Kada susižeidus reikia naudoti šaltą kompresą, o kada karštą?

Ar kada nors susimąstėte, kodėl susižeidus gydytojais vienais atvejais pataria dėti šaltus kompresus, o kitais atvejais – karštus. Dar daugiau – neteisingas gydymo pasirinkimas gali privesti prie rimtų pažeidimų.

Kompresas turi būti pasirinktas tinkamai.<br>123rf nuotr.
Kompresas turi būti pasirinktas tinkamai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2015, 7:31 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 6:06 PM

Sumušimų, patempimų atvejais į audinius išsilieja kraujas. Dėl to atsiranda patinimas, skausmas. Tokiais atvejais tinka gydymas šaltais kompresais.

Šalto kompreso dėka kraujagyslės susitraukia ir kraujavimas audiniuose sustabdomas. Taip išvengiama patinimo, didelių mėlynių. Be to, šaltas kompresas „užšaldo“ skausmą. Įprastai jis naudojamas per pirmąsias 24-48 valandas nuo susižeidimo akimirkos.

Geriausia šaltą kompresą pridėti nepraėjus 10 minučių nuo nelaimingo įvykio. Tuomet palaikyti jį 20 minučių ir po poros valandų vėl kartoti procedūrą.

Praėjus 48 valandoms galima pereiti prie gydymo šiltais kompresais. Tam puikiai tinka buteliai su šiltu vandeniu, šildytuvai, šildantys tepalai.

Veikiant šilumai kraujagyslės išsiplečia, į pažeistą vietą patenka daugiau kraujo ir taip yra paskatinamas gijimo procesas. Šiluma taip pat sumažina skausmą.

Šilti kompresai dažnai naudojami kai yra lėtinis skausmas dėl praeityje patirtų sudėtingų traumų.

Tuo tarpu jis visiškai netinkamas tuomet, kai įvyksta ūmios traumos – pažeista vieta ištinsta. Veikiamas šilumos patinimas tik didės, temperatūra kils ir tai pablogins jūsų būklę.

Šiltus kompresus reikia laikyti maždaug 15-20 minučių. Tuo pat metu stebėkite savo odą – jei jos spalva kinta, jaučiate diskomfortą, kompresą nuimkite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?