Kam pavojingiausia meningokokinė infekcija?

[[ge:lrytas:lrytas:832560]]

Specialistai įvardijo, asmenis, kurie turi didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Specialistai įvardijo, asmenis, kurie turi didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija.<br>Lrytas.lt asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2016, 7:08 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 12:19 PM

Iš sausio – kovo mėnesiais užregistruotų 22 meningokokinės infekcijos atvejų daugiausiai – 17 – sirgo vaikai iki 14 metų amžiaus ir 5 suaugusieji. Dviem mirusiems vaikams buvo 8 ir 9 mėnesiai, dar dviem – 4-eri ir 7-eri metai.

Pernai mūsų šalyje užregistruotos septynios mirtys nuo šios infekcijos.

ULAC medikai primena, kad meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Tai ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju. Ligos sukėlėjas – gramneigiama bakterija Neisseria meningitidis. Europoje labiausiai paplitę ir dažniausiai susirgimus sukelia B ir C tipai. Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3-4 dienos.

Pasak ULAC specialistų, didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi: rūkantys asmenys, vaikai, kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgus gripu ar kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, esant nusilpusiam imunitetui.

Infekcijos simptomai: karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar yra būdingas nuolatinis verksmas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas.

Lietuvoje nuo meningokokinės B infekcijos pradėti skiepijimai 2014 m. ir paskiepyti 338 vaikai, o 2015 m. paskiepyti 1045 vaikai (tėvų ar globėjų lėšomis).

Ši vakcina patvirtinta Europos Komisijos ir leidžiama ja skiepyti vaikus nuo 2 mėnesių amžiaus ir vyresnius asmenis.

Vakcina nėra finansuojama valstybės lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.