Kokias ligas išduoda įvairūs pakitimai ant nagų?

Lūžinėjantys ar grublėti nagai, baltos dėmės ar dryžiai nago plokštelės paviršiuje. Kai tokie pakitimai moterims kelia nerimą, jos neretai mina ne tiktai grožio specialistų, bet ir gydytojų kabinetų slenksčius.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Gydytoja dermatovenerologė Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė
Gydytoja dermatovenerologė Ugnė Jarilinaitė-Grinaveckė
Daugiau nuotraukų (2)

Vykintė Budrytė („Lietuvos rytas“)

Mar 13, 2016, 8:16 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 10:09 PM

Kokias ligas ar negalavimus gali išduoti įvairūs nagų pokyčiai? Apie tai kalbėjomės su gydytoja dermatovenerologe Ugne Jarilinaite-Grinavecke.

– Ar galima pažeisti nagus atliekant manikiūrą?

– Nagai lūžinėja, tampa trapūs, atsisluoksniavę, grublėti ne tik dėl vitaminų, geležies trūkumo ar ilgai vartojant tam tikrus vaistus, bet ir netinkamai darant manikiūrą.

Dažnai nagų plokštelės pagelsta naudojant ryškiai raudonos spalvos laką. Tačiau nagai gali pagelsti ir tuomet, jei žmogaus padai ir delnai linkę labiau prakaituoti ar sergama žvyneline. Todėl bet kuriuo atveju būtina kreiptis į gydytoją.

Jei matyti baltos susiliejančios dėmės, neskaidri nago plokštelė ar dryžiai jos paviršiuje, nago patamsėjimas, sustorėjimas, jis lengvai atplėšiamas nuo guolio, galima įtarti grybelinę infekciją.

Nagų formos ir paviršiaus pokyčiai gali išduoti net kai kurias onkologines ligas. Pavyzdžiui, sergant plaučių vėžiu nago plokštelės išsigaubia.

Onichodistrofiją, t.y. plokštelės pasikeitimus, sukelia traumos, nagų kramtymas, lėtinis dermatitas, žvynelinė, plokščioji kerpligė, periferinių kraujagyslių ligos.

– Kas labiausiai žaloja nagus?

– Tiek mechaniniai, tiek cheminiai veiksniai. Nagų trapumą dažnai skatina skalbimo ir valymo priemonės, todėl ilgainiui vystosi volelio uždegimai.

Moterų nagų plokštelėms gali pakenkti ilgalaikio nagų lakavimo metu naudojamos priemonės – ne tik lakas ir jo valikliai, bet ir poliruokliai, ypač elektriniai. Šios priemonės deformuoja nagų plokšteles, gali pakeisti spalvą ir net sukelti odos ligą – alerginį kontaktinį dermatitą. Tai gresia ir manikiūrininkėms, dirbančioms su šiomis medžiagomis.

Kartais pasitaiko, kad šalia priaugintų nagų, kur patenka infekcinių ligų sukėlėjų, ima pūliuoti. Kojų nagus deformuoti gali netinkama, ypač siaura, avalynė, traumos, netinkamai kerpami nagai.

– Su kokiomis bėdomis dėl nagų į jus dažniausiai kreipiasi pacientai?

– Nagų grybelis yra dažniausia nagų liga pasaulyje. Netinkama higiena, mikrotraumos, rūkymas, dažnas antibiotikų ir kortikosteroidų vartojimas, cukrinis diabetas ir kitos ligos, ypač vyresniame amžiuje, – puikios sąlygos grybeliui plisti.

Taip pat dažnai nagai pakinta ir sergant uždegiminėmis odos ligomis, tokiomis kaip žvynelinė, plokščioji kerpligė, egzema.

Vyresnio amžiaus pacientai dažnai kreipiasi dėl onichogripozės, kai nagai pasidaro stori, primenantys paukščio. Juos sunku nukirpti, nagai įauga. Jei tokie yra kojų nagai, sunku išsirinkti avalynę, kartais net sudėtinga vaikščioti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?