantama, į jį nekreipiama dėmesio, neieškoma pagalbos. Kitais atvejais tai gali būti pirmą kartą gyvenime prasidėjęs staigus, nepakeliamas ir grėsmingas negalavimas, kuris gali baigtis net mirtimi.

Skiriamos dvi pagrindinės galvos skausmų grupės: pirminiai (idiopatiniai) ir antriniai (simptominiai), kuriuos sukelia ne neurologinės priežastys. Dažniausiai pasireiškiantys pirminiai galvos skausmai yra įtampos tipo galvos skausmai, migrenos. Antrinius skausmus gali sukelti pagirios, karščiavimas, metabolinis sindromas, taip pat nosies, sinusų, akių, kraujagyslių bei įvairios kitos ligos. Beveik dešimtadalis žmonių, patiriančių galvos skausmus, ieško medikų pagalbos.

Galėtumėte išskirti dažniausiai praktikoje sutinkamus galvos skausmus?

Gydytojai dažniausiai susiduria su pirminiais galvos skausmais, kurie sudaro apie 92 procentus visų galvos skausmų. Trečiojoje tarptautinėje galvos skausmų klasifikacijoje galvos skausmai skirstomi į keturiolika skyrių, kuriuos sudaro net 220 rūšių.

Pirminių galvos skausmų grupėje dažniausiai pasitaikantys – įtampos galvos skausmai, migrena su aura ir be auros. Lėtinių skausmų grupėje pirmauja ilgai vartojamų vaistų sukeltas skausmas, lėtiniai įtampos tipo galvos skausmai, cervikogeniniai skausmai.

Pastarieji nėra tiesiogiai kylantys dėl kaukolės vidaus struktūrų pakitimų. Šie skausmai atsiranda ir plinta iš kaklinės stuburo dalies struktūrų. Tai gali būti kaklo traumų priežastis, atsižvelgiant į kaklo judesius. Taip pat gali kilti dėl žandikaulių skausmo ir kitų panašių priežasčių. Labai svarbu nustatyti, ar skausmai yra tik epizodiniai, ar jau tapo lėtiniais, nes tuomet skiriasi reikalingo gydymo taktika.

Ar galvos skausmų rūšys visuomet paprastai atskiriamos?

Įtampos galvos skausmai ar migrenos diagnozė nustatoma nesunkiai, bet yra ir sudėtingesnių, komplikuotos migrenos formų, kurių gydymas taip pat yra skirtingas. Dažnai sunkiau gydomi, o kartais ir atpažįstami, bet ligonius labai alinantys, priverčiantys dažnai kreiptis greitosios pagalbos, yra klasteriniai galvos skausmai.

Kada galvos skausmai byloja apie tai, kad reikia apsilankyti pas specialistą?

Manau, kad kartais po sunkesnės darbo dienos ar įtampos, pervargus ar kitoms aplinkybėms lėmus atsiradęs galvos skausmas tikrai neveja pas gydytoją. Tačiau jeigu galvos skausmai kartojasi, tampa dažnesni, trunka ilgiau, yra vis intensyvesni, kitaip sakant, trikdantys gyvenimo kokybę, būtina kreiptis specialisto konsultacijai.

Dažnai pacientai pasakoja, kad yra nusivylę, nes daug kartų lankėsi pas gydytojus dėl galvos skausmų ir „ niekas nepadėjo“, skausmai tęsiasi. Tokiais atvejais būtina galvos skausmo specialisto konsultacija. Dažniausiai amžinai nepagydomi galvos skausmai tampa tada, kai nėra nustatoma teisinga susirgimo diagnozė. Pavyzdžiui, lėtiniai skausmai gydomi ūmiam skausmui tinkamomis priemonėmis arba vartojami tik vaistai, bet nesilaikoma kitų rekomendacijų arba jos pacientui nėra žinomos.

Būtinas ne tik išsamus paciento ištyrimas, diagnozės patikslinimas, bet abipusis paciento ir gydytojo kontaktas, sprendžiant galvos skausmų problemą. Labai svarbu, kad pacientas suprastų suteiktų gydymo rekomendacijų reikšmę ir aktyviai dalyvautų gydymo procese. Šiame procese neretai dalyvauja ir reabilitacijos bei psichoterapijos specialistai.

O jei galvos skausmas staigus ir stiprus?

Galimi atvejai, kai ir pirmą kartą atsiradus galvos skausmams, patartina kuo skubiau kreiptis į medikus, net ieškoti skubios pagalbos. Jeigu galvos skausmai prasidėjo staiga, yra stiprūs, sunkiai numalšinami, gali būti lydimi bent vieno iš šių simptomų: karščiavimo, vėmimo, galūnių aptirpimo ar nusilpimo, regėjimo sutrikimo, sąmonės sutrikimo – būtina kreiptis į medikus.

Patyrus galvos traumas taip pat reikia kreiptis medikų apžiūrai. Pavojingais vertinami ir pirmą kartą virš 50 metų atsiradę galvos skausmai. Mat amžius yra daugelio kraujagyslinių kilmės susirgimų rizikos veiksnys. Ką daryti tokiais atvejais?

Geriausias būdas kviesti greitosios pagalbos tarnybą, jeigu įmanoma, patiems kreiptis į ligoninių priėmimo skyrius. Ligoniui reikalinga gydytojo specialisto ar kelių specialistų apžiūra, išsamesni instrumentiniai tyrimai, kitos manipuliacijos, būtinos diagnozei nustatyti.

Kokia pirmoji pagalba, jei ima skaudėti galvą?

Prasidėjus galvos skausmui, kuris tampa įkyrus, trukdantis, rekomenduojama vartoti įvairius vaistus nuo skausmo ir uždegimo. Tokių tablečių galima nusipirkti vaistinėje be recepto. Jeigu vaistai skausmo nemalšina, skausmai kartojasi, tada būtina specialisto konsultacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.