Kramtote nagus? Nė neįsivaizduojate, kas jums gresia

Nemažai žmonių turi įprotį kramtyti nagus, bet jie nė neįsivaizduoja, kokiomis ligomis gali susirgti.

Nagų kramtymas gali baigtis liūdnai.<br>123rf nuotr.
Nagų kramtymas gali baigtis liūdnai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 23, 2015, 2:16 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 7:09 AM

Ant jūsų rankų ir po nagais gyvena tūkstančiai bakterijų. Jeigu kramtote nagus, viskas, kas buvo ant durų rankenų, pinigų, klaviatūros ar net tualeto, patenka į jūsų burną. Turbūt nesunku atspėti, kad bakterijos, patekusios į jūsų organizmą, gali sukelti daugybę ligų.

2007 metais Turkijos mokslininkai ištyrė 60 žmonių, kurie kramtė nagus. Beveik 80 procentų tyrime dalyvavusių žmonių organizme buvo aptikta E. coli bakterijų, kurios sukelia viduriavimą ir vėmimą.

Nagų kramtymas neigiamai atsiliepia ir jūsų dantims. Galite ne tik juos pažeisti, bet ir visai netekti, taip pat pakenkti žandikauliui.

Dar blogiau, jeigu kramtote nagus, nors nešiojate tiesinamąjį lanką. Taip niekais paverčiate visą specialistų įdėtą darbą. Gali prasidėti dantų šaknų rezorbcija, tad paprasčiausiai neteksite dantų.

Kenčiate dėl blogo burnos kvapo? Pirmiausia nustokite kramtyti nagus. Bakterijos, kurios patenka į burną, sukelia blogą kvapą, kurio nepavyks atsikratyti, nesvarbu, kiek kartų valysite dantis.

Daugelis žmonių, kurie turi polinkį kramtyti nagus, nukandžioja ir šalia jų esančią odą. Kuo tai gali baigtis? Be abejo, infekcija. Oda aplink pirštą pradės pūliuoti, atsiras atvirų žaizdų. Jei bakterijų į žaizdas pateks dar daugiau, jums gali baigtis liūdnai, pavyzdžiui, teks amputuoti pirštą.

Ne mažiau svarbus ir nagų estetinis vaizdas. Jeigu juos nuolatos kramtysite, nagai taps vis mažesni, kol galiausiai jų beveik neliks. Turbūt nereikia nė sakyti, kad tokie nagai tikrai neatrodo gražiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.