Kaune nuo klastingos ligos išgelbėti du berniukai

Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriuje nuo klastingos ligos išgelbėti 7 mėnesių kūdikis ir dvejų metų bei dviejų mėnesių berniukas. Jų būklė šiuo metu stabili.

Mažamečiui suteikta skubi pagalba.<br>123rf nuotr.
Mažamečiui suteikta skubi pagalba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 1:23 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 6:34 PM

Pirmasis pacientas gruodžio 17 d. atvežtas iš Jonavos. 2 metų ir 2 mėnesių berniukas buvo šoko būklėje. Vaikui tos pačios paros naktį temperatūra pakilo iki 38,9 laipsnių. Tačiau tėvai vaistais karščiavimą sumažino ir ryte netgi nuvedė į darželį nenorėdami praleisti ten rengiamos prieškalėdinės šventės.

„Darželyje vaikas pasidarė labai irzlus, todėl tėvai nuvyko su juo į polikliniką, ten medikai pamatę bėrimus iškart nusiuntė į šalia esančią Jonavos ligoninę. Joje įtartas meningokokas ir meningitas, suleista antibiotikų. Po to vaikas skubiai atvežtas pas mus“, – pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius.

Mažamečiui suteikta skubi pagalba, šiuo metu jo būklė stabili. Mažasis pacientas ligoninėje praleis ne mažiau kaip 10 parų.

Kitas mažylis yra vos 7 mėnesių. Jo ligos eiga buvo ypač klastinga. Iki atvežant vaiką į Kauno klinikinę ligoninę gruodžio 22 d. naktį jį apžiūrėjo kitų įstaigų medikai ir įtarė dermatitą, o vėliau po pakartotinai atvežto vaiko apžiūros – odos uždegimą. Kūdikis karščiavo, bet odos bėrimai nebuvo visiškai tokie patys kaip sergant meningokoku.

„Tai, matyt, ir suklaidino medikus. Laimei, jie atsiuntė kūdikį pas mus. Čia diagnozavome meningokoką ir suteikėme visą būtiną tokiais atvejais medicininę pagalbą. Kūdikiui šiuo metu pavojus gyvybei negresia“, – pasidžiaugė D.Varaškevičius. Beje, vaiko šeimos gydytoja anksčiau buvo rekomendavusi profilaktiškai paskiepyti berniuką nuo šios klastingos ligos.

Šiais metais nuo meningokoko Kauno klinikinėje ligoninėje buvo gydomi 9 vaikai – tiek pat, kiek ir pernai.

Meningokokinę infekciją sukelia bakterijos Neisseria meningitidis. Sunkiausia šios ligos klinikinė forma – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

Lengva ligos forma pasireiškia galvos, gerklės skausmu, karščiavimu (37-38 laipsnių). Meningokokams išplitus po kraują ir patekus į smegenų dangalus kyla jų uždegimas. Liga pasireiškia šaltkrėčiu, karščiavimu (39-40 laipsnių), galvos skausmu, vėmimu, po 5-15 val. atsiranda bėrimas veido, liemens, gleivinių srityse ir ypač šlaunų, blauzdų srityse.

Gali sutrikti sąmonė, atsirasti jautrumas šviesai, triukšmui, traukuliai. Ypač pavojinga žaibinė meningokokinės infekcijos forma, kuomet ligonio būklė blogėja valandomis, o dėl sudėtingų ligos mechanizmų, atsiranda inkstų nepakankamumas, plaučių uždegimas ir liga tokiu atveju neretai baigiasi mirtimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.