Pastebėkite infarktą ir užkirskite jam kelią greičiau už medikus

Ar žinote, kokia viena pagrindinė ankstyvosios mirties priežasčių visame pasaulyje? Infarktas. Norėdami užkirsti jam kelią, turėtumėte įsiklausyti į jums skirtus patarimus ir jais pasinaudoti. Nepamirškite, kad laikydamiesi tam tikrų taisyklių galėsite užkirsti jam kelią.

Jei laiku sureaguosite į ankstyvuosius simptomus, jums pavyks apsisaugoti nuo mirtinos ligos.<br>123rf nuotr.
Jei laiku sureaguosite į ankstyvuosius simptomus, jums pavyks apsisaugoti nuo mirtinos ligos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2016, 6:45 AM, atnaujinta Jun 12, 2017, 2:30 AM

Pašėlęs gyvenimo tempas, nesveika gyvensena ir blogai subalansuota mityba daro didžiulę įtaką galimam infarktui. Mes kartais net nesusimąstome, kad gyvendami išderintą gyvenimą patys sau galime padaryti milžinišką žalą.

Jei norite užkirsti kelią infarktui, stebėkite save ir savo savijautą ir jokiu būdu neignoruokite ankstyvųjų simptomų, kuriems pasireiškus imate prastai jaustis. Jei laiku į juos sureaguosite, jums pavyks apsisaugoti nuo mirtinos ligos.

Nuolatinis nuovargis

Susiaurėjus kraujagyslėms širdis aprūpinama krauju gerokai mažiau nei buvo iki tol. Tai itin apsunkina kraujotaką. Tad jeigu jaučiatės nuolat pavargę, norite miego ir jums trūksta energijos atliekant kasdienius darbus, susirūpinkite – gali būti, kad tai yra vienas pirmųjų besiartinančio infarkto požymių.

Išsibalansavęs kvėpavimas

Jeigu jūsų širdis tinkamai neaprūpinama krauju, vadinasi plaučiai negauna tiek deguonies, kiek reikėtų. Šios dvi sistemos itin glaudžiai susijusios viena su kita – viena negali tinkamai dirbti be kitos. Tad jeigu imate jausti, kad jūsų kvėpavimas padažnėjęs arba randasi ekstrasistolės (širdies permušimai), jūs būtinai turėtumėte apsilankyti pas kardiologą.

Silpnumas

Jeigu jaučiate silpnumą visame kūne, tai gali reikšti, kad jūsų arterijose per mažai kraujo, o raumenys negauna tinkamo kiekio deguonies ir maistinių medžiagų. Taigi, jeigu be priežasties vis dažniau jaučiate silpnumą ir energijos trūkumą, gali būti, kad turite problemų su širdimi ir kraujagyslių sistema.

Galvos svaigimas ir šaltas prakaitas

Nepakankamas kraujo tekėjimas į smegenis itin pavojingas gyvybei. Tad jeigu kone kasdien jaučiate, kad jus išpila šaltas prakaitas ir dėl to oda tampa net lipšni, turėtumėte suskubti kreiptis į gydytojus. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį ir į galvos svaigimą.

Sunkumas krūtinėje

Itin pavojingas simptomas – sunkumas ir skausmas krūtinėje. Jei vis dažniau jaučiate diskomfortą krūtinės srityje ir nepatogumo jausmą joje, neignoruokite to ir suskubkite apie tai pasipasakoti šeimos gydytojui. Laiku suteikta pirmoji pagalba gali išgelbėti gyvybę.

„Šalčio“ sindromas

Jei be jokių priežasčių ėmėte jausti peršalimo ar net gripo simptomus, tai gali būti įspėjimas, jog artimiausiu metu jus ištiks infarktas. Daugelis žmonių po priepuolio yra sakę, kad likus iki jo kelioms dienoms jie ėmė justi nuolatinį šaltį, gripo simptomus ar net drebulį.

Kaip išvengti infarkto?

Jei pajautėte bent vieną iš šių simptomų ir įtariate, kad galite turėti problemų su širdimi ar sutrikusia kraujotaka, nieko nelaukite ir kreipkitės į medikus. Pati geriausia apsaugos priemonė nuo infarkto – ankstyva jo diagnostika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.