Kada reikia nosies pertvaros operacijos?

Apsunkintas kvėpavimas per nosį gali tapti kasdieniu reiškiniu dėl kreivos nosies pertvaros. Pastarosios priežastimi gali tapti tiek nosies traumos, tiek ne tik kaulų, bet ir kremzlių deformacijos spartaus augimo metu. Kai kuriais atvejais neišsiverčiama ir be nosies pertvaros operacijos – septoplastikos.

Apsunkintas kvėpavimas per nosį gali tapti kasdieniu reiškiniu dėl kreivos nosies pertvaros.<br>123rf.com
Apsunkintas kvėpavimas per nosį gali tapti kasdieniu reiškiniu dėl kreivos nosies pertvaros.<br>123rf.com
Otorinolaringologo kabinetas.<br>„Kardiolitos“ klinikų nuotr.
Otorinolaringologo kabinetas.<br>„Kardiolitos“ klinikų nuotr.
„Kardiolitos“ klinikų gydytojas otorinolaringologas Giedrius Strazdas.<br>Asmeninė nuotr.
„Kardiolitos“ klinikų gydytojas otorinolaringologas Giedrius Strazdas.<br>Asmeninė nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 3:31 PM

Gali lemti ir spartus augimas

„Kardiolitos“ klinikų gydytojas otorinolaringologas Giedrius Strazdas pasakoja, kad nosies pertvaros iškrypimą galima įtarti tuomet, kai žmogus nuolat jaučia nosies užgulimą, jam varva iš nosies, vargina galvos skausmai, kartojasi sinusitai, nepūlingi vidurinės ausies uždegimai, matomas nosies prieangio iškrypimas ar kartojasi kraujavimas iš nosies. „Dėl šių priežasčių blogėja paciento gyvenimo kokybė, dėl to pacientas kreipiasi į gydytojus ir priimamas sprendimas operuoti nosies pertvarą“, – sako specialistas.

Paklaustas, kokios galimos nosies pertvaros iškrypimo priežastys, G. Starzdas patikina, kad tai – ne tik traumos. „Nors dažna nosies pertvaros iškrypimų priežastis yra traumos, nosies pertvaros iškrypimas gali susiformuoti ir augimo metu, kuomet nosies pertvara auga sparčiau, negu veido skeleto kaulai“, – pasakoja otorinolaringologas.

Atliekama ne visuomet

Nosies pertvaros operacija yra viena iš dažniausių nosies ertmėje atliekamų operacijų. Tačiau, anot „Kardiolitos“ klinikų gydytojo, ją atlikti galima ne visuomet. „Nosies pertvaros operacija kontraindikuotina, kai pacientas serga ūminėmis infekcinėmis ligomis, yra paūmėjusios lėtinės ligos, esant krešumo sistemos pakenkimui, vartojant krešumą mažinančius medikamentus, taip pat, kai diagnozuojama didelė nosies pertvaros perforacija, pacientas serga gretutinėmis ligomis, dėl ko negalima atlikti bendrosios nejautros.

Nėštumo metu operacija taip pat neatliekama. Vaikams ir paaugliams, jei nėra labai didelės būtinybės, nosies pertvaros operaciją geriau atidėti iki tol, kol baigsis nosies pertvaros ir veido skeleto kaulų augimas“,– vardija G. Strazdas.

Svarbus ne tik grožis

Specialistas akcentuoja, kad dažnai visuomenė yra klaidinama, jog nosies pertvaros operacija atliekama tik dėl grožio. „Operacija atliekama dėl pagrindinės nosies funkcijos – kvėpavimo atstatymo. Esant laisviems kvėpavimo takams, pakankamas įkvepiamo oro srautas pasiekia žemiau esančius kvėpavimo takus ir užtikrina visavertį deguonies pasisavinimą. Neatlikus operacijos, palaipsniui blogėja paciento gyvenimo kokybė, mažėja darbingumas, atsiranda sąlygos vystytis lėtinėms kvėpavimo organų ligoms“ – priežastis, kodėl svarbi septoplastika, įvardija otorinolaringologas.

Pacientams taip pat svarbu žinoti, kad operacijos metu nepatogumų praktiškai nepatirs, nes operacija atliekama bendroje intubacinėje nejautroje. „Ankstyvajame pooperaciniame laikotarpyje dviems paroms būna užtamponuojama nosis, tai sukelia nemalonius pojūčius, tačiau po tamponų pašalinimo kvėpavimas nosimi palaipsniui atsistato ir pacientas grįžta į įprastą darbo ir gyvenimo režimą“, – pasakoja G. Strazdas.

Reikėtų nepamiršti ir to, kad vengiantiems eilių ir vertinantiems greitą ir kokybišką aptarnavimą, „Kardiolitos“ klinikose atliekant nosies pertvaros operaciją bus suteiktos aukščiausios kokybės paslaugos pacientams patogiu laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.