Vilkligė – mįslinga liga, pažėrusi išbandymų garsiai dainininkei

Aštrių likimo dūrių neišvengia ir garsenybės. Skyrybų, rūpesčių dėl ligoto jaunesniojo sūnaus bei dviejų bankrotų nualintai amerikietei ritmenbliuzo atlikėjai Toni Braxton (48 m.) medikai patarė nutraukti muzikinę karjerą dėl sunkios ligos. Moteris jau ne vienus metus kovoja su imuninę sistemą veikiančia klastingąja sistemine raudonąja vilklige.

Šešių „Grammy“ apdovanojimų laureatei T.Braxton gyvenimas nepagailėjo išbandymų.<br>ViDA Press nuotr.
Šešių „Grammy“ apdovanojimų laureatei T.Braxton gyvenimas nepagailėjo išbandymų.<br>ViDA Press nuotr.
Sunkiausia T.Braxton būna, kai ligos paūmėjimai sutampa su koncertais.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Sunkiausia T.Braxton būna, kai ligos paūmėjimai sutampa su koncertais.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Jan 1, 2016, 2:07 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 3:53 AM

Šešių „Grammy“ apdovanojimų laureatei T.Braxton gyvenimas nepagailėjo išbandymų. 1996 metais daina „Un-Break My Heart“ visą pasaulį tiesiog užbūrusiai dainininkei muzika ir gerbėjai visuomet buvo tarsi terapija, padedanti eiti pirmyn, o suklupus – atsitiesti.

Po didžiulės šlovės ritmenbliuzo muzikos stiliaus atlikėja T.Braxton 1998 metais patyrė bankrotą. Dar po keleto metų moters gyvenimą nuspalvino meilė.

2001-aisiais ji ištekėjo už muzikanto Keri Lewiso. Jiems gimė du berniukai – Denimas (14 m.) ir Diezelis (12 m.). Bet netrukus šeima susidūrė su dideliais išbandymais – jaunesniajam sūnui buvo diagnozuotas autizmas, o pačiai dainininkei – sisteminė raudonoji vilkligė.

2008 metais per koncertą Las Vegase moteris tiesiog susmuko ant scenos. Į pirmosios pagalbos kambarį atlikėją nunešę gydytojai iš pradžių manė, jog jai širdies smūgis.

„Tuo metu 23 procentai mano širdies kraujagyslių negavo deguonies. Tolesni kraujo tyrimai nenuginčijamai parodė, jog aš sergu vilklige“, – apie pirmąkart išgirstą diagnozę sakė T.Braxton.

Moteriai buvo paaiškinta, kad tai visą likusį gyvenimą ją lydėsianti liga, kuria serga pusantro milijono amerikiečių, daugiausia moterys.

Liga gali pažeisti bet kuriuos organus. Daliai ligonių paveikiamas kūno paviršius, kitiems – vidaus organai.

„Liga myli mano širdį. Ji sau ramiai ten sėdi, o man tarsi sako, kad ji niekur iš ten neketina trauktis“, – jau susitaikiusi su savo liga kalbėjo T.Braxton.

Tačiau sunkumų neatlaikė muzikantų santuoka. 2009 metais ji subyrėjo.

Po poros metų T.Braxton patyrė dar vieną bankrotą, prie kurio prisidėjo būtent vilkligė. Mat ligai paūmėjus dainininkė buvo priversta atšaukti koncertus. Dėl to ji pateko į teismų maratoną ir jo neįveikė. Maža to, buvęs sutuoktinis atsisakė mokėti vaikams alimentus.

Neseniai paskelbta, kad apie dramatišką T.Braxton gyvenimą bus kuriamas filmas, pavadintas taip pat kaip ir ją išgarsinęs hitas – „Un-Break My Heart“.

Kad ir kaip būtų, pastaraisiais metais T.Braxton muzikinė karjera vėl ėmė kilti, tačiau dainininkė prisipažino, jog gyventi ir nuolat kovoti su vilklige yra sunku. Ir kartais to nepavyksta suderinti su tvarkaraščiu.

„Būna dienų, kai negaliu atrasti pusiausvyros tarp darbo ir ligos. Tuo metu tiesiog tenka gulėti lovoje. Pojūtis gyvenant su vilklige yra toks pat, kaip nuolat sirgti gripu – dažnai jautiesi prastai, tik kartais pagerėja.

Prastomis dienomis vaikams sakau: mamytė šiandien tiesiog pailsės ir po to vėl bus gerai“, – apie savo gyvenimą pasakojo atlikėja.

Kai T.Braxton buvo paskelbtas ligos nuosprendis, ji turėjo visiškai pakeisti gyvenimo būdą – rūpintis širdimi ir vartoti vaistus. Norint išmokti gyventi su vilklige jai teko pradėti kitaip maitintis. Ne dėl to, kad numestų svorio, bet dėl to, kad greičiau vyktų medžiagų apykaita.

T.Braxton kasdien sportuoja. Vis dėlto ir fizinė jos veikla neturi būti per sunki. Geriausia jai mankšta – pasivaikščiojimai bėgimo takeliu arba aplink savo namus Los Andželo prestižiniame rajone.

Atlikėja sutrumpino savo darbo valandas. Gydytojai patarė vengti saulėtų dienų. „Vasara man yra iššūkis, nes saulė jau nėra mano draugė“, – kalbėjo T.Braxton. Būdama saulėje ji turi vilkėti visą kūną dengiančius drabužius ir būti pasitepusi apsauginiu kremu net ne vasarą.

Dainininkė nuolat kovoja su stresu. „Bandžiau medituoti, išmėginau jogą, bet nesėkmingai – man nepavyksta atsikratyti savo minčių. Todėl verčiau klausausi muzikos, groju pianinu. Imuosi to, kas bent trumpam išlaisvina iš kasdienybės“, – šyptelėjo T.Braxton.

Atlikėja atvirai pasakoja apie savo ligą tikėdamasi, kad tai gali padėti kitiems gauti reikiamą pagalbą. Be to, moteris džiaugiasi, jog atsiranda naujų vaistų ligai palengvinti.

Sunkiausia T.Braxton būna tuomet, jei ligos paūmėjimai sutampa su koncertais. Ji nenori nuvilti gerbėjų ir visai nepasirodyti ant scenos. Tomis akimirkomis jai kovoti su savo būkle padeda ir klausytojai.

„Net ir jausdamasi blogai aš dainuoju jiems. Ir jaučiu, kaip man tai padeda.

Gerbėjai net nesuvokdami mane gydo. Kartais po pasirodymo mintimis grįžtu atgal ir stebiuosi, kaip man pavyko tai ištverti“, – sakė dainininkė T.Braxton, be dainavimo, dar kurianti televizijos realybės šou „Braxtonų šeimos vertybės“ ir vaidinanti teatre.

Vis dėlto net ir išmokusiai gyventi su vilklige atlikėjai nepavyksta išvengti nors ir retų, bet stiprių jos kirčių. Prieš trejus metus dėl kraujyje atsiradusių krešulių T.Braxton paguldyta į ligoninę. Tuomet buvo iškilusi grėsmė dainininkės karjerai.

„Medikai man patarė daugiau nebekoncertuoti. Bet tai tik pablogino psichologinę būklę. Mano gyvenimas ėmė darytis juodas, aš puoliau į depresiją. Iš jos išsikapstyti man padėjo draugai. Jie mane drąsino, palaikė. Galiausiai pavargau bijoti ir pasiryžau nenutraukti savo karjeros, o gyventi ir mėgautis gyvenimu“, – atvirai pasakojo T.Braxton.

Netrukus ji tiesiog prisikėlė. Paskatinta savo bičiulio legendinio muzikos prodiuserio Kennetho Edmondso, slapyvardžiu Babyface’as, ji ėmė darbuotis įrašų studijoje.

„Jis sakė: „Išleiskime kartu albumą.“ Iš pradžių priešinausi, o jis mane įkalbėjo sakydamas, jog tai man bus gera terapija“, – prisimena atlikėja.

Babyface’as neapsiriko. T.Braxton vėl švyti, o jos muzikinė karjera pasiekė aukštumas.

Pernai kartu su legendiniu prodiuseriu išleistas jos albumas „Love, Marriage &Divorce“ („Meilė, santuoka ir skyrybos“) dainininkei šiemet uždirbo du „Grammy“ apdovanojimus. O praėjusių metų spalį kartu su penkiomis giminaitėmis įrašytas T.Braxton dainų albumas „Braxton Family Christmas Debuted“ („Braxton šeimos Kalėdos“) taip pat tapo itin populiarus.

Klastingosios vilkligės priežastys nėra žinomos

Sisteminė raudonoji vilkligė – klastinga liga, kuriai diagnozuoti medikams neretai prireikia kelerių metų. Tai lėtinė uždegiminė autoimuninė liga, kuri pažeidžia įvairius vidaus organus ir sistemas. Jos eiga būna skirtinga ir nenuspėjama. Ligos požymiai gali atsirasti staiga arba pasireikšti iš lėto, būti įvairaus sunkumo ir skirtingos raiškos.

Tikslios ligos priežastys nėra žinomos, bet minima keletas jos atsiradimą skatinančių veiksnių: paveldėjimas, saulės spinduliai, virusinės infekcijos, vaistai, sutrikusi hormonų pusiausvyra.

Dažniausi ligos požymiai: nepakeliamas nuovargis; karščiavimas, raumenų ir sąnarių skausmas; sąnarių sustingimas, skausmas, patinimas; gali atsirasti drugelio pavidalo raudonas odos bėrimas, apimantis skruostus ir nosies nugarėlę, kuris paūmėja nuo saulės; gali sutrikti pirštų kraujotaka – pirštai bąla, pamėlsta, juos skauda; traukuliai, depresija; kvėpuojant skauda krūtinę; sutrikusi širdies veikla.

Visa tai gali būti ir ligos paūmėjimo išraiška, ir emociniai sunkumai sergant lėtine liga, ir tam tikrų vaistų šalutinio poveikio rezultatas. Taigi ligos raiška nėra specifinė, simptomai yra kaip ir daugelio kitų ligų, o tai sunkina ligos nustatymą.

Liga diagnozuojama aktyvios stadijos, kai organizmo irimo procesas yra pažengęs, todėl visiško išgydymo tikėtis negalima. Pagrindinis gydymo tikslas – stebėti ligos požymius ir stabdyti vidaus organų irimo procesus. Gydant taikomi hormonai, imunosupresantai, nelygu ligos stadija ir eiga.

Parengė Vykintė Budrytė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.