7 galvos odos problemos ir jų gydymo būdai

Pleiskanos ant drabužio apykaklės išties nemalonus reiškinys, bet yra daug baisesnių odos problemų. Susidūrę su galvos odos bėdomis nepanikuokite, tai ne pasaulio pabaiga – egzistuoja daug gydymo būdų.

Pleiskanos – ne baisiausia galvos odos liga.<br>123rf nuotr.
Pleiskanos – ne baisiausia galvos odos liga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 5:13 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:08 PM

Psoriazė

2% žmonijos kenčia nuo šios autoimuninės ligos, kitaip dar vadinamos žvyneline. Psoriazė gali pasireikšti kiekvienam žmogui, kad ir kokio amžiaus jis bebūtų, vienodai dažnai ja serga tiek vyrai, tiek moterys. Ji atsiranda kuomet paviršinės odos ląstelės pradeda pernelyg greitai daugintis. Oda atrodo lyg padengta žvynais, kuriuos niežti, kartais skauda, o pakasius lieka raudonos dėmės.

Psoriazė gali paveikti bet kurią odos dalį kūne, tačiau galvos žvynelinė gydymui pasiduoda sunkiausiai, nors nėra beviltiška.

Psoriazės gydymui naudojami steroidiniai vaistai, o sunkiais atvejais – biologiniai vaistai ir eksimetrinis lazeris.

Tačiau labai svarbūs ir kasdieniai įpročiai – reguliariai trinkite galvą švelniais ir gydomaisiais šampūnais, drėkinkite pažeistas vietas specialiais tepalais.

Folikulitas

Tai plaukų folikulų uždegimas, kurį sukelia bakterijos. Plauko maišelyje formuojasi pūlinukai, dėl to net gali būti prarandamas plaukas. Liga gali pasireikšti dėl didelio prakaitavimo, reakcijos į plaukų dažus ar plaukų priežiūros produktus, taip pat grybelio,o kitose plaukuotose kūno vietose – dėl trinties su ankštais rūbais bei nuolatinio plaukų skutimo.

Jei įtariamas folikulitas, gydytojai dažniausiai daro bakterinį tyrimą. Jeigu ligą sukelė ne infekcija, o mechaniniai ar cheminiai faktoriai, tai užteks naudoti tik specialius gydomuosius tepalus. Jeigu plaukų folikulai yra infekuoti, skiriami antibiotikai.

Seborėjinis dermatitas

Pleiskanos tai lengva seborėjinio dermatito forma. Ligos požymiai pasireiškia paraudusiomis niežtinčiomis odos dėmėmis ir kraujuojančioms žaizdelėmis. Nors ligos priežastys nėra galutinai aiškios, daugelis mokslininkų linkę manyti, kad tai grybelinės kilmės infekcija.

Netikėkite šampūnų nuo pleiskanų reklama, jei šie šampūnai nėra vaistiniai preparatai. Seborėja yra liga ir gydoma vaistais, o ne paprasčiausiu kasdieniu galvos plovimu.

Plikimas

Plikimo priežastys labai įvairios, bet viena iš daugelio priežasčių yra hormoninio fono pokyčiai. Gera naujiena, kad plaukų slinkimo priežastis galima sutramdyti tinkama mityba, turtinga vitaminais bei atsikračius infekcinių ligų. Itin kraštutiniais atvejais daromos plaukų persodinimo operacijos.

Cistos

Kaip ir bet kuriame kitame organe, taip ir galvos odoje gali atsirasti cistų. Jos yra lengvai aptinkmos ir operuojamos, net 99% atvejų yra gerybinės kilmės.

Galvos grybelis

Priešingai, nei daugelis galvoja, kad nuo šio grybelio kenčia tik vaikai, ji pasitaiko ir suaugusiems. Šiuo grybeliu galima užsikrėsti nuo kačių ir šunų, bei kito asmens, naudojantis bendrais rankšluosčiais, apatiniu trikotažu ir kt.

Tai skausmingas bėrimas, kartais padidėja limfmazgiai. Kaip ir kitų ligų, šios geriau negydyti savarankiškai, o reiktų kreiptis į specialistus.

Alerginis kontaktinis dermatitas

Parafenilendiaminas yra cheminė medžiaga, kuri naudojama daugelyje plaukų dažų, ir yra vienas iš labiausiai paplitusių alergenų. Jo randama ir tonavimo šampūnuose bei kondicionieriuose.

Antroji priežastis – kvapikliai ir konservantai esantys kremuose ir šampūnuose. Dažniausiai AKD dingsta be pėdsakų po dviejų savaičių nuo alergijos pradžios, tačiau jeigu prasidėjo tinimo reakcija, nedelsiant kreipkitės į gydytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.