Norintiems pasitikrinti dėl burnos ligų – puiki galimybė

Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, burnos vėžys pagal paplitimą Lietuvoje kasmet užimą 9–10 vietą. Burnos vėžys dažnesnis tarp vyresnio amžiaus žmonių. Dažniau serga vyrai. Tarp darbingiausio amžiaus (30–54 m.) Lietuvos vyrų 2012 m. šios srities onkologinė liga buvo šešta, tačiau pastebima, kad pastaraisiais metais suserga vis daugiau moterų ir jaunesnio amžiaus žmonių.

Vasario 22–26 dienomis Lietuvoje rengiama Burnos vėžio prevencijos savaitė.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vasario 22–26 dienomis Lietuvoje rengiama Burnos vėžio prevencijos savaitė.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2016, 11:11 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 12:59 PM

Nustatyta, kad rūkantiems ir alkoholį vartojantiems asmenims rizika susirgti burnos vėžiu yra kur kas didesnė, palyginti su nerūkančiais ir alkoholiu nepiktnaudžiaujančiais. Vėžiui burnoje išsivystyti reikšmės turi ir menkavertė mityba, daugiausia tai siejama su mažu vaisių ir daržovių vartojimu, prasta burnos higiena, netinkamais, spaudžiančiais dantų protezais, žmogaus papilomos virusu. O bene pagrindinė lūpų vėžio priežastis – ultravioletinės spinduliuotės poveikis.

Didžiausia problema kalbant apie šią onkologinę ligą – vėlyvas jos diagnozavimas. Gerokai daugiau kaip pusė atvejų Lietuvoje burnos vėžys diagnozuojamas jau esant išplitusiai – III, IV stadijos ligai.

Pagrindinė to priežastis – visuomenės nežinojimas, kokie yra pirmieji ligos simptomai, pacientų delsimas konsultuotis su gydytojais ir tikėjimas, kad burnoje atsiradęs pakitimas praeis savaime. Tai turi daugybę pasekmių, nes burnos vėžio gydymas yra ilgas, skausmingas tiek fiziškai, tiek morališkai, neretai prireikia daug rekonstrukcinių operacijų, po kurių dažnai vis tiek lieka veido ir galvos deformacijos. Pagrindiniai nerimą keliantys simptomai, kai derėtų kreiptis į specialistą, – 2–3 savaites negyjanti žaizda burnoje, gumbas burnoje ar gerklėje, balta ar raudona dėmė ant dantenų, liežuvio ar skruostų (gali būti ir neskausminga), neįprastas kraujavimas, skausmas ar aptirpimas burnoje, sunkumas ar skausmas kramtant, ryjant, neįprastas patinimas, pasikeitęs balsas.

Vasario 22–26 dienomis Lietuvoje rengiama Burnos vėžio prevencijos savaitė, kurios tikslas – skatinti visuomenę kuo daugiau sužinoti apie šią ligą ir nemokamai tikrinti visus, kurie pastebėjo įtartiną darinį burnos, galvos ar kaklo srityje. Kampanijos organizatoriai prašo visų neignoruoti galimų burnos vėžio simptomų ir esant net menkai abejonei kreiptis pagalbos. Onkologinių ligų nereikia bijoti, jas reikia laiku diagnozuoti, gydyti ir toliau gyventi visavertį gyvenimą.

Akcijoje dalyvauja VUL Žalgirio klinika, LSMU Veido ir žandikaulių chirurgijos klinika, Kauno universitetinė ligoninė, Nacionalinis vėžio institutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.