Pasinaudojusi tamponu mergina atsidūrė reanimacijoje

Dvidešimtmetė Emily Pankhurst pajuto pilvo pūtimą ir silpnumą, bet ignoravo simptomus, nes buvo pernelyg užsiėmusi pasiruošimu egzaminams. Po daugiau nei savaitės mergina susivokė palikusi įvestą tamponą. Tuomet jai ėmė suktis galva, mergina nebegalėjo suregzti sakinio, atsirado bėrimų. Tai pamačiusi Emily motina paskambino greitajai.

JAV 2016 m. pabaigoje mirė moteris, kuri buvo užsikrėtusi karbapenemazes gaminančia enterobakterija, kuri buvo atspari visiems šiuo metu JAV registruotiems 26 skirtingiems antibiotikams.<br>123rf nuotr.
JAV 2016 m. pabaigoje mirė moteris, kuri buvo užsikrėtusi karbapenemazes gaminančia enterobakterija, kuri buvo atspari visiems šiuo metu JAV registruotiems 26 skirtingiems antibiotikams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-09 12:48, atnaujinta 2017-06-02 06:07

Intensyvios terapijos skyriuje daktarai konstatavo, kad dėl ilgiau nei savaitę palikto tampono merginos kraujas buvo užkrėstas, tai sukėlė toksinio šoko sindromas (TŠS). Antibiotikais buvo išgelbėta studentės gyvybė, tačiau net ir paprastos kasdienės užduotys tapo daug sudėtingesnės – atsigavusi po porą dienų trukusio paralyžiaus, mergina vis dar sunkiai vaikščiojo, o pirmosiomis dienomis naudojosi vaikštyne.

Tamponas buvo įvestas menstruacijų metu, tačiau besijaudindama dėl artėjančių egzaminų mergina apie jį pamiršo ir papildomai įsidėjo dar vieną. Pasibaigus menstruacijų ciklui Emily vis dar kraujavo, o išsipūtęs pilvas galiausiai ėmė erzinti. Ji ėmė negaluoti, pakilo temperatūra. Atlikus tyrimus ligoninėje savijauta nepagerėjo, tad merginos motina pasiūlė Emily pačiai pasitikrinti, ar nieko ten nėra.

„Kai pagaliau supratau, kas atsitiko, maudžiausi duše. Jei ne virvelė, būčiau nesupratusi, kas tai – tamponas buvo visiškai juodas. Mane supykino ir aš jį iš karto išmečiau. Tai buvo šlykštu, bet tikėjausi, kad susitvarkiusi pasijusiu geriau“, – pasakojo Emily.

Deja, po poros valandų merginos savijauta smarkiai pablogėjo: darėsi vis sunkiau kalbėti, ji netgi ėmė kliedėti. Ligoninėje, į kurią studentė buvo atgabenta turėdama visus sepsio simptomus, buvo nustatyta, kad mergina kenčia nuo TŠS, infekcijos, sukeltos bakterijų, paprastai gyvenančių ant odos, nosyje ar burnoje. Deja, patekusios į kraują, jos tampa pavojingu užkratu.

„Buvau maitinama per vamzdelį, negalėjau pati šlapintis, nors buvo susikaupę net du litrai šlapimo. Kentėjau siaubingą skausmą, tad gydytojai man skyrė morfino. Jie man taip pat pasakė, kad jei tamponą būčiau palikusi ilgiau, būčiau mirusi. Galiu pasakyti, kad labiausiai esu dėkinga mamai, nes ji mane privertė pasitikrinti ir keliauti į ligoninę. Ji iš tiesų išgelbėjo mano gyvybę“, – teigė mergina.

Emily vaikinas buvo supratingas ir mylimosios nepaliko vienos, netgi padėdavo užlipti laiptais arba jais užnešdavo. Palaikymo susilaukė ir iš Kanterburio universiteto, kuriame mergina studijuoja kriminologiją – jai buvo sumažintas krūvis.

Pasak studentės, svarbiausia šiuo metu yra leisti kūnui atsigauti. „Neįtikėtina, kad paprasčiausias tamponas gali šitaip pakenkti. Manau, svarbu, kad mano bendraamžės išgirstų mano istoriją – per daug moterų naudojasi šia higienos priemone visai nepagalvodamos apie galimą poveikį sveikatai. Tikiuosi, mano patirtis paskatins ir kitas susirūpinti sveikata, kuri išties yra labai trapi“, – perspėjo Emily.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.