Kryžiaus keliai: atmintinė lietuviui gripo epidemijos metu

Kaip kovoti su gripu? Žinoma, visų pirma reikia pasistengti juo neužsikrėsti. Bet jeigu tai jau nutiko? Tada gydytojas veikiausiai išrašys jums veiksmingą vaistą. Tačiau problemos tuo nesibaigs. Viena garsi Lietuvos tinklaraštininkė pasidalijo mintimis.

Apsilankę pas gydytoją greičiausiai gausite receptą, kuriame, kaip teigia medikai, bus veiksmingiausio receptinio vaisto, kovojančio su gripu, pavadinimas.<br>123rf nuotr.
Apsilankę pas gydytoją greičiausiai gausite receptą, kuriame, kaip teigia medikai, bus veiksmingiausio receptinio vaisto, kovojančio su gripu, pavadinimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2016, 10:14 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:55 PM

1. Sausio ir vasario mėnesiais ieškokite galimybių ir priežasčių jokiais būdais nevaikščioti į renginius, spektaklius, nebūkite masinio susibūrimo vietose, nes anksčiau ar vėliau vieną gražią dieną parsinešite į namus dovanėlę, kuri vadinasi „gripas“. Juk mūsų žmonės taupūs, ir jei jau nusipirko iš anksto bilietą į spektaklį, dėl savo ligos spektaklio tikrai nepraleis! Užtai čiaudės ir kosės jums už nugaros, dosniai su visais dalindamiesi įkyriomis bacilomis. Ir neturėkite iliuzijų, kad tokioje situacijoje jums padės jūsų sveikas gyvenimo būdas, rytinės šalto dušo srovės, šviežiai spaustos sultys, sveika mityba ir kiti dalykai, kurie yra tapę jūsų gyvenimo dalimi.

2. Nors kiekvieną mėnesį jau daugelį metų mokate dosnias įmokas Sodrai, visgi ieškokite galimybių už papildomą mokestį patekti pas šeimos daktarą privačioje klinikoje, nes laukti eilėje pas gydytoją valstybinėje gydymo įstaigoje, patikėkite, jums jėgų tikrai nepakaks. Ši investicija, net neabejoju, su kaupu atsipirks sutaupytais nervais, brangiu laiku, kurį verčiau praleisite besigydydami lovoje, ir negautomis papildomomis bacilomis iš kitų pacientų.

3. Apsilankę pas gydytoją greičiausiai gausite receptą, kuriame, kaip teigia medikai, bus veiksmingiausio receptinio vaisto, kovojančio su gripu, pavadinimas. Kadangi skelbti receptinių vaistų pavadinimo viešai neleidžia įstatymai, vadinkime tą vaistą jo veikliosios medžiagos „Oseltamivirum“ vardu.

Jūs, kaip vis dar sąmoningas žmogus, suprantantis, kad gyvenate ne gūdžiais sovietmečio deficitų laikais, o 25-aisiais Lietuvos nepriklausomybės metais, patrauksite į artimiausią vaistinę to vaisto įsigyti. Toje vaistinėje jums pasakys, kad Oseltamivirum seniai išparduotas, ir jo nėra. Jūs, žinoma, nustebsite, kad žiemos metu, tradiciniais gripo epidemijos mėnesiais gali pritrūkti..... vaistų nuo gripo. Tad mintyse apkaltinę vaistinės vedėją bloga išteklių vadyba patrauksite į kitą. Bet kitoje vaistinėje jums pasakys tą patį.

Tada jūs eisite į kitą vaistinių tinklą, bet ir ten gausite neigiamą atsakymą. O kai penktoje vaistinėje iš ketvirto vaistinių tinklo, į kurią jūs iš paskutiniųjų nusigausite, jūs ir vėl išgirsite atsakymą, kad vaistų nuo gripo nėra, bet pažiūrėjęs į kompiuterio ekraną vaistininkas patyliukais išduos adresą kitame miesto gale, kuriame, kaip rodo jo duomenų bazė, yra net trys (!!!) pakeliai minėtojo vaisto, būkite budrūs, tausokite savo sveikatos likučius, ir nepulkite važiuoti 15 kilometrų į tą kitą miesto galą. Nes kai ten nuvažiuosite, paaiškės, kad stalčiuke, kur tie vaistai sudėti, švilpauja vėjai. O duomenų bazės vaistinėse dažnai gyvena atskirą gyvenimą nei realūs vaistų likučiai. Be to, sovietmetį puikiai prisimenanti vaistininkė jums dar paskaitys paskaitą, kokie neišmanūs mūsų medikai, kurie tyčiojasi iš pacientų, išrašinėdami vaistus, kurių vaistinės neturi (suprask, Lietuvoje, skirtingai nei visame pasaulyje, poreikius ir paklausą formuoja pasiūla, bet ne atvirkščiai).

Todėl taisyklė Nr. 3 skamba taip: „užuot blaškęsi po vaistines ieškodami populiariausio ir paklausiausio vaisto jo aukščiausio sezono metu, verčiau paskambinkite kokioms 50-čiai vaistinių ir jei tik rasite ten bent vieną vaistą, kodiniu pavadinimu Oseltamivirum, rezervuokite jį, o tada jau sukaupę visas jėgas dumkite jo pirkti, kol šio deficito neprireikė kitam į bėda patekusiam pacientui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.