Ligonė apstulbo: mirties nuosprendis jai – klaida

Dėl vėžio pasitikrinusią vilnietę ištiko šokas – gyvenimo dienos jau suskaičiuotos, lieka ruoštis laidotuvėms. Po košmaru virtusio mėnesio moteris sužinojo: įvyko klaida – baisi liga atšaukiama, rašo „Lietuvos rytas“.

Medikų klaida į juos besikreipiančio žmogaus gyvenimą gali paversti tikru košmaru ir net sugadinti jo sveikatą.<br>„123 rf.com“ nuotr.
Medikų klaida į juos besikreipiančio žmogaus gyvenimą gali paversti tikru košmaru ir net sugadinti jo sveikatą.<br>„123 rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laima Lavaste („Lietuvos rytas“)

Feb 17, 2016, 5:32 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 8:55 PM

2015-ųjų gruodžio 23-iosios vakaras 60-metės vilnietės Elenos (pavardė redakcijai žinoma) šeimoje buvo kupinas šventinės nuotaikos ir pasirengimo artėjančioms Kūčioms bei Kalėdoms.

Įraudusi Elena spėriai sukosi virtuvėje, po egle sutupdė mielas savo rankų darbo dovanėles vyrui ir keturiems jau užaugintiems vaikams.

Iš ryto ji buvo apsilankiusi Vilniaus klinikinės ligoninės Antakalnio filiale pas savo apylinkės ginekologę Laurą Bražėnienę.

Gydytojai įtarimų sukėlė aptiktas darinys, ji parašė siuntimą pasidaryti vėžio žymenų tyrimą bendrovėje „Synlab“, kuri skelbiasi medicinos tyrimų lydere Europoje.

Vyras iškart nuvežė žmoną į laboratoriją, ji sumokėjo 47 eurus, iš venos buvo paimta kraujo.

Skaičiai pakraupino

Gerai besijaučianti moteris tą gruodžio 23-iosios vakarą ruošos įkarštyje apie atliktą tyrimą net negalvojo.

„Atsiuntė tavo tyrimo rezultatus, tuoj atidarysiu tekstą“, – šūktelėjo sutuoktinis, gretimame kambaryje sėdintis prie kompiuterio. Tačiau po jo žodžių ilgam įsivyravo tyla.

„Na, ką ten matai?“ – neiškentusi Elena pravėrė kambario duris.

Susiėmęs rankomis galvą vyras tebesėdėjo prie kompiuterio. „To negali būti, tu tik neišsigąsk, čia turbūt klaida“, – tik ištarė jis.

Elena žvilgtelėjo per petį. Ekrane juodu ant balto vėžio žymenų tyrime švytėjo skaičiai: „Karbohidratinis antigenas (Ca-125) – 3880 U/ml. Norma – mažiau nei 21“. Tyrimą pasirašė medicinos biologė.

Rašė atsisveikinimo laiškus

„Esu pedagogė, ne medikė. Bet ir nemokšai aišku – toks skaičius galimai reiškia tik paskutinės stadijos vėžį, išplitusį limfmazgiuose ir vidaus organuose. Tą patį vakarą paskambinau pažįstamiems gydytojams.

Nesulaukiau jokios melagingos paguodos. Supratau, kad kitos mano dienos – tik pabaigos pradžia. Nei Kūčių, nei Kalėdų, nei Naujųjų metų, tik ašaros. Buvo švenčių dienos, poliklinika nedirba.

Parašiau visiems vaikams atsisveikinimo laiškus, padalijau jiems vaikystės nuotraukas, išsitraukiau niekada nevilkėtą juodo aksomo suknelę, šalikėlį, rožinį.

Parašiau ir vyrui ilgą meilės ir padėkos laišką – mes visą gyvenimą kartu.

Vyras drąsino, užsienyje gyvenanti duktė jau tarėsi dėl operacijos garsioje klinikoje. Bet esu realistė – neturėjau vilčių, kad dar pagyvensiu“, – „Lietuvos rytui“ prisipažino Elena.

Praėjusią savaitę ji operuota Santariškių klinikose. Turbūt retas ligonis ant operacinės stalo gulasi su tokia plačia šypsena kaip Elena. Kas atsitiko?

Tyrimai kėlė sumaištį

Vargais negalais sulaukusi švenčių pabaigos, Elena jau stovėjo prie savo ginekologės kabineto durų.

Ginekologė liepė kuo skubiau pasidaryti kitus tyrimus – echoskopiją, kompiuterinės tomografijos tyrimą ir biopsiją.

Tyrimų atsakymai buvo netikėti – limfmazgiai nepadidėję, kauluose patologinių židinių nematyti. Išankstinė diagnozė – endometrioidinė karcinoma. Tai – lyg malonė nuteistajam mirti.

„Ginekologė sakė esanti šokiruota ir negalinti suvokti, kas čia darosi? Vis dėlto kraujo tyrimai rodė – padėtis labai rimta. Ji liepė nedelsiant vykti į Santariškių klinikas pas chirurgus. Kol atlikau tyrimus, laikas bėgo.

Pas Ginekologijos skyriaus vedėją, onkoginekologą chirurgą Vilių Rudaitį pakliuvau sausio 26 dieną. Peržvelgęs kraujo tyrimą gydytojas paklausė: „Suprantate rezultatą? Tyrimas tragiškas. Ką darome?“

Gydytojas manęs neguodė. Iškart paskyręs operaciją, po kelių dienų paaiškino, kad ji bus sudėtinga, pjūvį teks daryti ne horizontaliai pilvo apačioje, bet skersai per visą pilvą, nes gali tekti pjaustinėti vėžį ir iš kitų organų. Man linko kojos ir stojo širdis – bet kitokios išeities, supratau, nėra“, – jaudindamasi kalbėjo Elena.

Nauji rezultatai nustebino

Tačiau patyręs chirurgas, apžiūrėjęs pacientę ir neužtikęs sudėtingų patologinių židinių, liepė iškart eiti į laboratoriją ir pasidaryti naują kraujo tyrimą.

„Ėjau iš įtampos ramstydamasi į sienas. Seselė, žvilgtelėjusi į mano atsineštą tyrimą, paklausė: „Jūs čia atėjote pati, savo kojomis? Neįtikėtina. Po tokių tyrimų pati nebepaeitumėte.“

Manęs tai nepaguodė. Atsakymo iš laboratorijos sulaukiau po keturių valandų. Jis rodė – vėžio žymuo Ca-125 – tik 175.

Tai buvo mirties nuosprendžio atšaukimas.

Gydytojas iškart paskyrė naują laparoskopinės operacijos su mažu pjūviu pilvo sienelėje datą“, – – operacijos išvakarėse džiugiai kalbėjo Elena.

Už klaidą neatsiprašė

Gavę naujus tyrimų rezultatus Elena su vyru tuoj nuvyko į „Synlab“ laboratoriją.

Čia buvo paprašyti ateiti po 10 dienų – laboratorija pasiims kraujo serumo iš Santariškių klinikų ir dar kartą padarys tyrimą. Padarė – ir gavo tą patį atsakymą – vėžio žymuo tik 175.

Vasario 2 dieną sutuoktiniai – vėl „Synlab“ direktorės Kristinos Marčiulaitienės kabinete.

„Direktorei papasakojau, kokį šoką išgyvenau visą mėnesį dėl galbūt klaidingų tyrimo rezultatų. Ji užjautė ir pasidžiaugė: „Jums pasisekė, kad turite rūpestingą vyrą.“

Klausėme jos – kaip spręsime šį nesusipratimą? Tikėjomės, kad direktorė pasiūlys grąžinti 47 eurus už tyrimą. Arba bent atsiprašys.

Bet nesulaukėme nei vieno, nei antro.

Esą ji dar laukianti visų atsakymų iš įrangos gamintojų, nes jokios savo laboratorijos kaltės jie neradę. Išėjome su vyru lyg apspjaudyti.

Prieš susitikimą su jumis pati paskambinau direktorei ir pasiteiravau, gal grąžintų pinigus ar nors atsiprašytų. Ji sutiko, kad pinigus sugrąžins, bet žodžio „atsiprašau“, kuris nieko nekainuoja, taip ir nepasakė“, – su širdgėla ištarė ponia Elena.

Jokios savo klaidos nerado

– Kaip įmanoma tokia klaida, kokie veiksniai čia suveikė? Ar dažnai taip atsitinka?„Lietuvos rytas“ paklausė „Synlab“ direktorės Kristinos Marčiulaitienės.

– Tai pirmas atvejis per mūsų 15 metų veiklos istoriją. Mes esame tarptautinė įmonė, labai sekame ir žmogiškas, ir technologines klaidas. Šiuo atveju patikrinome visą procesą.

Kiekvienas tyrimo žingsnis užfiksuotas mūsų sistemoje, ir mes nieko negalime pakeisti. Mes neradome jokios klaidos – nei žmogiškos, nei techninės.

Šis tyrimas buvo pakartotas du kartus, ir mes gavome tą patį labai aukštą rodiklį.

Tik tuomet pateikėme tą atsakymą pacientei.

– Bet kai Santariškių ligoninės laboratorija nustatė vėžio žymenį, karbohidratinį antigeną (Ca-125) ne 3880 U/ml, o 175, jūs, gavę to paties kraujo serumo iš Santariškių ligoninės laboratorijos, taip pat nustatėte tą patį, gerokai mažesnį rodiklį?

– Taip, kai pacientė pranešė naują rezultatą, patys paprašėme to kraujo serumo ir pakartojome tą patį tyrimą savo laboratorijoje. Tas tyrimas buvo atliktas tomis pačiomis sąlygomis – vadinasi, tyrimas buvo atliktas teisingai.

Mes turime visus tai pagrindžiančius dokumentus – ir iš Santariškių, ir iš savo įstaigos.

Mes neradome jokios klaidos, dėl kurios pirmąkart tiriant žymuo buvo padidėjęs. Buvo patikrintas ir kokybės vadovės, ir laboratorijos darbuotojos darbas, taip pat gamintojų – užsienio firmų Lietuvoje, tiekiančių mums aparatūrą ir reagentus. Joms išsiuntėme užklausas, kodėl taip galėjo atsitikti.

– Ar pagaliau paaiškėjo, kas padarė tokią klaidą, kuri smarkiai pablogino fizinę ir psichologinę pacientės būklę?

– Mes gavome keletą prielaidų, viena jų – gal pacientei per tą laiką buvo atlikta kokia nors intervencija, Atsakymai mūsų netenkino, siuntėme dar paklausimų gamintojams, visų atsakymų dar neturime.

– Tokia klaida, kurios priežastys neaiškios, pavojinga ir tuo, kad gali pasikartoti. Juk toks rezultatas pacientei reiškė vos ne mirties nuosprendį – kad galbūt paskutinės stadijos vėžys išplitęs po visus vidaus organus.

– Taip, baisu, todėl mes ir darėme tą tyrimą du kartus.

Nė vienas gydytojas tik iš to tyrimo nespręs, kiek išplitęs vėžys, tas tyrimas – tik viena iš dedamųjų dalių, nes bet kuris tyrimas turi paklaidų.

– Ar dažnai atsitinka tokios didžiulės paklaidos?

– Tokių atvejų kaip šis neturėjome. Manau, kad ir kitos laboratorijos, jei laikosi visų reikalavimų, taip pat.

– Nepaisant visko, atsakymo nėra. Ką patartumėte pacientams, kurie gavę tokius tyrimų rezultatus supanikuoja? Gal nepasitikėti viena laboratorija, o iškart kreiptis į kitą?

– Jokiu būdu. Kreipkitės į tą pačią gydymo įstaigą. Nes kai tas pats tyrimas daromas skirtingose laboratorijose skirtingais aparatais, bus paklaidų.

Jei reikia sekti vėžio žymenis, galima tirtis tik vieno gamintojo aparatu toje pačioje laboratorijoje. Žmonės apie tai nėra informuoti. Kitu atveju gali gauti visiškai skirtingus atsakymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.