Sunkią ligą merginai išdavė staigus svorio kritimas

Daug kam mintis apie būtinybę griežtai laikytis tam tikrų mitybos reikalavimų, negalėjimą žengti žingsnio be būtinų medikamentų gali pasirodyti gąsdinanti – ypač šiandien, kai, regis, esame priversti taikytis prie spartaus gyvenimo tempo.

Merginai vaikystėje diagnozuotas I tipo diabetas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Merginai vaikystėje diagnozuotas I tipo diabetas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Merginai vaikystėje diagnozuotas I tipo diabetas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Merginai vaikystėje diagnozuotas I tipo diabetas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 8:38 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:52 AM

Mano, kad bet koks diabetas – tai tik vyresnio amžiaus ar viršsvorį turinčių žmonių problema, nors iš tikrųjų susirgti gali ir vaikai, paaugliai, netgi kūdikiai. Anksčiau gana dažnai susidurdavau su klaidingais žmonių įsitikinimais ir iš jo kylančiais vertinimais, tačiau, reikia pripažinti, kad pastaruoju metu jų pasitaiko rečiau. Galbūt visuomenė gauna daugiau informacijos, labiau domisi, tampa sąmoningesnė? Tikrai to viliuosi“, – sako Aušra. Pašnekovė pasakoja, kad nors aplinkiniai dažnai nė nenutuokia apie jos ligą, tačiau anksčiau ji net ir darbindamasi nerimaudavo galinti dėl savo susirgimo susilaukti neigiamo vertinimo ir negauti norimos darbo vietos. Mergina sako vertinanti privatumą, todėl ir dabar nėra linkusi visiems skelbti apie savo ligą. Ji linkusi atvirauti tik su artimais žmonėm. Diabetas – ne tik nepatogumai, bet ir papildomos išlaidos Kas du mėnesius Aušrai tenka apsilankyti vaistinėse ir įsigyti diagnostinių juostelių gliukozės kiekiui kraujyje matuoti, kas tris mėnesius – insulino. Prieš tai kaskart būtini vizitai pas gydytojus, kurie išrašo receptus kompensuojamiesiems vaistams. Nors išlaidas insulinui sergantiesiems kompensuoja valstybė, tačiau šiam vaistui taikomos priemokos, kurias turi susimokėti patys ligoniai. Vaistinių tinklo BENU direktorės Rasos Marcinkevičienės teigimu, klientų, ateinančių įsigyti insulino skaičius auga kasmet. Praėjusiais metais Lietuvoje insulino nupirkta už daugiau nei 15 mln. eurų, o iš viso parduota apie 440 tūkst. pakuočių – tai net 9% daugiau nei 2014 metais. Iš viso insulino ir kitų diabetui gydyti skirtų vaistų pardavimai Lietuvoje daugiau nei 24 mln. eurų. „Be visų kasdienių nepatogumų, sergantiems cukriniu diabetu tenka ir nemaža finansinė našta, nors pagrindiniai vaistai yra kompensuojami valstybės. Diabetu sergantys asmenys taip pat privalo atidžiau rinktis perkamus maisto produktus, valgyti kuo sveikesnį ar iš specialiai diabetikams pritaikytų produktų pagamintą maistą, kuris paprastai kainuoja brangiau, – pastebi R. Marcinkevičienė. – Visuomet stengiamės savo klientams sudaryti kuo palankesnes sąlygas medikamentams įsigyti, todėl norėdami palengvinti sergančiųjų finansinę naštą nuo šių metų vasario jokių papildomų priemokų nebetaikome visiems leidžiamiesiems vaistams, naudojamiems sergant cukriniu diabetu.“ Privalomojo sveikatos draudimo informacinės sistemos SVEIDRA duomenimis, 2015 m. kompensuojamuosius vaistus, skirtus diabetui gydyti, gavo 113 tūkst. suaugusiųjų ir 930 vaikų. Šiems vaistams įsigyti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto buvo išleista apie 19 mln. eurų. Tai beveik 9 proc. visų PSDF biudžeto išlaidų kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.