Nepražiopsokite: hormoninės ligos, kurios atsispindi odoje

Oda – lyg visų ligų veidrodis, tad visos su hormonais susijusios endokrininės ligos atsispindi mūsų odoje“, – sako Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos gydytoja dermatovenerologė dr. Jurgita Karčiauskienė.

Estrogenai turi didelę įtaką odai.<br>123rf nuotr.
Estrogenai turi didelę įtaką odai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Joneliūnienė

Feb 24, 2016, 5:45 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 8:11 PM

Pašnekovės teigimu, lytiniai hormonai – testosteronas, folikulą stimuliuojantis hormonas progesteronas, estrogenai turi didelę įtaką odai. Tai galima matyti nėštumo metu, nes būtent šiuo periodu odoje atsiranda įvairių pokyčių, formuojasi melazmos – rusvos pigmentinės dėmės, kurios po nėštumo dažniausiai neišnyksta ir moterims kelia diskomfortą, tad nėštumo ir menopauzės metu savo odai reikėtų skirti daugiau dėmesio – drėkinti, vengti saulės spindulių.

Kita dažna problema – spuogai, arba aknė – dažniausiai pasireiškia brendimo metu, kuomet odos riebalų liaukų ląstelės tampa jautresnės kraujyje cirkuliuojantiems androgenams, dėl to atsiranda aknės bėrimai. Šia liga gali sirgti bet kokio amžiaus asmenys, nors labiausiai ji vargina paauglystėje. Šiuo laikotarpiu labai svarbu stebėti spuogus, jei tai sunki forma, laiku nepradėjus gydymo gali likti randai, o vėliau juos išnaikinti yra labai sudėtinga.

Po brendimo laikotarpio akne taip pat serga daug žmonių, ypač moterys. Jei akne serga vyresnė nei 20 metų moteris, gydymui dažnai rekomenduojami ne tik vietiniai vaistai ir medicininė kosmetika, bet ir geriami kontraceptikai, ypač esant lytinių hormonų disbalansui. Genetika taip pat turi nemažai įtakos aknės susiformavimui. Tyrimų duomenimis, jei abu tėvai arba mama sirgo šia liga, vaikui rizika paauglystėje sirgti akne išauga.

„Dėl hormonų sutrikimo spuogai žmonėms virš 20-ties metų dažniau atsiranda ant kaklo, nugaros ir kelia didelį diskomfortą. Spręsdami šia problemą neretai pasitelkiame ir ginekologus bei endokrinologus, nes dažnai tai gali būti policistinio kiaušidžių sindromo ar lytinių hormonų disbalanso požymis“, – pabrėžė J. Karčiauskienė.

Odos pokyčius gali pastebėti ir žmonės, sergantys skydliaukės ligomis. Gali pasireikšti pigmentacijos pakitimai, melazma, prasidėti plikimas. Dar viena odos hormoninė liga, kurios viena iš priežasčių yra skydliaukės hormonų sutrikimas – baltmė. Dažniausiai prasideda nuo nedidelės baltos dėmelės bet kurioje kūno vietoje, o vėliau gali išplisti po visą kūną. Šios ligos metu sutrinka melanino, suteikiančio odai atspalvį, gamyba. Liga gali progresuoti nepaisant skydliaukės gydymo.

Skydliaukės hipofunkcija taip pat sukelia įvairias odos ligas, pavyzdžiui, delnų ir padų odos ragėjimo sutrikimus, kai oda tampa sausa, ragėja, formuojasi nagų pokyčiai. Odos pokyčiai atsiranda ir dėl cukraligės, pastebima, kad dažna lėtinė autoimuninė odos liga žvynelinė yra dažnesnė sergantiems cukralige pacientams.

Lytinių hormonų pusiausvyros sutrikimai moterims sukelia ir androgeninį plikimą, kai praretėja viršugalvio plaukai. Nagų pokyčiai taip pat išduoda hormonų sutrikimus, nagai tampa trapūs, atsiranda įvairios linijos.

Pašnekovės teigimu, gydant odos hormonines ligas, labai svarbi gydytojų dermatologų, ginekologų ir endokrinologų komanda, nes tam, kad liga būtų išgydyta, labai svarbu nustatyti kiaušidžių funkcijos sutrikimus ir ištirti hormoninę sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?