Kaip išvengti karpų atsiradimo?

Moters prigimtis yra nuolat rūpintis savo išvaizda ir gera savijauta. Tačiau ne visuomet moterys gali iš anksto nuspėti apie nelauktus išvaizdos pokyčius, nemaloni staigmena – karpos, gali sudrumsti moters idilę. Vis dėlto dermatologai teigia, kad nuolat besirūpinant savo imunine sistema, odos būkle ir higiena galima išvengti žmogaus papilomos viruso sukeliamų karpų. Na, o jeigu susirūpinta buvo per vėlai – laikas imtis būtiniausių priemonių.

Karpų atsiradimo galima išvengti.<br>123rf nuotr.
Karpų atsiradimo galima išvengti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-11 09:48, atnaujinta 2017-06-02 01:48

„Dažnai ateina solidžios moterys, kurios ne tik jaučia diskomfortą dėl atsiradusių karpų gerai matomose vietose, bet ir skundžiasi dėl karpų sukeliamų skausmų – ypač pėdų zonoje. Kadangi viena iš pagrindinių karpų atsiradimo priežasčių yra netinkama higiena, moterys ima nerimauti dėl savo įvaizdžio – karpos asocijuojasi su nešvara.

Išplitęs virusas gali sukelti ne tik estetines, bet ir sveikatos problemas. Pagal karpos rūšį ir atsiradimo zoną dermatologas gali pasiūlyti tinkamiausius gydymo būdus“, – teigė klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Natalija Jasaitienė.

Rankos ir pėdos – dažniausios karpų atsiradimo zonos

Pagrindinės karpų atsiradimo priežastys – susilpnėjęs žmogaus imunitetas, išsausėjusi oda, padidėjęs prakaitavimas ir netinkama higiena. Karpomis lengvai galima užsikrėsti nuo sergančiojo, todėl būtina laikytis švaros ir rūpintis savo oda. „Rankų oda yra ypač plona, delnų paviršių dengianti hidrolipidinė plėvelė neturi riebalinių liaukų, todėl oda gali lengvai išsausėti.

Po rankų plovimo rekomenduojama rankas tepti drėkinamuoju kremu, kuris padeda sulaikyti vandenį viršutiniame odos sluoksnyje – epidermyje. Pėdos taip pat yra probleminė vieta, jos išskiria daug prakaito, kuris palaiko virusui tinkamą terpę. Patariama reguliariai naudoti kojų prakaitavimą mažinančias higienos priemones, o baseinuose ar pirtyse avėti nuosavą avalynę“, – pasakojo N.Jasaitienė.

Kuomet atsiranda pirmosios karpos užuomazgos – odos dariniuose matyti vienas ar keli tamsūs taškeliai, būtina nuolat stebėti tolimesnę karpos vystymosi eigą. „Aptinkama daugybė karpų rūšių, kai kurios rūšys dažniausiai yra nekenksmingos ir gali išnykti savaime.

Tačiau dažnai žmonės užsikrečia ir ne tokiomis draugiškomis karpomis, kurios yra linkusios plisti ir gali tapti skausmingomis. Liaudiškų karpų gydymo būdų yra išties labai daug, turbūt visiems gerai žinomas ugniažolės augalas. Tačiau mes, dermatologai, rekomenduojame tokiais metodais aklai nepasikliauti, jeigu karpos atsiranda ypač jautriose kūno vietose – ant veido ar lytinių organų, savarankiškai gydytis yra nepatartina. Šiandienos medicina gali pasiūlyti daug saugesnių ir veiksmingesnių gydymo būdų“, – tvirtino N.Jasaitienė.

Jeigu niekas nepadeda, karpas galima panaikinti su lazeriu

Negydomos karpos gali sukelti ne tik estetines problemas, bet ir išplisti po kitas kūno vietas. Dermatologė N.Jasaitienė tvirtino, kad karpas galima lengvai ir greitai pašalinti su lazeriu. „Jeigu karpos nepavyko pašalinti namuose ar vaistinėse esančiomis priemonėmis, karpą galima panaikinti su lazeriu.

Šiandienos dermatologijoje naudojami lazeriai savo rezultatų efektyvumu prilygsta chirurginėms operacijoms. Lazeriuose integruota šaldanti sistema leidžia visiškai neskausmingai atlikti karpos šalinimo procedūrą. Panaikinus karpą gali likti nedidelis randelis, tačiau tokie randeliai būna blankūs ir menkai pastebimi“, – teigė N.Jasaitienė.

Gydytoja dermatologė primena, kad pašalinus karpą yra sumažinama viruso plitimo tikimybė. Tačiau svarbu suprasti, kad karpas sukelia virusas, kuris niekur nedingsta panaikinus vieną ar kitą karpą, todėl būtina nuolat laikytis tinkamos higienos, rūpintis savo imunine sistema ir odos būkle. Svarbu paminėti, kad vyresnio amžiaus žmonės dažniau susiduria su šia problema dėl nusilpusio imuniteto ir suplonėjusios hidrolipidinės plėvelės, kuri saugo rankas nuo išsausėjimo.

Sausa rankų oda yra lengviau pažeidžiama, ji neatspari aplinkos virusams. Vyresnio amžiaus žmonėms patartina ypač daug dėmesio skirti tinkamai higienai ir nuolat stiprinti savo imuninę sistemą, o pastebėjus karpos užuomazgas – jas atidžiai stebėti ir prireikus kreiptis į dermatologus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.