Ištverti mirtiną ligą žinomam politikui padėjo mylimasis

Pirmasis vokiečių politiko Guido Westerwelle (53 m.) gyvenimas baigėsi 2014 metų birželio 17-ąją. Tą dieną buvusiam Vokietijos užsienio reikalų ministrui turėjo būti atlikta dešiniojo kelio menisko operacija. Nieko sudėtingo: tik viena naktis klinikoje, o kitą dieną – jau namuose. Bet iš kraujo mėginio, paimto prieš operaciją, paaiškėjo – vyras, būdamas kaip niekada geros fizinės sveikatos, serga mirtina liga.

Kai kamieninių ląstelių transplantavimo išvakarėse G.Westerwelle (kairėje) gydę medikai informavo M.Mronzą apie galimus partnerio pasikeitimus, šis juokais paprašė užtikrinti, kad tik jo sutuoktinis staiga netaptų heteroseksualus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kai kamieninių ląstelių transplantavimo išvakarėse G.Westerwelle (kairėje) gydę medikai informavo M.Mronzą apie galimus partnerio pasikeitimus, šis juokais paprašė užtikrinti, kad tik jo sutuoktinis staiga netaptų heteroseksualus.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2015, 8:20 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 1:37 AM

Ūminė mielocitinė leukemija. Aiškiau sakant – pavojingiausios ir agresyviausios formos vėžys. O nuo to laiko, kai politikas išgirdo šią baisią diagnozę, prasidėjo jo kova dėl savo gyvybės.

„Nedelsiant būtina chemoterapija, priešingu atveju neišgyvensite ir šių metų“, – įspėjo medikai.

Kamavo skausmai

Gulėdamas Kelno universitetinės klinikos kaulų čiulpų transplantacijos skyriuje ir būdamas arčiau mirties nei gyvenimo, G.Westerwelle vis matė vieną sapną: jis – jau be plaukų ir supasi ant sūpynių po cirko kupolu.

Jo tėvas, 2013-aisiais miręs Heinrichas Westerwelle, šaukė: „Jei nori skristi, privalai pasileisti, kol tave sugausiu. Tau pavyks, tu būtinai susidorosi. Mano sūnau, esi stiprus.“

Tuo metu G.Westerwelle savijauta buvo bloga: šoktelėjo temperatūra, jis kliedėjo, negalėjo ryti, chemoterapija pavertė jo kaklą ir ryklę degančiu, žaizdomis nusėtu mūšio lauku. Viskas tvinksėjo, degė, o pačiupinėjus atrodė, lyg jo burnoje būtų gulėjęs spygliuotos vielos gniutulas.

„Buvo netgi toptelėjusi mintis, kas nutiktų, jeigu iš jungiklio ištraukčiau gyvybę palaikančios aparatūros laidą. Veikiausiai mirčiau. Bet juk ir taip mirsiu? O gal ne?“ – rašo G.Westerwelle savo knygoje „Tarp dviejų gyvenimų. Apie meilę, mirtį ir tikėjimą“. („Zwischen zwe i Leben. Von Liebe, Tod und Zuversicht“).

Šalia laikė nuotrauką

Kelno universitetinės ligoninės klinikoje šalia politiko lovos stovėjo nuotrauka: G.Westerwelle ir jo sutuoktinis, sporto vadybininkas Michaelis Mronzas (48 m.).

Žavi, sėkmės lydima, 12 metų bendravusi, 2010-aisiais susituokusi pora. Ši nuotrauka buvo padaryta 2014 metų sausio 1-ąją, kai jie bėgiojo ristele Palmos kurorto krantine Maljorkoje.

Nuotraukoje abu vyrai šypsosi. Šią asmenukę G.Westerwelle ir M.Mronzas išsiuntinėjo kaip naujametį sveikinimą draugams ir šeimoms, pridėdami gerų linkėjimų – pirmiausia sveikatos.

Gulėdamas Kelno universitetinėje klinikoje, į šią nuotrauką G.Westerwelle žiūrėjo nuolat, net ir tada, kai iš skausmo negalėjo net pasijudinti. Ji suteikė politikui jėgų ir ryžto kovojant su grėsminga gyvybei liga.

„Nuolat save įtikinėjau, kad galiu tai ištverti: chemoterapiją, temperatūros pliūpsnius, infekcijas, spindulių terapiją, kamieninių ląstelių transplantaciją, atmetimo reakciją, baimę. Aš kovoju!

Kovoju už savo antrąjį gyvenimą! Kovoju už tai, kad galėčiau ilgiau būti su Michaeliu! Kovoju už tai, kad ateityje kai ką galėčiau kitaip daryti“, – savo knygoje rašo G.Westerwelle.

Atrasis vokiečių politiko gyvenimas prasidėjo 2014 metų rugsėjo 2-ąją, kai Kelno universitetinėje klinikoje, vadovaujant profesoriui Michaeliui Hallekui, jam buvo transplantuotos anoniminio donoro kamieninės ląstelės.

Tai buvo labai sudėtingas, gyvybei rizikingas žingsnis.

„Esu nustumtas prie bedugnės krašto. Žvelgdamas mirčiai į akis, turiu galimybę gyventi. Po spindulių terapijos nebepajėgiu vien savo jėgomis atsilaikyti.

Keturias paras buvau paliktas kamieninių ląstelių donoro malonei. Jei jis per tą laiką būtų atšaukęs susitarimą, tai būtų buvęs mirties nuosprendis man.

Mane būtų pasigavusi kažin kokia infekcija, po to – dar viena, o po jos ištikusi koma ir aš pamažėle būčiau kritęs į tamsą, į niekur“, – rašo G.Westwerwelle.

Kovoja iki šiol

„Turiu aiškų tikslą. Noriu ne tik ištverti, bet ir vėl gyventi visavertį gyvenimą. Norėčiau juo mėgautis savarankiškai“, – sakė G.Westerwelle lapkričio pradžioje.

Savo sveikatos būklę politikas palygino su jūros bangavimu: „Du žingsniai į priekį, vienas – atgal. Gydytojai sako, jog tai normalu. Jų prognozės geros. Kitaip sakant, tam tikromis gydymo fazėmis mirties baimės turėjau daugiau nei dabar.

Bet liga primena save kasdien. Burnos gleivinė išdeginta, akys – per sausos. Aš kovoju su atstūmimo reakcija.

Mano naujoji imuninė sistema kovoja ir ginasi nuo mano ankstesnio kūno. Džiaugiuosi kiekviena nauja diena, pastebiu ir mėgaujuosi smulkmenomis, štai kad ir geltonais medžių lapais rudenį, kurių būdamas sveikas visiškai nebranginau.“

Bet svarbiausia – visada, kai tik gali, šalia sergančio draugo būna jo mylimasis M.Mronzas.

„Jei ne Michaelis, viso to nebūčiau atlaikęs, jis nežmoniškai stengėsi man padėti. Jis ne tiktai remia, bet ir padeda suvaldyti emocijas. Aš kritau į bedugnę, jis sugavo mane“, – sakė G.Westerwelle apie savo sutuoktinį.

M.Mronzas įsitikinęs – jeigu jis susirgtų, jo partneris elgtųsi lygiai taip pat: „Juk tai savaime suprantama, kad vyrui, kurį myliu, padedu ir palaikau.“

G.Westerwelle tikina, kad šeima ir bičiuliai – tai didžiausia laimė, ką dabar gali jausti. Šiuos žodžius jam pakartojo ir 1987 metais leukemija susirgęs garsusis tenoras Jose Carrerasas, aplankęs porą jos namuose po politiko ištverto chemoterapijos seanso.

Dainininko nuomone, aplinka, kuri įkvepia vilties, tikėjimo ir visokeriopai remia, – būtinos prielaidos ligai nugalėti.

Dėkoja sutuoktiniui

„Michaelis ir aš iki ligos buvome labai laimingi. Galiu tvirtai pasakyti, kad mano santuoka su Michaeliu, kad ir kaip būtų smerkiami homoseksualai, tokia pat tvirta ir atsakinga, kaip ir skirtingų lyčių santykiai. Tai ypač atsiskleidė per praėjusius pusantrų metų“, – sakė G.Westerwelle.

Piktuosius vėžio demonus politikui padėjo suvaldyti ir knygos „Tarp dviejų gyvenimų. Apie meilę, mirtį ir tikėjimą“ rašymas.

„Prisiminimai apie grumtynes su mirtimi pagelbėjo įveikiant sunkų kelią“, – įsitikinęs G.Westerwelle.

Knygos pirmame puslapyje buvęs politikas parašė: „Michaeliui. Mano dviejų gyvenimų vyrui“, o žemiau pridūrė: „Mano gyvenime Michaelis nėra viskas. Bet be jo mano gyvenimas yra niekas.“ Tai – popieriuje įamžintas G.Westerwelle meilės prisipažinimas M.Mronzui ir gyvenimui.

Buvęs politikas nepamiršo ir su Vokietijos kanclere susijusios svarbios jo gyvenimo akimirkos. Angela Merkel su sunkiai sergančiu G.Westerwelle sėdėjo prie pietų stalo, kai jam paskambinęs gydytojas pranešė gyvybiškai svarbią žinią: rastas jam tinkamas kamieninių ląstelių donoras.

„Tai buvo nepaprastas momentas mums abiem. Kol gyvensime, mus sies ne tik daugelis politinių temų, bet ir šis skambutis“, – rašo G.Westerwelle.

Rašydamas knygą politikas siekė padrąsinti ir kitus pacientus, kad šie nepasiduotų ligai ir iš savo minčių išbrauktų žodžius „nebegaliu“, „nesusidorosiu“. O sveikiesiems jis norėjo priminti, koks siauras laimės tiltelis, kuriuo jie žengia, nes gyvenimas gali akimirksniu pasikeisti.

Likimo smūgis, kurio niekas nelaukia

Negalima nepastebėti, kad buvęs ministras sulyso, vaikšto sulinkęs, kalba lėtai ir trumpais sakiniais.

Politikas daro fiziškai silpno žmogaus įspūdį, bet savo žavesio, gebėjimo pašmaikštauti ir gerų manierų neprarado.

Po rugsėjį persirgto plaučių uždegimo G.Westerwelle dar neatsigavo, kiekvienas žodis jam suteikia didelį skausmą.

O kaip M.Mronzui pavyksta normaliai bendrauti su mirtinai sergančiu partneriu?

„Iš tikrųjų tai buvo iššūkis. Labai svarbu, kad į sergantį partnerį staiga nepradėtum žiūrėti tik kaip į pacientą. Mūsų santykiai dabar, kaip ir prieš ligą, yra kupini abipusės pagarbos ir meilės. Aš atvirai sakau savo nuomonę, o tai jam padeda labiau nei užuojauta“, – sakė M.Mronzas.

Partneriui pritarė ir G.Westerwelle: „Užuojauta ir gailestis nieko gero neduoda. Privalai nuslopinti tokius jausmus.“

Politikas sakė, kad Kelno klinikos Vėžio ligų skyriaus pacientai laikėsi, kaip jam atrodo, auksinės taisyklės: bendrauti, bet nė vieno skundo ar aimanos apie patiriamas kančias, skausmus.

„Niekada nesiskundžiau likimu ir nekėliau klausimo: kodėl susirgau šia liga. Tai likimo smūgis, kurio niekas nelaukia. Pažinojau jaunų žmonių, kurie mirė nuo vėžio. Tai kur kas blogiau,“ – savęs negaili G.Westerwelle.

Pora laikosi taisyklės: kad ir kokia rimta ir sunki būtų Guido sveikatos būklė, jie abu privalo šypsotis, juoktis. Jei sunku, reikia mokytis to iš naujo.

„Po kamieninių ląstelių transplantavimo Guido gavo naują kraujo grupę ir visas anksčiau donoro persirgtas virusines ligas.

Kai operacijos išvakarėse profesorius M.Hallekas informavo apie pokyčius, aš paprašiau jo užtikrinti, kad Guido staiga netaps heteroseksualus ir nepradės flirtuoti su slaugėmis. Na, žinoma, visi smagiai pasijuokėme“, – prisiminė M.Mronzas.

Nejaugi nebuvo akimirkų, kai jis neištvėrė ir prapliupo verkti?

„Žinoma, buvo ir liūdnų akimirkų. Bet iki šiol nė minutės nebuvau suabejojęs, tikėjau, kad Guido pasveiks. Prisipažinsiu, kartą mūsų bute atsisėdęs ant kėdės, ant kurios paprastai įsitaisydavo Guido, aš nesuvaldžiau prasiveržusių jausmų. Šiaip jau stengiuosi visada būti geros nuotaikos“, – tikino M.Mronzas.

Jo sutuoktinis pridūrė: „Liga palieka pėdsaką žmogui – tiek sveikam, tiek ligoniui.“

Ateinančias Kalėdas pora svajoja praleisti savo name Maljorkoje ir ten gruodžio 27 dieną atšvęsti 54-ąjį G.Westerwelle gimtadienį. Bet savo antrojo gyvenimo pradžia buvęs politikas laiko rugsėjo 2-ąją.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.